REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Pasirūpinę“ Klaipėdą puošiančiais senamiesčio katinu, peliuku, Skulptūrų parke pastatytais meno kūriniais, vandalai ėmėsi dar nė metų nesulaukusio M. Mažvydo alėjoje įkurdinto bronzinio berniuko. Penktadienio paryčiais kažkam panižo rankos ir skulptūra atsidūrė ant grindinio.

REKLAMA
REKLAMA

Tokie ilgapirščių ir vandalų išpuoliai atsisuka prieš pačią visuomenę - už sudarkyto miesto veido atkūrimą mokama iš miesto biudžeto - mūsų visų kišenių.

REKLAMA

Miestui savo kūrinius dovanojantys menininkai mano, kad išpuolių sumažėtų, jeigu ir pati visuomenė nebūtų abejinga tam, kas vyksta jos panosėje.

Laiku priglaudė

Visa laimė, kad po vandalų siautėjimo M. Mažvydo alėjoje nudaužta bronzinė berniuko skulptūrėlė niekur nedingo. Ją nuo grindinio pakėlė ir išsivežė bendrovės „Klaipėdos želdiniai“ darbuotojai.

Anot bendrovės direktoriaus Gedimino Valašino, anksti ryte apie nudaužtą skulptūrą jam pranešė Savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus specialistai.

REKLAMA
REKLAMA

„Pas mus jis bus saugomas iki tol, kol atvyks kūrinio autorius ir pasiims“, - sakė G. Valašinas.

Skulptūros autorius Svajūnas Jurkus ketina savo kūrinį apžiūrėti pirmadienį. Jis neslėpė, kad vandalų poelgis neprivertė jo suabejoti klaipėdiečiais.

„Nekaltinu mūsų visuomenės dėl tų kelių, kurie niokoja miesto puošmenas. Esu įsitikinęs, jog dauguma žmonių šias dovanas miestui myli ir vertina. O apie saujelę vandalų kalbėti nėra prasmės“, - teigė menininkas.

V. Jurkus tikino, kad po savaitės kitos berniukas vėl sugrįš į įprastą vietą.

Bronzinė apie 45 cm aukščio statulėlė miesto centre buvo įkurdinta pernai liepos pabaigoje.

Nuostoliai - šimtai tūkstančių

Miesto tvarkymo skyriaus specialistės Laimos Jurevičienės teigimu, suniokotų mažosios architektūros darbų atstatymas mokesčių mokėtojams per metus kainuoja dešimtis ar net šimtus tūkstančių litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vien pernai suniokojus Turgaus ir Tiltų gatvėje esančias ketaus šiukšliadėžes buvo padaryta 12 tūkst. litų nuostolių. Drasko ir daužo viską - suoliukus, skulptūras, paplūdimiuose esančius ženklus, kas už akių užkliūva, arba ką galima parduoti. Tai vyksta nuolat, be pertraukų. Tiksliai nėra paskaičiuota, kiek kainuoja suniokotų objektų remontas ir atstatymas, tačiau iš patirties galiu pasakyti, jog kasmet vandalai savo miestui pridaro šimtus tūkstančių litų nuostolių“, - tvirtino L. Jurevičienė.

Nemenkos sumos išleidžiamos ir grafičių nuo pastatų sienų šalinimui. 2008 metais teplionių valymas atsiėjo 9000 litų, 2007-aisiais miestiečiams šie darbai kainavo apie 10 000 litų.

REKLAMA

Atsakomybė - ir autoriams

Nutarusiųjų puošti miestą savo kūriniais iniciatyvinės grupės vienas iš narių Aldas Kliukas įsitikinęs, kad patys kūrėjai galėtų pasirūpinti tolesniu savo skulptūrų likimu.

Jis svarstė, kad autoriai turėtų pasukti galvas prieš atiduodami meno kūrinius į visuomenės rankas.

„Juk visame pasaulyje vyksta panašūs dalykai. Štai Kopenhagoje kažkas nepatingėjo net į vandenį įsibristi tam, kad nupjautų garsiajai undinėlei galvą, o čia - pats miesto centras. Skulptoriui pirmiausia reikia labai gerai pagalvoti apie skulptūros įtvirtinimą, medžiagas, iš kurių ją geriau pagaminti, kad būtų tvirta ir atspari. Ne paskutinėje vietoje - ir išorinė apsauga, reikėtų pasirūpinti, kad kūrinį stebėtų vaizdo kameromis, kad netoliese budėtų apsauga, ar bent jau operatyviai atvyktų, esant reikalui“, - kalbėjo A. Kliukas.

REKLAMA

Anot jo, taip buvo pasielgta su Kaminkrėčiu, kuris pasodintas ant senamiesčio pastato stogo, vandalams sunkiai pasiekiamoje vietoje. Kruizinių laivų terminale laivus sutinkančias ir palydinčias berniuko ir šuns skulptūras nuolat stebi vaizdo kameros.

A. Kliukas taip pat apeliuoja ir į visuomenės sąmoningumą. Žmonės, mano pokalbininkas, jiems dovanotus kūrinius galėtų prižiūrėti ir nebūti abejingi, kai mato, jog jie yra draskomi į gabalus.

Padorūs žmonės dovanas saugoja

Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkas Arūnas Sakalauskas nesistebi siautėjančių vandalų „žygdarbiais“, jam kur kas nemalonesnis faktas yra tas, kad miesto valdžia, gavusi iš širdies dovanotas dovanas, jų nemyli ir nesaugo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ką gali pats autorius? Jis nepagamins, nepastatys kamerų ir nenusamdys apsaugos savo kūriniui. Kodėl pačiame centre esančios bronzinės berniuko skulptūros nestebėjo vaizdo kameros, - irgi nesuvokiama. Arba jei stebėjo, kodėl niekas laiku nesureagavo“, - kraipė galvą skulptorius.

Vis dėlto tokie atvejai, kaip šis, menininkams rankų neturėtų svarinti, - mąstė A. Sakalauskas.

„Mes mylime savo miestą. Dėl to ir puošiame. Manau, kad dovanos neišseks. Gėda turėtų būti tiems, kuriems šios puošmenos užkliūva, ir šeimininkams, kurie iškilmingai priėmę dovanas, iškart jas užmiršta“, - kalbėjo menininkas.

REKLAMA

Nusikaltėlį užfiksavo vaizdo kamera

Vakar popietę paaiškėjo, jog Martyno Mažvydo alėjoje apgyvendintą bronzinį berniuką, saugantį uostamiesčio herbą, stebėjo alėjoje įrengta vaizdo kamera. 5.24 val. ji užfiksavo vandalą, bandžiusį nugvelbti šią skulptūrą. Įraše užfiksuota, kaip paryčiais prie bronzinės skulptūrėlės dviračiu privažiavo vienas asmuo ir elektriniu pjūklu bandė atskirti berniuką nuo postamento.

Savo darbo nusikaltėlis nespėjo užbaigti, greičiausiai kažko išsigandęs jis sėdo ant dviračio ir nurūko. Skulptūra nulūžo ir nukrito praeiviams bandant ją atitiesinti.

REKLAMA

Prieš 8 val. ryto dienraščio „Vakarų ekspresas“ sargas pastebėjo gulinčią skulptūrą ir apie tai informavo laikraščio atėjusius pasiimti policijos pareigūnus. Šie apie įvykį pranešė budėtojui, o jis - Miesto tvarkymo skyriaus specialistams.

Iki pietų policijos pareigūnams niekas neparašė pareiškimo apie nusikaltimą. Dėl to oficialiai įvykis nepradėtas tirti, nors vaizdo medžiagą pareigūnai turi.

Pareigūnai renka medžiagą. Ar bus pradėtas tyrimas, priklausys nuo padarytos žalos dydžio ir kitų nusikaltimo aplinkybių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beje, jeigu viešosios tvarkos sergėtojai būtų stebėję, kas vyksta miesto centre penktadienio rytmetį ir operatyviai sureagavę į bandymą pavogti bronzinę skulptūrą, berniuką galbūt būtų pavykę išsaugoti sveiką.

Užkliūva nuolat

2006 metais per uostamiesčio gimtadienį buvo surengtos džiaugsmingos katino sugrįžtuvės, kurios miestui kainavo apie 20 tūkst. litų. Už šias lėšas buvo sutvarkytas ir gėlėmis apsodintas skverelis, nudažytos gretimo namo sienos - fonas skulptūrai.

Po skulptūros įkurdinimo ir atidengimo Regimanto Midvikio kūrinys buvo suniokotas mažiausiai kelis kartus.

Prieš praėjusias Kalėdas buvo nuplėšta Svajūno Jurkaus skulptūra - Kurpių gatvėje stovintis bronzinis peliukas. Netrukus jis buvo grąžintas į vietą.

Vandalai nuolat įsisuka ir į uostamiesčio Skulptūrų parką, kuriame beveik kasmet apgadina čia stovinčius meno kūrinius.

Vaida JUTKONĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų