REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po pokalbio su Rusijos premjeru Europos Komisijos (EK) pirmininkas paragino Europos šalis skubiai prisipildyti dujų saugyklas.

REKLAMA
REKLAMA

EK paragino visas Europos Sąjungos (ES) šalis rengtis naujam Rusijos ir Ukrainos dujų karui ir paskubėti prisipildyti savo saugyklas. Greičiausiai Briuselis taip išsigando ne be reikalo. Tai nutiko po EK pirmininko Jose Manuelio Barroso pokalbio telefonu su Rusijos premjeru Vladimiru Putinu. ES dujų koordinavimo grupė, kuri buvo suburta po sausį kilusio Rusijos ir Ukrainos konflikto, skubiai susirinko į posėdį, per kurį buvo paskelbta, kad J.M.Barroso bei V.Putino pokalbis "nenuteikia optimistiškai".

REKLAMA

Pesimistiškai skamba ir EK suformuluota rekomendacija: "Atsižvelgdama į visiškai nekontroliuojamą padėtį Ukrainoje dėl dujų EK rekomenduoja visoms ES šalims prisipildyti dujų saugyklas iš visų įmanomų šaltinių." Briuselyje pabrėžiama, kad dujos gali nustoti tekėti į Europą jau artimiausiais mėnesiais ar net savaitėmis.

Dar prieš gerą mėnesį V.Putinas perspėjo, kad dujų tranzitas į ES gali sustoti. "Kijevui nesugebėjus atsiskaityti, "Gazprom" turi teisę pareikalauti sumokėti iš anksto. Nebus mokesčio, nebus ir dujų. Perspėjame, kad toks konfliktas gali kilti, ir dėl to jau liepos pradžioje gali būti visiškai nutrauktas mūsų tranzitas", - tada sakė V.Putinas. Matyt, panašų grasinimą Rusijos premjeras pakartojo ir EK pirmininkui.

Rusijos spauda nepraleido progos sukritikuoti ES ir jos bejėgių biurokratų, kurie "žaidžia rinką liberalizuojančiomis direktyvomis, tačiau pamiršta būtinybę skatinti investicijas į dujų infrastruktūrą". Rusijoje manoma, kad jei Vakarų Europa ir prisipildys saugyklas, kai jų trūksta Rytų Europoje ir Balkanuose, tai nepadės sušvelninti energetikos krizės pažeidžiamiausiose ES šalyse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų