REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Už prieškario metais turėtą turtą žydams bus kompensuota 113 mln. litų. Į šią sumą bus įskaičiuota ir dviejų pastatų Vilniuje vertė. Toks sprendimas buvo priimtas pirmadienį vykusiame Vyriausybės pasitarime. Pasak laikinojo teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus, tai galutinis Vyriausybės sprendimas.

REKLAMA
REKLAMA

Laikinai pareigas einantis Premjeras Andrius Kubilius taip pat teigė, jog toks įstatymo projektas bus iškart siunčiamas į Seimą, o rudeniop pradėtas svarstyti.

REKLAMA

Vyriausybės vadovas sakė, kad didesnės sumos prašančioms žydų organizacijoms bus atsakyta neigiamai.

"Kalbėjausi su Amerikos žydų komiteto tarptautinių reikalų direktoriumi Endriu Beikeriu (Andrew Baker). Jis sakė, kad ankstesnė Vyriausybė žadėjo 170 mln. litų. Tačiau ši suma atsirado 2006-2007 metais, pagal tuometinę pastatų vertę. Nuo tada nekilnojamojo turto kaina nukrito", - sakė A. Kubilius.

Anksčiau dabartinė Vyriausybė buvo numačiusi žydams už turėtą turtą kompensuoti 113 mln. litų, o kompensacijas pradėti mokėti nuo 2012 metų. Naujajame įstatymo projekte numatyta žydų bendruomenei atiduoti 2 mln. litų vertės buvusią žydų biblioteką Žemaitijos gatvėje ir 15 mln. litų vertės žydų muziejų Pylimo gatvėje.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat numatyta, kad 3 mln. litų bus išmokėti iškart, nelaukiant 2012 metų. Šie pinigai bus skirti nuo holokausto nukentėjusiems Lietuvos žydams remti.

"Daug tų asmenų yra garbingo amžiaus ir 2012 metų gali nesulaukti", - sakė R. Šimašius. Kiek tokių asmenų yra, ministras pasakyti negalėjo.

Vis dėlto R. Šimašius pripažino, kad šiuo Vyriausybės sprendimu žydų turto istorija gali ir nesibaigti. "Mano asmeniniu manymu, ateityje šių klausimų gali būti keliama dar labai daug. Tai yra dėsninga, nes Antrojo pasaulio karo metais padarius tiek perversmų ir sujaukimų, sunku tikėtis viską atstatyti vienu įstatymu. Tačiau Vyriausybė nėra numačiusi svarstyti ką nors daugiau, išskyrus tuos 130 mln. litų", - sakė l. e. p. teisingumo ministras.

Kaip bus skirstomi kompensacijų pinigai, kol kas neaišku. Pasak R. Šimašiaus, tai bus daroma per fondą, kurio steigimo tvarką nustatys Vyriausybė. Šiame fonde įtakos turės ir žydų bendruomenės, ir Lietuvos valstybės atstovai.

Apie tai – LNK žinių videoreportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų