REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmetį ir Valstybės dieną klaipėdiečiams patriotiškumą siūloma išreikšti žiūrint Dainų šventę per televizorių. Vienintelis renginys, skirtas istorinei sukakčiai - rytoj vyksiančios pasaulį apiplaukusios jachtos „Ambersail“ LTU 1000 sutikimas, kurį vainikuos grandiozinis koncertas ir Lietuvos himno giedojimo akcija.

REKLAMA
REKLAMA

Teigiama, kad pastarųjų metų Valstybės dienos minėjimai parodė, jog klaipėdiečiai šioje šventėje dalyvauja vangiai. O šiemet savo padarė ir taupymo vajus.

REKLAMA

150 atlikėjų ir prezidentas

„Tūkstantmečio odisėjos“ jachta „Ambersail“ LTU 1000 devynis mėnesius plaukė aplink pasaulį, aplankė 26 pasaulio lietuvių bendruomenes ir kvietė pasaulio lietuvius vieningai švęsti Lietuvos vardo tūkstantmetį. Rytoj patriotinę misiją įvykdę buriuotojai grįžta į Klaipėdos uostą. Jų sutikimo iškilmių metu, 21 val., pirmą kartą lietuviai įvairiose pasaulio šalyse vienu metu giedos savo valstybės himną, taip įrodydami savo vienybę ir pranešdami pasauliui, kad Lietuvos vardui - 1 000 metų. Himno giedojimo akcija bus kulminacinis jachtos „Ambersail“ sutikimo iškilmių akcentas.

REKLAMA
REKLAMA

Šventinis koncertas, kuriame dalyvaus daugiau kaip 150 atlikėjų, Kruizinių laivų terminale prasidės 19 val. Pasak vienos iš renginio prodiuserių UAB „Creator“ atstovės Ilmos Cikanaitės, netradicinėje, specialiai šiam koncertui sukurtoje scenoje koncertuos ryškiausios Lietuvos muzikos žvaigždės: Aistė Smilgevičiūtė, Neda, Marijonas Mikutavičius, Violeta ir Vilius Tarasovai, Vaidas Baumila, Nijolė Narmontaitė ir Romas Dambrauskas, grupės „Bix“, „Rondo“, „Rebelhart“ ir kt.

Koncerte naujai skambės patriotinės, Lietuvai skirtos Kipro Mašanausko, grupės „Rondo“ dainos. Šokių ansamblis „Lietuva“ parodys ne tik naujausią savo programą, bet ir dalyvaus dainininkų pasirodymuose. Koncertą pagyvins speciali šviesiam paros laikui skirta pirotechnika. Koncerto metu bus transliuojami teletiltai su lietuvių bendruomenėmis užsienyje, su dainininku Andriumi Mamontovu, koncertuosiančiu Panevėžyje, su iškilmių Vilniuje prie atidengiamo paminklo Lietuvos himno autoriui Vincui Kudirkai dalyviais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jachtą „Ambersail“ pasitiks ir iki Kruizinių laivų terminalo atlydės laivų flotilė, apie 120 buriuotojų. Jachta prisišvartuos Kruizinių laivų terminale prie jai dedikuoto knechto su bronzine plokšte. Bronzinį simbolį ketinama pritvirtinti ant vieno iš šalia mojuojančio berniuko skulptūros esančių knechtų.

Bronzinė plokštė pagaminta už UAB „Pamario restauratorius“ lėšas. Šios bendrovės vadovas Aldas Kliukas sakė, kad darbai vyko itin sparčiai - tik savaitę.

„Plokštės skulptorius - Svajūnas Jurkus, kalviai - Andrius Janulis ir Albinas Jukumas. Simbolis ne išlietas, o pagamintas specifine technologija, lakšte, sendinimo būdu“, - teigė bendrovės vadovas.

REKLAMA

Krante pasaulį apiplaukusią lietuvių įgulą pagerbs garbės kuopa ir prezidentas Valdas Adamkus. Jam buriuotojai sugrąžins mažąją vėliavą, kuri su prezidento atsišaukimais apkeliavo pasaulio lietuvių bendruomenes. Didžioji vėliava, kurią „Ambersail“ kėlė kiekviename „Tūkstantmečio odisėjos“ uoste, bus iškelta ir Klaipėdoje.

Jachtos „Ambersail“ iškilmes nuo 19 iki 21.30 val. tiesiogiai transliuos TV3 televizija. Šventinis koncertas, pasak I. Cikanaitės, truks šiek tiek ilgiau. Visus klaipėdiečius ir miesto svečius, kurie dalyvaus šiame istoriniame įvykyje, prodiuserė kvietė apsirengti geltonos, žalios arba raudonos spalvos marškinėliais. Žiūrovų minioje bus bandoma suformuoti gyvą trispalvę.

REKLAMA

Nemato prasmės

Jachtos „Ambersail“ sutikimo iškilmės bus vienintelis didelis renginys Klaipėdoje šį savaitgalį. Mindaugo karūnavimo, arba Valstybės dieną - liepos 6-ąją - uostamiestyje įprasmins tik Atgimimo aikštėje iškeltos trispalvės vėliavos.

Klaipėdos savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėja Goda Giedraitytė sakė, kad oficialaus Valstybės dienos minėjimo atsisakyta dėl keleto priežasčių.

„Manome, kad klaipėdiečiai turi unikalią progą dalyvauti jachtos „Ambersail“ sutiktuvėse ir taip išreikšti savo patriotiškumą. Dubliuoti šį renginį nematėme prasmės, juolab kad šiais metais juntamas lėšų trūkumas. Pastarųjų metų Valstybės dienos minėjimai parodė, kad klaipėdiečiai šioje šventėje dalyvauja vangiai. Matyt, vasarą prie jūros miestelėnai teikia prioritetą kitiems dalykams. Be to, daugiau kaip 2 000 klaipėdiečių delegacija atstovauja uostamiesčiui Vilniuje vykstančioje dainų šventėje „Amžių sutartinė“, - sakė G. Giedraitytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prieš dvejus metus Klaipėdoje Mindaugo karūnavimo diena buvo minima skelbiant vaikų piešinių akciją. Vaikai piešė piešinius, iš kurių buvo klijuojama karūna. Pernai liepos 6-oji sutapo su Sąjūdžio 20-mečio minėjimu. Šiai progai buvo skirtos eitynės ir grupės „Antis“ koncertas Teatro aikštėje.

Šiais metais, pasak G. Giedraitytės, įprasminti Valstybės dieną buvo planuota atidengiant Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmečiui skirtą paminklą prie „Meridiano“.

„Deja, dėl užtrukusių derinimų skulptoriaus Regimanto Midvikio sukurto paminklo atidengimas nukeltas į rugpjūtį“, - apgailestavo pokalbininkė, liepos 6-ąją miestelėnams pasiūliusi stebėti Klaipėdos kolektyvų pasirodymus Dainų šventėje per televiziją.

REKLAMA

Paminklas bus šiemet

Klaipėdos krašto prisijungimo prie Lietuvos paminklo paramos fondo pirmininkas Valentinas Greičiūnas, inicijavęs paminklo Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmečiui sukūrimą ir statybą nesureikšmina dienos, kurią prie „Meridiano“ iškils raitelis ant žirgo.

„Paminklas jau beveik baigtas. Jeigu būtų buvęs tikslas atidengti jį Valstybės dienos proga, būtume suspėję. Tačiau šią dieną dauguma klaipėdiečių išvažiuoja į Vilnių, tad mes labiau norėjome pristatyti paminklą visuomenei per Europos tautų kultūrų festivalį „Europiada“, vyksiantį liepos 22-26 dienomis. Deja, ne visi geranoriškai sutiko mūsų iniciatyvą, todėl paminklas bus atidengiamas vėliau. Kitą savaitę jau bus pradėti aikštelės, kurioje paminklas stovės, parengimo darbai. Kada juos pabaigsime - tada ir pastatysime. Šiais metais paminklas bus“, - sakė V. Greičiūnas.

Jurga PETRONYTĖ, Denisas NIKITENKA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų