REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paskutiniąją savo kadencijos darbo dieną Prezidentas Valdas Adamkus už nuopelnus Lietuvos Respublikai ir už Lietuvos vardo garsinimą pasaulyje apdovanojo taip pat paskutines savo kaip NATO generalinio sekretoriaus darbo dienas skaičiuojančiam Japui de Hopui Scheferiui (Jaap de Hoop Scheffer). Aljanso vadovui įteiktas Vytauto Didžiojo ordino Didysis kryžius.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas pabrėžė, kad J. de Hopo Scheferio vadovavimą NATO ženklino daugelis svarbių įvykių, tarp kurių buvo ir devynių naujų narių priėmimas į Aljansą, Baltijos valstybių oro policijos misija, tebesitęsianti operacija Afganistane ir Prancūzijos sugrįžimas į karines NATO struktūras.

REKLAMA

V. Adamkaus nuomone, svarbiu pasiekimu tapo Aljanso narių sutarimas daugiau dėmesio skirti kolektyvinei gynybai.

"Vertinu mūsų draugystę ir bendras pastangas, kurios, tikiu, prisidėjo prie saugesnio pasaulio kūrimo. NATO naikintuvų dislokavimas buvo viena sėkmingiausių misijų, kuri akivaizdžiai paliudijo Aljanso teikiamas saugumo garantijas kiekvienam nariui", - sakė Lietuvos vadovas.

Prezidentas išreiškė viltį, kad Aljansas, toliau kurdamas NATO strateginę koncepciją ir žvelgdamas į ateitį, išliks svarbiausiu gynybiniu transatlantiniu junginiu, kurio nares vienys tikėjimas tomis pačiomis vertybėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Savo ruožtu NATO generalinis sekretorius padėkojo V. Adamkui už asmeninį indelį į NATO organizaciją. "Jūsų pastangos ir palikimas dar ilgai bus jaučiamas Aljanse", - sakė J. de Hopas Scheferis.

Kadenciją baigiantis Aljanso vadovas jau susitiko su krašto apsaugos ministre Rasa Juknevičiene, išrinktąja Prezidente Dalia Grybauskaite, šiuo metu bendrauja su Ministru Pirmininku Andriumi Kubiliumi.

NATO generaliniu sekretoriumi Šiaurės Atlanto Tarybos sprendimu teisininko diplomą turintis olandas J. H. Scheferis tapo 2004 metų sausio 1 dieną. Prieš tai jis dirbo Nyderlandų užsienio reikalų ministru.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis pakeitė Vakarų gynybiniam Aljansui prieš tai vadovavusį škotą Džordžą Robertsoną (George Robertson).

J. H. Scheferis ne kartą yra lankęsis Lietuvoje. 2004 m. kovą jis buvo atvykęs pažintinio vizito jam perėmus vadovavimą Aljansui. 2005 m. balandį J. H. Scheferis dalyvavo Vilniuje vykusiame NATO valstybių užsienio reikalų ministrų susitikime. Vėliau, 2005 spalį, dalyvavo Vilniuje vykusiose neoficialiose aukšto lygio NATO-Ukrainos konsultacijose. 2008 m vasarį J. H. Scheferis pirmininkavo Vilniuje vykusiam NATO šalių gynybos ministrų susitikimui.

Naujuoju Aljanso vadovu nuo rugpjūčio mėnesio NATO šalių lyderiai išrinko buvusį Danijos premjerą Andersą Fogą Rasmuseną (Anders Fogh Rasmussen). 56 metų politikas bus dvyliktasis NATO vadovas.

NATO nare Lietuva tapo 2004 metų kovo 29 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų