REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Valdas Adamkus antradienį padėkojo Islandijos Prezidentui Olafurui Ragnarui Grimsonui (Olafur Ragnar Grimsson) už dalyvavimą Lietuvos tūkstantmečio renginiuose ir taip išreikštą solidarumą su Lietuva. Valstybės vadovas pasidžiaugė, kad ši proga Vilniuje subūrė Baltijos valstybių bei Šiaurės šalių monarchus ir vadovus.

REKLAMA
REKLAMA

"Tai rodo, kad šias valstybes sieja vienybė ir stiprūs abipusiai ryšiai", - sakė V. Adamkus, dėkodamas Prezidentui O. R. Grimsonui už nuolatinę Islandijos paramą mūsų valstybei per pastaruosius du dešimtmečius.

REKLAMA

Islandijos vadovo nuomone, simboliška, kad šis svarbus i storinis įvykis sutampa su Prezidento V. Adamkaus kadencijos pabaiga. "Nepaisant laikinų sunkumų, užklupusių viso pasaulio ekonomiką, Lietuva man paliko stiprų gyvybingos, augančios, veržlios šalies įspūdį. Jūs, Lietuvos Prezidentas, daug nuveikėte, kad šalis pasiektų tiek daug vos per kelis dešimtmečius nuo nepriklausomybės atgavimo", - pabrėžė Islandijos vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybių vadovai aptarė dvišalius santykius, Baltijos ir Šiaurės šalių bendradarbiavimą, Islandijos perspektyvas tapti Europos Sąjungos nare, globalius saugumo klausimus bei santykius su kaimyninėmis valstybėmis.

Kalbėdami apie Baltijos ir Šiaurės šalių santykius, prezidentai džiaugėsi vis glaudesniais regiono valstybių ir žmonių ryšiais. Anot vadovų, visų šių šalių monarchų ir vadovų atvykimas į Vilnių kartu paminėti Lietuvos vardo tūkstantmečio tik dar kartą įrodo, kad esame viena šeima, ne tik tiesiantys vieni kitiems pagalbos ranką sunkmečiu, bet ir kartu švenčiantys iškilius valstybių jubiliejus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pristatydamas Islandijos ketinimus integruotis į ES, Prezidentas O. R. Grimsonas domėjosi Lietuvos patirtimi derantis dėl narystės šioje europinėje organizacijoje ir referendumo dėl narystės ES organizavime.

Kalbėdami apie santykius su kaimyninėmis valstybėmis, susitikimo dalyviai pasidalijo nuomonėmis apie pirmadienį vykusį Rusijos Federacijos prezidento Dmitrijaus Medvedevo ir Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento Barako Obamos (Barack Obama) susitikimą bei šių valstybių derybas dėl atominės ginkluotės mažinimo. Prezidentai taip pat aptarė situaciją Gruzijoje.

Prezidentas V. Adamkus Islandijos vadovui pristatė Lietuvos ambasadorės UNESCO Inos Marčiulionytės kandidatūrą į šios organizacijos generalinio direktoriaus postą. Lietuvos vadovas pabrėžė, kad tai yra visų trijų Baltijos valstybių bendra kandidatūra ir paprašė Islandijos paramos rinkimuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų