REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jaunieji Europos kūrėjai Vilnių įamžins filmuose

Į Vilnių atvykę jaunieji kino režisieriai Bram Crol (Belgija), Dzintars Dreibergs (Latvija) ir Kristin Raup (Estija) per tris mėnesius bandys pajusti į antrą tūkstantmetį įžengusios Lietuvos sostinės gyvenimo ritmą.

REKLAMA
REKLAMA

Savo įspūdžius apie Vilnių kino profesionalai įamžins lapkritį dienos šviesą išvysiančiuose trijuose dokumentiniuose filmuose, kuriuos suvienys pagrindinis motyvas „Vilnius – miestas, kurio nepažinojau“. Tikimasi, kad šie projekto „DOCRES VNO“ metu sukurti dokumentiniai filmais prisidės prie Lietuvos ir jos sostinės populiarinimo užsienio šalyse.

REKLAMA

„Programos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ projektu „DOCRES VNO siekiama ne tik sukurti vertingus Vilnių reprezentuojančius dokumentinis filmus, plėtoti užsienio ir Lietuvos kino bendruomenių bendradarbiavimą, bet ir padėti pagrindus nuolatinei užsienio kino kūrėjų rezidencijai Vilniuje, taip pat sukurti skaitmeninio kino gamybos techninę bazę“, - pabrėžė projekto „DOCRES VNO“ vadovė, šių metų „Sidabrinės gervės“ už geriausią profesinės meistrystės darbą laimėtoja prodiuserė Rasa Miškinytė.

REKLAMA
REKLAMA

Filmus apie Lietuvos sostinę kursiantys režisieriai – jauni, tačiau pirmaisiais darbais jau spėję įrodyti savo talentą kūrėjai, atrinkti bendradarbiaujant su užsienio kino institucijomis – Latvijos kino centru, Estijos kino fondu, tarptautine prodiuserių kompanija „Associate Directors“.

„Kino menininkų rezidencijos užsienio šalyse nėra dažnas reiškinys Europoje, todėl labai džiaugiuosi, kad buvau pakviesta dalyvauti projekte „DOCRES VNO“. Vilnius, kurio anksčiau išties nepažinojau, inspiruoja įdomiam, įvairiaspalviam filmui“, - teigia nuo birželio 22 d. Vilniuje reziduojanti ir kurianti Estijos kino režisierė K.Raup.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo 2002 m. dokumentinius ir meninius kino filmus filmuojanti bei režisuojanti estė K.Raup jau yra sulaukusi pripažinimo Estijoje ir už šalies ribų. Jos dokumentinis darbas „Jump“ (2002 m.) nominuotas Sankt Peterburgo kino festivalyje „Baltosios naktys“, dokumentinis filmas „O.M.V.K“ (2005 m.) apdovanotas prizu tarptautiniame Azerbaidžano audiovizualinių darbų festivalyje, Taline vykusiose „Estiško filmo dienose“ pripažintas geriausiu dienos filmu, rodytas kituose kino festivaliuose.

Latvis Dz. Dreibergs, Vilniuje besidarbuojantis nuo birželio 29 d., per savo kūrybinę karjerą nuo 2005 m. yra sukūręs kelis trumpo metražo meninius ir dokumentinius filmus, o šiuo metu režisuoja pirmąjį pilno metražo darbą „Natiurmortas“. 2007 m. jo trumpo metražo meninis filmas „Žmogus akvariume“ buvo nominuotas Liverpulio filmų festivalyje, o dokumentinis darbas „Dušečka“ sulaukė Latvijos nacionalinių filmų apdovanojimų „Lielais Kristaps“ nominacijos.

REKLAMA

Šį penktadienį į Vilnių atvyksiantis Antverpene (Belgija) gyvenantis B.Crol labiausiai išgarsėjo dokumentiniais filmais „Towhnship Jive“ (2006 m.) ir „Building a Legend“ (2007 m.). Produktyvus kino režisierius ir prodiuseris šiais metais, be filmo apie Vilnių, dirba režisuodamas dar kelis dokumentinius kino kūrinius.

Vilniuje reziduojantys jaunieji užsienio kino kūrėjai per tris mėnesius susipažins su šiemetine Europos kultūros sostine, jos visuomene ir kultūra. Trijų filmų, kuriuos suvienys tematika „Vilnius – miestas, kurio nepažinojau“, premjera įvyks naujai atsidarysiančiame kino teatre „Pasaka“ lapkričio 20 dieną. Visi filmai taip pat bus išleisti DVD formatu.

REKLAMA

„Vilnius neatsitiktinai bus pristatytas dokumentiniais kino filmais. Kino žinovams Lietuva pirmiausia yra šalis, turinti gilias kūrybinės dokumentikos tradicijas. Lietuvos kiną išgarsinusių dokumentininkų Arūno Matelio ir Audriaus Stonio vardai leido mūsų šaliai pirmą kartą Rytų Europoje surengti geriausio 2009 metų Europos dokumentinio filmo apdovanojimų ceremoniją, vyksiančią š.m. spalio 8–11 d. Vilniuje. Tikimės, kad mūsų šalyje kuriamos dokumentikos tradicijas puikiai pratęs ir projekto „DOCRES VNO“ dalyvių kūryba“, - sakė VšĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ programos „Europos menų mokykla“ ir kino projektų vadovė Ieva Skaržinskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Užsienio menininkų kūrybai Vilniuje yra sudarytos visos sąlygos: režisieriai aprūpinti kameromis, garso įrašymo, kita reikalinga įranga. Techniniai montavimo darbai atliekami projekto „DOCRES VNO“ vykdytojų Užupyje įkurtoje skaitmeninėje kino laboratorijoje „MediaLAB“, kuri bus atvira ir visiems kinu besidomintiems Vilniaus gyventojams bei svečiams.

Lapkričio 30 d. visi norintys galės dalyvauti šioje laboratorijoje vyksiančiuose 10 dienų kursuose „Montažo pagrindai“, kuriuose dėstys vieninteliai Lietuvoje sertifikuoti montažo programos „Final Cut studio“ profesionalai. Tai – iš Čikagos specialiai šiam projektui atvyksiantis renginių, TV laidų, reklaminių klipų ir įvairių dokumentinių bei meninių filmų montažo režisierius Kostas Radlinskas, taip pat daugiau nei 10 metų vaizdo ir garso montavimo bei specialiųjų efektų gamybos patirtį turintis Tomas Rugevičius Rugys (pastarasis jo darbas – V.V. Landsbergio filmo „Kai aš buvau partizanas“ montažas).

REKLAMA

„Projektas „DOCRES VNO“ – tai pirmą kartą Vilniuje įgyvendinta galimybė užsienio kino kūrėjams kurti ir skirti savo darbus juos pakvietusiam miestui. O projekto vykdytojų įrengtas „MediaLAB“ kompleksas, kuris savo veiklą ketina tęsti ir pasibaigus kultūros sostinės metams - pirmoji tokias technines ir edukacines galimybes turinti laboratorija Baltijos šalyse“, - pabrėžė I. Skaržinskaitė.

„DOCRES VNO“ – vienas iš trylikos edukacinės programos „Europos menų mokykla“, iš dalies finansuojamos Europos Komisijos lėšomis, projektų. Šio projekto biudžetas – 479,7 tūkst. Lt, iš kurių 337,7 tūkst. Lt skiria LR Kultūros ministerija, 142 tūkst. Lt – Europos Komisija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų