REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per Sartų ežero gelbėjimo akciją narai kelias valandas kuops pelkėjančio vandens telkinio dugną. Vietos bendruomenė tikisi, kad ežero pakrantę netrukus pavyks paversti rekreacine zona.

REKLAMA
REKLAMA

Šeštadienį į vieną gražiausių mūsų krašte Sartų ežerą, tyvuliuojantį Zarasų rajone, žada pasinerti 15 vyrų. Sartų gelbėjimo akcija rengiama jau antrus metus iš eilės. Pernai į sparčiai užželiančio vandens telkinio prastą būklę mėginta atkreipti dėmesį pasiūlius jį perplaukti ultratriatlonininkui Vidmantui Urbonui.

REKLAMA

„V.Urbono 20-ies kilometrų plaukimas išilgai Sartų ežero visiems padarė didžiulį įspūdį, galbūt net lėmė tai, kad Zarasų rajono taryba skyrė mums 40 tūkst. litų pontoniniam lieptui į ežerą tiesti“, - LŽ teigė Dusetų seniūnas Saulius Kėblys. Jis vienas pirmųjų prabilo apie Sartų ežero problemas. S.Kėblys priminė, kad Sartų ežero prieigos ties Dusetomis buvo bevirstančios džiunglėmis - meldai nusidriekė net kelis šimtus metrų į sausumą nuo vandens telkinio. Nustatyta, kad Sartams pakenkė netinkamai įrengta šalia jo esančių miestelių kanalizacija.

REKLAMA
REKLAMA

„Palyginti su praėjusiais metais, šiemet ežeras atrodo gerokai gražiau. Vienas verslininkas jam gelbėti atsiuntė ekskavatorių. Kur šis nepasiekia, ten su dalgiais meldus šienauja viešuosius darbus dirbantys seniūnijos žmonės“, - pasakojo seniūnas.

Zarasų krašto bendruomenė jau parengė kelis ežerui valyti skirtus projektus ir jiems įgyvendinti laukia europinių pinigų. „Deriname planus Sartų pakrantę ties Dusetomis paversti rekreacine zona. Ežere atsirastų poilsio namelių ant vandens, užkandinė“, - sakė S.Kėblys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seniūnas teigė rekreacijai ketinantis panaudoti griūvančią tribūną, iš kurios gausiai susirinkę žiūrovai žiemą stebėdavo garsiąsias Sartų žirgų lenktynes. Dėl šiltų žiemų ir dėl to, kad užterštas ežeras prarado reikiamą gylį, žirgų lenktynės jau kelerius metus vyksta ne ant ežero ledo, o šalia įsikūrusiame hipodrome, tad minėta tribūna tapo nereikalinga. Seniūnas neabejoja, kad sutvarkyta ji būti naudojama kaip valčių elingas.

Paklaustas, ko tikimasi iš narų, S.Kėblys sakė: „Na, šaldytuvų, televizorių ir lovų narai galbūt ir neras. Mažai tikėtina, kad tokių daiktų kas nors būtų primėtęs į Sartus. Tačiau neabejoju, kad įvairiausių „bambalių“ bus apstu. Įvairių atliekų primėto į Dusetas suvažiuojantys žvejai.“

REKLAMA

Po narų akcijos Dusetose prasidės linksmybės: vyks Dusetų skulptorių plenero uždarymas, žmonų nešimo čempionatas, ant naujojo pontoninio tilto bus demonstruojamos mados, žadama nepamiršti kraštui nusipelniusių žmonių. Sulaukus vakaro susirinkusiuosius į ekologinę Sartų gelbėjimo akciją linksmins Rytis Cicinas, Aleksas Lemanas ir Povilas Meškėla.

Daiva BARONIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų