REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visiems atviras projektas "Kinas mieste, miestas kine" vasaros vidurį pasitinka dviejų lenkų filmų nemokamais seansais. Ir naujoje erdvėje.

REKLAMA
REKLAMA

Vakar Švč. Trejybės bažnyčios ir bazilijonų vienuolyno kieme parodyta režisieriaus Andrzejaus Wajdos juosta "Kanalas" apie paskutines 1944-ųjų Varšuvos sukilimo dienas. Šiandien programą tęs Kazimierzo Kutzo filmas "Atsivertėlis", kuris žiūrovus nukels į artimesnę praeitį - aštuntojo dešimtmečio pradžios Lenkiją, kai dėl vis stiprėjančio "Solidarumo" judėjimo paskelbta karinė padėtis.

REKLAMA

Provincialas mieste.

Tragikomedija "Atsivertėlis" pasakoja provincialo mieste istoriją. Tomekas, nenuovokus atvykėlis iš kaimo, įsidarbina didelėje gamykloje. Viršininkas jo prašo pasekti ir įskųsti tuos, kurie dalyvaus neteisėtame "Solidarumo" mitinge. Tačiau išeina priešingai - Tomekas pats apkaltinamas bendradarbiavimu su protesto dalyviais ir suimamas. Juostos atomazgoje įvyksta metamorfozė: iš lojalaus komunistų valdžiai piliečio Tomekas virsta savo šalies patriotu. Aktorius Zbigniewas Zamachowskis už vaidmenį šiame filme Gdynės kino festivalyje pripažintas geriausiu aktoriumi.

REKLAMA
REKLAMA

Lenkiškų filmų rodymo vieta nėra atsitiktinė, mat Bazilijonų vienuolyne įrengtame kalėjime 1823-1824 metais buvo kalinti Vilniaus universiteto studentai, Filaretų organizacijos nariai, tarp jų - poetas Adomas Mickevičius. Dabar čia įsikūrusi Švč. Trejybės rytų apeigų bendruomenė, nedidelėje buvusio vienuolyno patalpų dalyje gyvena vienuoliai bazilijonai, įkūrę Ukrainos bazilijonų provincijos Vilniaus Švč. Trejybės rezidenciją. "Ukrainietiškiausia" sostinės vieta! Tad nenuostabu, kad jau kitą savaitę šioje erdvėje bus galima pamatyti filmus iš Ukrainos: į Černobylio katastrofos dienas sugrąžins filmas "Griūtis" - tikra sovietinės sistemos dviveidiškumo metafora. O 2001 metais sukurtas filmas "Automobilių plovėjai" atskleis kaip visuomeninės permainos sulaužo jaunų žmonių gyvenimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kinas, miestas ir istorija

Regis, programą "Kinas mieste, miestas kine" kuria pats Vilnius, jo skverai, kiemai, istorinės atminties vietos. Lietuviškai programos pradžiai birželį labai tiko Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus kiemelis. Tolimas artimas Berlynas savuosius ekranus išskleidė Lietuvos evangelikų reformatų bažnyčios skverelyje. Su amžinuoju miestu Roma žiūrovai susitiko Laterano kanauninkų vienuolyno kieme šalia Šv. Petro ir Povilo bažnyčios. Abi šios erdvės projektų rengėjų pasirinktos dėl konfesinių sąsajų.

REKLAMA

Pranciškonų vienuolynas, viena ankstyviausių Vilniaus katalikiškų vietų, XIX amžiaus pabaigoje - XX amžiaus pradžioje tapo žydų kvartalo, o Antrojo pasaulinio karo metais - geto dalimi. Matyt, dėl šių sumetimų, liepos pabaigoje vienuolyno kiemelyje bus rodomi filmai žydų tema - "Vilniaus partizanai" (JAV), "Mamelė" (Lenkija). Rugpjūtį čia ekranuose išsilies prancūzų klasika: kriminalinė drama "Samurajus", kurioje vaidina Alainas Delonas ir daugiau kaip prieš dešimtmetį Lietuvoje viešėjusio režisieriaus Leos Caraxo filmas "Naujojo tilto meilužiai". Modernaus miesto gyvensenos tendencijoms atskleisti pasirinkta stovėjimo aikštelė prieš Vilniaus koncertų ir sporto rūmus. Kino mėgėjai rugpjūčio viduryje čia išvys lenkų, prancūzų ir amerikiečių avangardinių kūrinių apie miestą bei Artūro Baryso (Baro) filmus. Projektą baigs Valdo Navaisaičio filmas "Dviese ant tilto" ir Giedrės Beinoriūtės juosta "Troleibusų miestas".

REKLAMA

Tad žiūrovai supažindinami ne tik su kitų šalių kinu, miestais, bet ir Vilniaus istorija. Tiesa, norint daugiau sužinoti apie pastarąją, vien lankytis kino seansuose nepakanka. Vertėtų atsiverti ir projekto rengėjų tinklapį, kuriame gan išsamiai apžvelgiama po atviru dangumi atsivėrusių "kino salių" praeitis.

Įkvėpė Vilnius, paviliojo Kaunas

Iki šiol projektą gaubė ne tik atviras, bet ir giedras dangus. Kai kalba pasisuko apie orus, viešosios įstaigos "Meno avilys", kuri rengia projektą, direktorė Lina Kaminskaitė-Jančorienė triskart pabeldė į medinį stalą. "Kita vertus, - sakė ji, - esame nusiteikę optimistiškai ir manome, kad publika neišsibėgios ir per lietų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rodome filmus, kurie labiausiai reprezentuoja vienos ar kitos šalies kiną. Taip pat atveriame kultūrines, konfesines jų sąsajas su mūsų sostinės erdvėmis. Vilnius ir tapo pagrindiniu programos įkvėpėju. Be to, apie miestus kalbama skirtingomis temomis: miesto vaizdai, miesto istorija, modernus miestas. Esama filmų, kuriuose pats miestas tampa pagrindiniu arba lygiaverčiu personažu."

Antradienį projektas įžengė į kitą Lietuvos didmiestį - Kauną. Senosios Nemuno prieplaukos prieigose, šalia Vytauto bažnyčios rodytas lietuvių kino klasiko Vytauto Žalakevičiaus filmas "Adomas nori būti žmogumi". Nemokamos kino peržiūros Vilniuje vyksta kiekvieną trečiadienį ir ketvirtadienį, Kaune - antradieniais.

Mindaugas KLUSAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų