REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sekmadienį, liepos 12 d., pasibaigė pirmoji Baltijos šalyse tarptautinė meno mugė  ARTVILNIUS'09. 100 meno galerijų  iš 31 šalies mugėje eksponavo 500 menininkų darbus.

REKLAMA
REKLAMA

Mugės ekspozicija, paskaitos, podiumo diskusijos, ekskursijos, performansai bei edukaciniai renginiai pritraukė apie 17 tūkst. lankytojų iš viso pasaulio. Mugėje ARTVILNIUS’09  buvo parduota daugiau kaip pusė šimto meno kūrinių.

REKLAMA

Galerijos iš  Europos, Azijos, Šiaurės ir Pietų Amerikos į Lietuvą  atvežė net kelis tūkstančius šiuolaikinio meno eksponatų. Podiumo diskusijose dalyvavo ar pranešimus skaitė garsūs tarptautinės meno rinkos veikėjai – meno kolekcininkas Artemy Troitsky, meno kritikai Leonid Bazhanov ir Viktor Misiano, galerijų vadovai Yevgeniy Karas, Gregor Podnar ir kiti. Apžiūrėti ar įsigyti meno kūrinių, taip pat stebėti mugėje vykstančių renginių rinkosi kolekcininkai, meno žinovai ir mėgėjai iš Lietuvos ir užsienio šalių.  

REKLAMA
REKLAMA

„Mums didelis įvertinimas, kad mugę aplankė tiek menui neabejingų žmonių. Jų srautas viršijo mūsų lūkesčius. Vien renginio atidarymo dieną sulaukėme daugiau kaip 7 tūkst. svečių. Į ARTVILNIUS’09 atvyko garsių meno pasaulio žmonių – „Sotheby‘s“ meno instituto ir meno rinkos studijų Londone vadovas Iain Robertson, žymūs prancūzų ir japonų kolekcininkai, „Palais de Toky‘o“ pasaulinės muziejų kolekcininkų federacijos viceprezidentas Europoje Jean Michel Raingeard, Vokietijos muziejų atstovai, Lietuvos žymūs kultūros atstovai, verslininkai bei kitos įžymybės“, – džiaugėsi mugės vadovė Diana Stomienė.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Net skeptikai, iki šiol netikėję, kad toks renginys Lietuvoje gali vykti, jau laukia ARTVILNIUS'10. Ar mugė įvyks ir kitais metais, parodys laikas.  

„Svarbiausia, kad mūsų šalis gali pritraukti daug menininkų, galerininkų, garsių svečių, potencialių pirkėjų ir žiniasklaidos iš viso pasaulio. Šiandien labai džiaugiamės puikiais mugės dalyvių įvertinimais, paskatinamaisiais žodžiais, beveik visų dalyvių pažadu tokiame renginyje dalyvauti ir ateityje. Jau pradedame galvoti, ką galėtume ateityje patobulinti“, – sakė D. Stomienė.

REKLAMA

Nepaisant ekonominio nuosmukio, mugėje buvo parduota daugiau kaip pusė šimto meno kūrinių. Sandoriai vyko net paskutinėmis mugės minutėmis. Pigiausias darbas kainavo apie 500 litų, o brangiausio darbo vertė siekė keliasdešimt tūkstančių eurų. Daugiausia kūrinių pardavė italų galerija „Studio’ di Giovanna Simonetta“, „Supermarket 2010“ (Švedija), „Masla XO“ (Latvija), „Canvas Artists’ Circle“ (Indija), „Sofa“ (Druskininkai), „Ular“ (Kazachtanas), „Umtrieb“ (Vokietija) ir kitos galerijos.  

„Žinant, kad šiuo metu šalis yra sukaustyta sunkmečio, parduotų meno kūrinių skaičius išties džiugina. Tiesą sakant, mugės dalyviai nesitikėjo didelių pardavimų. Pagrindiniai jų tikslai buvo naujų kontaktų paieška, noras dalyvauti didžiuliame meno renginyje ir pasižiūrėti, kaip laikosi „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“, – teigė ARTVILNIUS’09 vadovė.



Apie ARTVILNIUS’09

Tarptautinė  meno mugė ARTVILNIUS’09 Lietuvos parodų ir konferencijų  centre „Litexpo“ vyko liepos 9–12 d. Tai – pirmas tokio pobūdžio renginys Lietuvoje ir Baltijos šalyse. Galerijų mugė ARTVILNIUS’09 yra didžiausias programos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ projektas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų