REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujoji valstybės vadovė Dalia Grybauskaitė kviečia Lietuvą vienytis ir kurti valstybę nuo pamatų. Tuo pačiu Jos Ekscelencija pasisakė už tiesioginius merų bei seniūnų rinkimus ir akcentavo atsakingo pasirinkimo svarbą.

REKLAMA
REKLAMA

„Brangūs tėvynainiai, keliaudama po Lietuvą mačiau daug neapykantos vieni kitiems, savęs naikinimo, didžiulę prarają tarp skurdo ir prabangos. Lietuva susipriešinusi, kviečiu Lietuvą taikytis. Esame viena tauta, viena valstybė, tik dirbdami kartu įveiksime ekonomikos, politikos ir moralės nuosmukį Lietuvoje“, - kreipdamasi į tautą per Prezidento rūmų perdavimo ceremoniją pažymėjo D. Grybauskaitė.

REKLAMA

Valstybės vadovė kvietė kurti valstybę patiems, pradedant nuo pamatų ir pasisakė už tiesioginius merų bei seniūnų rinkimus.

„Priverskime vietos politikus atsiskaityti savo rinkėjams. Tik nesukime klystkeliu, jei balsuosime už tuščius pažadus arba iš pykčio, leisimės paperkami ar patys pirksime, demokratija bus parodija“, - teigė D. Grybauskaitė.

Prezidentė sakė esanti pasiryžusi visas jėgas skirti Lietuvos žmonių gerovei ir tarnauti, o ne vadovauti žmonėms.

REKLAMA
REKLAMA

„Į valdžią einama ne dėl garbės ar pinigų. Politika - ne verslo rūšis, tai turi būti pašaukimas. Atėjau ne vadovauti, o tarnauti žmonėms. Galimybė gerinti ir gyvenimą, ir stiprinti Lietuvą man yra didžiausia garbė, atlygis ir tikslas“, - sakė D. Grybauskaitė.

Šalies vadovė pažymėjo, kad laisvės ir demokratijos troškimas gimsta širdyje. Čia prasideda ir valstybė.

„Ar tūkstančio metų pakako, kad suvoktume, kokios valstybės norime ir kokie mes esame?“ - retoriškai klausė Jos Ekscelencija.

Milžinišką rinkėjų mandatą gavusi D. Grybauskaitė tapo pirmąja Prezidentūros rūmų šeimininke, iki šiol čia savo kaip šalies vadovo pareigas ėjo tik vyrai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pareigas pradėjusią eiti Prezidentę prie jos naujosios darbovietės atėjo pasveikinti daugybė žmonių. Sostinės Simono Daukanto aikštė buvo sausakimša. Iškilminga ceremonija neapsiėjo ir be protesto išraiškų, minioje buvo matyti plakatas „LEO LT - ne“.

Ceremonijoje dalyvavo Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopa ir Lietuvos kariuomenės orkestras. Garbės sargyboje stovėjo kariai, vilkintys atkurtais XIV amžiaus riterių šarvais, simbolizuojančiais Lietuvos karybos ir valstybingumo tradicijas, bei visų Lietuvos etnografinių regionų vėliavos.

REKLAMA

Atvykusi Prezidentė D. Grybauskaitė ir kadenciją baigęs šalies vadovas Valdas Adamkus pasitikti plojimais.

V. Adamkus perdavė Didįjį Lietuvos valstybės antspaudą ir Lietuvos Respublikos Konstituciją jaunajai valstybės vadovei.

Per ceremoniją iškilmingai nuleista Prezidento V. Adamkaus vėliava. Ji buvo įteikta kadenciją baigusiam valstybės vadovui.

V. Adamkus paspaudė rankas susirinkusiems aukšto rango asmenims, tarp kurių buvo ir Seimo Pirmininkas Arūnas Valinskas, Vyriausybės nariai, Konstitucinio Teismo pirmininkas Kęstutis Lapinskas, kadenciją baigęs Prezidentas Algirdas Brazauskas, pirmasis atkurtos nepriklausomos valstybės vadovas prof. Vytautas Landsbergis, užsienio šalių diplomatai, europarlamentarai.

REKLAMA

Po to kadenciją baigęs Prezidentas pamojo žmonėms ir išėjo. Iškilmingai pakelta Prezidentės D. Grybauskaitės vėliava.

Prezidento rūmų istorija

Prezidentūros rūmų, kuriuose daugiausia ir dirbs valstybės vadovė, istorijos ištakos siekia keturioliktojo amžiaus pabaigą.

1387 metais Lietuvai priėmus krikštą didysis kunigaikštis ir Lenkijos karalius Jogaila „prie Goštauto sodo“, dabartinių rūmų ansamblio teritorijoje, įsteigė Vilniaus vyskupiją.

Iki pat XVII amžiaus vyskupų globojami Vyskupų rūmai klestėjo. Išlikę šaltiniai byloja, jog ten buvę įspūdingi pastatai, XVI amžiuje aplink rūmus plytėjo didžiulis sodas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po to visą amžių rūmus niokojo įvairios nelaimės - jie degė, buvo siaubiami per karus, suirutes. Vėliau vėl buvo atstyti ir keliavo iš rankų į rankas. Čia buvo rusų carai Pavlas I bei Aleksandras, gyveno Koriku pramintas Vilniaus generalgubernatorius Michailas Muravjovas. Čia yra veikusi Užsienio reikalų ministerija, o sovietmečiu pastatas buvo Karininkų namai, Baltojoje salėje vykdavo jaunimo šokių vakarai.

Dabartinį savo pavidalą rūmai įgavo XIX amžiaus pradžioje. Juos projektavo garsus Sankt Peterburgo dvaro architektas Vasilijus Stasovas.

Prezidentūra į rūmus įsikėlė 1997 metais. Rūmų fasadas papuoštas Vyčiu. Kai Prezidentas yra rūmuose, virš Vyčio iškeliama Prezidento vėliava.









REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų