REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

89-erių Džonui (Ivanui) Demjaniukui pirmadienį Miuncheno prokuratūra pareiškė oficialius kaltinimus, prisidėjus prie 27 tūkst. 900 kalinių nužudymo Sobiboro koncentracijos stovykloje.

REKLAMA
REKLAMA

Apie tai pirmadienį pranešė naujienų agentūra DPA. Prokuratūros duomenimis, ukrainiečių kilmės Dž.Demjaniukas 1943-aisiais Sobibore dirbo kalinių prižiūrėtoju.

REKLAMA

Pagrindiniu įrodymu šiame epizode tapo jo vardu išduotas SS pažymėjimas, kurio numeris yra 1393. Taip pat kaltintojai remiasi dokumentu, kuriame nurodoma, kad 1943 metais Dž.Demjaniukas buvo pervestas dirbti į Sobiborą.

Kol kas nėra žinoma Dž.Demjaniuko teismo data. Pagal Vokietijos įstatymus, po oficialių kaltinimų pateikimo kaltinamajam ir jo gynėjams suteikiamas tam tikras laikas, kad susipažinti su šiuo dokumentu. Tik po to gali prasidėti teismo procesas.

REKLAMA
REKLAMA

Dž.Demjaniuko advokatai jau ne kartą ėmėsi žingsnių, kad nukelti jų ginamojo teismo procesą. Paskutinįkart jie apskundė ginamojo deportaciją iš JAV į Vokietiją, tačiau liepos 8-ąją Vokietijos Konstitucinis teismas atmetė šį skundą.

Dž.Demjaniuko advokatai taip pat siekia atkreipti tyrėjų dėmesį į tai, kad šiuo metu vienoje iš Miuncheno tardymo izoliatorių laikomas ginamasis dėl sveikatos būklės negali būti teisiamas.

Tačiau Miuncheno prokuratūra nustatė, kad nacių parankiniu buvęs Dž.Demjaniukas gali kasdien dalyvauti dviejuose teismo posėdžiuose, kurie tęstusi ne daugiau kaip po pusvalandį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dž.Demjaniukas anksčiau jau buvo teistas už prisidėjimą prie nacių vykdytų nusikaltimų. 1986 metais JAV teismas išdavė jį Izraeliui. Jungtinėse Valstijose Dž.Demjaniukas gyveno nuo 1951-ųjų.

Izraelyje kaltinamasis buvo nuteistas laisvės atėmimo bausme iki gyvos galvos už vykdytą genocidą Treblinkos koncentracijos stovykloje. Ten esą Dž.Demjaniukas turėjo pravardę "Ivanas Rūstusis". Tačiau 1993 metais Izraelio Aukščiausiasis Teismas atšaukė minėtą nuosprendį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų