REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Sodininkų problemos dėl elektros energijos tiekimo yra pagrįstos ir turi būti išspręstos dar šiais metais,“ – tai po šiandien vykusio susitikimo su sodininkų bendrijų atstovais, elektros skirstymo bendrovių VST ir „Rytų skirstomieji tinklai“ (RST) vadovais pareiškė energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Energetikos ministerijos pranešimo, sutarta, kad tokie susitikimai vyks kiekvieną savaitę, kol bus suderinti visi reikiami teisės aktų pakeitimai, leisiantys aiškiai ir skaidriai reglamentuoti santykius tarp elektros tiekėjų ir sodininkų.



Neužtenka suteikiamos elektros galios

REKLAMA

Lietuvos sodininkų draugijos Kauno susivienijimo „Sodai“ pirmininkas Romualdas Šeštakauskas susitikimo dalyviams išdėstė pagrindines problemas, su kuriomis susiduria keli šimtai tūkstančių Lietuvos sodininkų. Viena pagrindinių bėdų – nevyksta elektros tiekimo infrastruktūros išpirkimas. Taip pat visiškai neaiškūs turto vertinimo kriterijai, nes dažnai pasitaiko atvejų, kai turtas įvertinamas neigiama verte, nors tuo pačiu pripažįstama, kad jis tinkamas naudoti.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak R. Šeštakausko, sodininkų bendrijos susiduria su elektros galios problemomis. Nors sodininkų bendrijose esančių transformatorinių galios siekia kelis šimtus kilovatų, skirstomieji tinklai leidžia naudotis tik keliomis dešimtimis kilovatų.

„Aš nesuprantu, kam reikia laikyti „tuščias“ pastotes. Tokios galios, kuri būna suteikta, žmonėms neužtenka. Kartais negalima net šaldytuvo įsijungti. O papildomas galias mums liepia išsipirkti“, - piktinosi R.Šeštakauskas. Jo nuomone, neteisinga sodininkus, kurie prieš keletą dešimtmečių pasistatė elektros tiekimo linijas, laikyti naujais vartotojais.



Verslininkams kritikos negailėjo

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

RST generalinis direktorius Arvydas Tarasevičius pastebėjo, kad pirmiausia reikia spręsti konkrečias problemas. O po to, atsispiriant nuo konkrečių pavyzdžių,  jau žinant problemas, į jas įsigilinus ir išanalizavus, reikia parengti taisykles, kurios aiškiai apibrėžtų, kaip elgtis vienu ar kitu atveju.  

VST generalinis direktorius Aidas Ignatavičius teigė, kad VST, spręsdama su sodininkų bendrijomis susijusius klausimus, nuolat siekia glaudaus bendradarbiavimo tiek su įvairiomis valstybės institucijomis, tiek ir su konkrečiomis sodininkų bendrijomis. „Vienas pagrindinių bendrovės veiklos tikslų yra kokybiškas elektros energijos skirstymas ir tiekimas visiems vartotojams, esantiems bendrovės aptarnaujamoje teritorijoje, bei saugus ir patikimas elektros tinklų ir kitų įrengimų eksploatavimas. Tikimės, jog konstruktyvus bendradarbiavimas su Energetikos ministerija bei sodininkams atstovaujančių institucijų atstovais pagreitins sodininkų bendrijose įsisenėjusių problemų išsprendimą“ - sakė A. Ignatavičius.

REKLAMA

Energetikos ministras A. Sekmokas susitikimo metu dar kartą atkreipė VST ir RST vadovų dėmesį, kad šių įmonių pagrindinis tikslas – tenkinti ilgalaikius vartotojų interesus. „Kai vartotojai bus patenkinti, kai paslauga bus kokybiška ir prieinama,  tuomet  įmonės gaus ir pelno. Tuo tarpu dabar dirbama ne rinkos principais – svarbiausia trumpalaikė nauda, o vartotoją galima nustumti į šalį. Tokia verslo logika yra pražūtinga“, - pabrėžė A. Sekmokas.   

Sodininkų atstovas R.Šeštakauskas po šio susitikimo sakė norintis tikėti, kad ledai pajudės, nes sodininkų problemų sprendimas buvo vilkinamas dar nuo 2002 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų