REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šią savaitę parlamento rūmuose posėdžiauja Pasaulio lietuvių bendruomenės XIII Seimas. Jo nariai svarstys Lietuvos pilietybės problemas, Tautinių mažumų ir išeivijos departamento prie Lietuvos Vyriausybės reorganizavimą, lituanistinio švietimo užsienio šalyse ypatumus ir iššūkius.

REKLAMA
REKLAMA

Pasaulio lietuvių bendruomenės nariai diskutuos apie tai, kas yra lietuvis, gyvenantis užsienyje, apžvelgs sielovados problemas.

REKLAMA

"Nors daug mūsų išbarstytų po pasaulį, tačiau vis sugrįžtame čia - prie Neries ir Nemuno - į savo pradžią. Šnekame gimtąja kalba, dainuojame savo dainas, švenčiame savo šventes, gyvename savo rūpesčiais ir džiaugsmais. O kad visa tai išsaugotume, reikėjo daug pastangų ir čia - Lietuvoje, ir ten - užjūriuose, kur gyvena mūsų tautiečiai", - sakė Seimo Pirmininkas Arūnas Valinskas, sveikindamas parlamente susirinkusį Pasaulio lietuvių bendruomenės XIII Seimą.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Seimo Pirmininko, tai, kad šiandien užsienyje veikia apie pusę šimto lietuvių bendruomenių, 177 lituanistinės mokyklos, 20 užsienio lietuvių radijo stočių, leidžiami 35 periodiniai leidiniai, yra didelis mūsų senosios išeivijos nuopelnas.

"Žemai lenkiamės tiems, kurie ekonominių bei politinių audrų nublokšti toli nuo tėvynės, nepaisydami sunkumų, būrėsi į savas parapijas, draugijas, klubus, steigė lietuviškas vienuolijas, spaustuves, organizavo knygų leidybą. Jie iš kartos į kartą perdavė tą tautiškumo supratimą, kurį mes šiandien su pasididžiavimu vadiname lietuvių bendruomenėmis užsienyje", - sakė A. Valinskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo vadovas Pasaulio lietuvių bendruomenės nariams priminė išeivijoje kūrusio filosofo daktaro Juozo Girniaus žodžius, surašytus veikale "Tauta ir tautinė ištikimybė": "Tautai priklausome pačia savo būtimi, o ne vieta, kurioje gyvename. Žmogus, palikdamas Lietuvos kraštą, nepalieka pačios Lietuvos, o krašto palikimas neatleidžia jo nuo rūpesčio savąja tauta. Tautos likimas yra sprendžiamas ne tik krašte, bet ir visur, kur yra jos vaikų".

Pasak A. Valinsko, šiais žodžiais perteikta visa išlikimo esmė ir mūsų valstybės ilgaamžiškumo paslaptis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų