REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po Marijampolę atvykėliui pravartu pasivaikščioti su istoriku - daugybė faktų priverstų kitaip pažvelgti į įprastą ir kasdienišką miesto veidą. Sukilimai ir karai, gaisrai ir kitokios negandos brėžė jame raukšles, o atkaklaus žmonių darbo metai jas lygino ir glaistė... Po miestą reikėtų pasivaikščioti su poetu. Gal jis geriau mokėtų paaiškinti, kaip šis miestas, jo atmosfera veikė Vincą Mykolaitį-Putiną ir Vincą Pietarį, Kazį Borutą ir Salomėją Nėrį... Pagaliau - pasivaikščiokime po miestą su fotografu. Pažiūrėkine, koks tas miestas prie Šešupės, ne tik mūsų pačių, bet ir kito žmogaus akimis..."

REKLAMA
REKLAMA


(Nijolė Treinytė)

...Pasivaikščiokime po miestą su praeities fotografais. Pažvelkime į nematytą miesto veidą. Paieškokime senojo miesto vaizduose pažystamų bruožų...

REKLAMA

1839 m. Lietuvoje padaryta pirmoji degerotipinė fotografija. 1863 m. Lietuvos teritorijoje jau veikė septynios fotoatelje. Manoma, jog maždaug tuo metu fotografija atkeliavo į Marijampolę. Pirmasis Marijampolės fotografas buvo Leonas Anšeras. Lietuvių kalbos ir Literatūros institute saugoma 1873 m. daryta grupės gimnazistų su J. Basanavičiumi centre paviljoninė nuotrauka, antroje pusėje atspausta vinjetė „Leon Ancher, photograf. Maryampol“. Tarp tuo metu dirbusių Marijampolės fotografų sutinkamos Piotrovičiaus, V. Homano (dirbusių drauge) ir J. Verchonovičiaus pavardės.

REKLAMA
REKLAMA



Marijampolės gimnazistai. Centre sėdi J. Basanavičius. L. Anšero 1873 m. nuotrauka (manoma, jog tai seniausia žinoma Marijampolėje daryta fotografija ).

Devyniolikto amžiaus pabaigoje Marijampolėje buvo atidarytas Marijos Bžozovskos (Maria Brzozowska] ateljė filialas, kuriam vadovavo jos vyras Jozefas. Nuo XIX a. pabaigos iki 1906 metų veikė Suvalkuose įsikūrusios M. Karvovskos [M. Karwowowska] ateljė filialas, kurio savininku vėliau tapo V. Benešas [W. Benesz]. Pirmieji atvirukai su Marijampolės (kaip Suvalkų gubernijos miesto) vaizdais pasirodė XIX a. pabaigoje. Juos spausdinti pradėjo Varšuvos, vėliau Suvalkų gubernijos leidėjai. Marijampolėje, tuo užsiėmė knygyno savininkas I. Veisbergas. I-ojo Pasaulinio karo metu pasirodo Vokietijoje leisti atvirukai su miesto vaizdais. Tai - daugiausia karo fotografų darbai, tarp kurių vaizdo gyvumu išsiskiria Alfredo Kuhlevindo nuotraukos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA



Miesto centro vaizdas iš lėktuvo. 1923 m. Fotografas J. Miežlaiškis. Nuotrauka iš Stanislovo Sajusko rinkinio

Tobulėjant fototechnikai, XX a. pradžioje greta profesionalių fotografų atsiranda mėgėjų bei reportažinė fotografija. Yra žinoma Jono Basanavičiaus fotografija su Marijampolės Šv. Mykolo Arkangelo bažnyčios vaizdu. Advokato Andriaus Bulotos fotografijose įamžinta jo globota Žemaitė. Savo pėdsaką mėgėjiškoje fotografijoje paliko ir cukraus fabriko direktorius čekas Prochaska, agronomas Vincas Totoraitis, teatro režisierius J. Sabolis. Reikia paminėti nepriklausomos Lietuvos įvykių metraštininką, fotožurnalistą Julių Miežlaiškį, kuris pirmasis užfiksavo Marijampolę iš paukščio skrydžio.

REKLAMA

1957 fotografijos entuziastai, siekdami išsaugoti tai, kas išlikę, sudominti visuomenę fotografijos amatu ir menu, susibūrė į fotoklubą „Sūduva“. Klubo steigimo iniciatorius ir pirmasis vadovas buvo Romualdas Pačėsa. Nuo 1966 metų klubo vairą į savo rankas perėmė žurnalistas Vytautas Žukauskas, nuo 1975 klubui vadovavo inžinierius Romas Linionis, nuo 2005 - Reda Brazytė. 1973 surengta pirmoji humoristinių fotografijų paroda. Iki 2004 buvo surengta 10 respublikinių humoristinės fotografijos ir 4 karikatūrų parodos.

Šaltiniai:

 


1.Budrytė Z. Lietuvos fotografų darbai XIX a. – 1915 m. Vilnius, 1985;

2.Dr. Jonas Basanavičius. 1851–1927. Vilnius, 2003;

3.Juodakis, V. Lietuvos fotografijos istorija, 1854-1940 / Virgilijus Juodakis ; dail. Vilius Armalas ; sudaryt. Stanislovas Žvirgždas. - Vilnius : Austėja, 1995 - 166, [2] p;

REKLAMA

4.Kairiajame Nemuno krante / K. Skłodowski.– Suwałki, 2006;

5.Sūduvos fotoklubas, 1957-2007 : tradicijų puoselėjimas ir tęstinumas/ sud. R.Brazytė, D Katkuvienė, V.Juraitis, N. Linionienė, R. Linionis. - Vilnius : Studija "Vyzdys", 2008. - 56 p.;

6.Marijampolės senieji vaizdai: fotografijos iš Stanislovo sajausko rinkinio: [lankstinukas] / parengė S. Sajauskas, L. Skinkienė– Marijampolės: Petro Kriaučiūno viešoji biblioteka, 2008

Straipsnis paimtas iš wiki principu kuriamos gyvos krašto enciklopedijos www.grazitumano.lt. Visą straipsnį galite rasti čia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų