REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien, 2009 m. liepos 4 d., šeštadienį, prieš pat 14 val. lėktuvu iš Vienos į Lietuvą atvežta kronika, kurioje 1009 m. pirmą kartą paminėtas Lietuvos vardas.

REKLAMA
REKLAMA

Tai garsieji Kvedlinburgo analai (Annales Quedlinburgenses), XI a. pradžioje rašyti Kvedlinburgo Šv. Servacijaus moterų vienuolyne ir iki šių dienų išlikę vienintelio XVI a. nuorašo forma. Nuorašo rankraštis priklausė garsiam XVI a. Vitenbergo universiteto profesoriui ir Drezdeno archyvarui Peteriui Albinui (Albinus).

REKLAMA

Šią relikviją į Lietuvą atgabeno Saksonijos žemės, valstybės ir universiteto bibliotekos Drezdene (Sächsische Landesbibliothek – Staats- und Universitätsbibliothek Dresden) generalinis direktorius profesorius Thomas Bürger, atvykęs paminėti Lietuvos tūkstantmečio jubiliejaus. Iš Vilniaus tarptautinio oro uosto neįkainojamos vertės istorijos šaltinis nuvežtas į Taikomosios dailės muziejų, kur ankstyviausią Lietuvos vardo įrašą – Lituae – užfiksavusi kronika bus eksponuojama iki šių metų spalio 4 d.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš kelis metus Kvedlinburgo analų įrašo, kur aprašant 1009 m. įvykius minimas Lietuvos vardas, vertimą patikslino Vilniaus universiteto klasikinės filologijos profesorė habil. dr. Eugenija Ulčinaitė: „Šventasis Brunonas, vadinamas Bonifacu, arkivyskupas ir vienuolis, vienuoliktaisiais savo atsivertimo metais Rusios ir Lietuvos pasienyje pagonių nužudytas su aštuoniolika saviškių kovo 9 dieną, nukeliavo į dangų“. Taigi, Lietuvos vardo ankstyviausias žinomas paminėjimas susijęs su nesėkminga krikščioniškąja misija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kvedlinburgo analai bus rodomi Lietuvos tūkstantmečio tarptautinėje parodoje „Lietuva senuosiuose istorijos šaltiniuose“, kurią liepos 5 d., Lietuvos tūkstantmečio jubiliejaus svarbiausios šventės išvakarėse, atidarys Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus, Lietuvos tūkstantmečio paminėjimo valstybinės komisijos pirmininkas, o liepos 6 d. aplankys Europos valstybių monarchai ir prezidentai.

Nuo liepos 7 d. Kvedlinburgo analus, kitus svarbiausius Lietuvos istorijos dokumentus – didžiųjų kunigaikščių raštus ir privilegijas, tarptautines sutartis ir kitus šaltinius – Taikomosios dailės muziejuje galės pamatyti visi Lietuvos gyventojai ir sostinės svečiai (informacija teikiama ir ekskursijos užsakomos Vilniaus telefonu 212 18 13). Taigi kiekvienas lietuvis turės galimybę pamatyti, kaip buvo užrašytas Lietuvos vardas, kurio tūkstantmečio jubiliejų mūsų valstybė ir tauta švenčia visus šiuos 2009 metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų