REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per pirmąjį šių metų pusmetį Žemės ūkio paskolų garantijų fondas kredito įstaigoms už žemdirbiams, kaimo verslininkams ir perdirbėjams išduotus 45,5 mln. Lt kreditų suteikė 93 garantijas už 27,6 mln. Lt, praneša Žemės ūkio ministerija.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūrai suteiktos 3 garantijos už kredito įstaigų išduotus 65,4 mln. Lt kreditų, skirtų 2008 m. grūdų derliui supirkti.

REKLAMA

Praėjusių metų pirmąjį pusmetį žemdirbiams, kaimo verslininkams ir perdirbėjams buvo išduota kreditų už 115,5 mln. Lt, už juos suteiktos 235 garantijos už 66,2 mln. Lt. Kreditų, išduodamų su garantija, suma šiemet sumažėjo 2,5 karto. Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūrai suteikus garantijų už 65,4 mln. Lt, bendra garantijų suma šiemet išaugo apie 40 proc.

Žemdirbiams ir kaimo verslininkams teikiamų kreditų sumažėjimas yra natūralus, nes bankai sugriežtino paskolų išdavimo sąlygas, išaugo palūkanos, kurias mokėti jau išgali ne kiekvienas ūkininkas ar kaimo verslininkas. Šiemet daugiausia skolinasi žemdirbiai, gaunantys ES finansinę paramą, jiems suteikta apie 80 proc. visų šiais metais suteiktų garantijų. Ir toliau pagrindiniais Fondo klientais išlieka ūkininkai – jiems suteikta 70 proc. visų garantijų.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl ekonominės krizės su sunkumais mokant palūkanas ar grąžinant kreditus susiduria ne vienas žemdirbys ar kaimo verslininkas, ypač pieno ūkiai, miškininkyste ir medienos ruoša užsiimančios įmonės, nelengvas metas ir mėsos produktų perdirbėjams. Tačiau kredito įstaigos palankiai žiūri į klientų prašymus atidėti kredito grąžinimą, tuo jau yra pasinaudoję apie 30 proc. kreditų su Žemės ūkio paskolų garantijų fondo garantija gavėjų. Taip pagerinamos sąlygos sėkmingai išgyventi nuosmukio metus.

Daugiausia kreditų su garantija žemdirbiams ir kaimo verslininkams per pirmąjį pusmetį išdavė trys didžiausi Lietuvoje veikiantys bankai: SEB bankas – 26 proc. visų kreditų su garantija, DnB NORD bankas – 25 proc., Swedbankas – 21 proc. Palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu šiemet kreditų su garantija daugiau išdavė tik Šiaulių ir Unicredit bankai. Aktyviausi buvo Kėdainių, Anykščių bei Šiaulių rajonų žemdirbiai ir kaimo verslininkai, daugiausia lėšų jie skolinosi naujai žemės ūkio technikai, pieno įrangai įsigyti, statyboms ir rekonstrukcijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų