REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Siūloma suteikti įgaliojimus Seimo kanceliarijos Teisės departamentui teisės akto projektą pripažinti galimai prieštaraujančiu Konstitucijai.

REKLAMA
REKLAMA

„Tokiu būdu Seimo kanceliarijos Teisės departamentas, neperžengdamas savo kompetencijos ribų, galėtų aiškiai pareikšti nuomonę dėl galimo prieštaravimo, o teisės akto projekto svarstymas Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitete taptų neginčytinai privalomas”, - sako tokį Statuto pataisos projektą Seimo posėdžių sekretoriate įregistravęs Seimo narys Algirdas Sysas.

REKLAMA

Kaip aiškina parlamentaras, projekto rengimą paskatino nuolatinės diskusijos Seimo posėdžių salėje ir manipuliavimas teisės normų redakcine formuluote.

Seimo Statute kalbama apie privalomą teisės akto projekto svarstymą Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitete, jei Seimo kanceliarijos Teisės departamentas savo išvadoje pasisako dėl teisės akto projekto prieštaravimo Konstitucijai.

„Kadangi Seimo kanceliarijos Teisės departamentas neturi kompetencijos pripažinti teisės akto projektą prieštaraujančiu Konstitucijai, tam tikrais atvejais atsiduriama aklavietėje, kai, pažodžiui interpretuojant Seimo Statuto nuostatas, siekiama apeiti teisės akto projekto privalomo svarstymo Teisės ir teisėtvarkos komitete stadiją”, - sako A. Sysas.

REKLAMA
REKLAMA

Teikiamu projektu, anot jo, siekiama pašalinti bet kokius pagrindus abejoti teisės akto projekto svarstymo Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitete privalomumu. Projektu taip pat siekiama užtikrinti, kad Seimo kanceliarijos Teisės departamentas galėtų laisvai ir nevaržomai pasisakyti dėl teisės akto projekto galimo prieštaravimo Konstitucijai, neperžengdamas savo kompetencijos ribų.

Pagal šiuo metu galiojančią Seimo Statuto redakciją, Seimo kanceliarijos Teisės departamentas savo išvadoje gali pripažinti, jog teisės akto projektas prieštarauja Konstitucijai. Tačiau Konstitucijos VIII skirsnyje, kuriame reglamentuojama Konstitucinio Teismo kompetencija ir funkcijos, teigiama, jog teisės aktą prieštaraujančiu Konstitucijai gali pripažinti tik Konstitucinis Teismas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tokiu būdu susidaro situacija, kad galiojanti Seimo Statuto redakcija netenka prasmės ir teisės akto projekto privalomas svarstymas Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitete, remiantis šia nuostata, niekada nebūtų privalomas”, - sako A. Sysas.

Todėl jis siūlo Statute įtvirtinti nuostatą, jog Seimo kanceliarijos Teisės departamentas yra kompetentingas pripažinti teisės akto projekto galimą prieštaravimą Konstitucijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų