REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš didžiųjų šalies miestų darbo rinkoje šią savaitę dramatiškiausia padėtis buvo Marijampolėje, kur nedarbas ir toliau pūtėsi septynmyliais žingsniais. Tuo tarpu Klaipėdoje ir Panevėžyje darbdaviai žadėjo darbuotojų daugiau neatleidinėti - neva darbovietėse liko optimalus jų skaičius.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniuje atleidimų banga neslūgsta

Darbuotojų atleidimo maratonas sostinėje vis dar įgavęs pagreitį ir atrodo, kad pabaigos dar nesimato. Birželio 19-26 dienomis Vilniaus darbo biržoje (VDB) įregistruota 1070 bedarbių ir 306 laisvos darbo vietos. Tuo laikotarpiu VDB padėjo įsidarbinti 432 asmenims, o į aktyvios darbo rinkos politikos priemones per savaitę nusiųsti 74 bedarbiai.

REKLAMA

VDB šį mėnesį gautas pranešimas apie numatomą tarptautinio Vilniaus oro uosto darbuotojų atleidimą. Nuo rugpjūčio vidurio iki metų pabaigos numatoma atleisti 182 darbuotojus.

Praėjusią savaitę VDB gauta informacijos, kad darbuotojus ketina atleisti ir Vilniaus majonezo gamykla. Nuo rugpjūčio vidurio iki spalio pabaigos numatoma atleisti 28 darbuotojus, tačiau, įmonės direktoriaus Donato Selevos teigimu, situacija galinti bet kada pasikeisti.

REKLAMA
REKLAMA

“Kol kas neturime tolesnių planų nei mėnesiui, todėl konkrečiau negalime pasakyti nieko. Viską diktuoja rinka - mažėjanti gamyba ir pardavimai daro įtaką visiems sprendimams”, - dienraščiui sakė D.Seleva.



Kaune mažėja pesimizmo

Kauno darbo biržos duomenimis, šiuo metu atleidimų ar įmonių bankrotų skaičius praeitą savaitę sumažėjo. Tačiau tai pirmoji rami savaitė. Birželio mėnesį buvo paskelbti bankrotai keliose pramonės (daugiausia siuvimo, audimo, baldų) bei statybų sektoriuje dirbančiose įmonėse. Rugpjūčio mėnesį Kauno darbo birža laukia naujo bedarbių antplūdžio. Atleidimo dėl įmonių bankrotų lapeliai jau įteikti kelių bendrovių darbininkams. Vienoje jų dirba 35 darbuotojai, kitoje - 40.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bendrovės “YIT Kausta” generalinis direktorius Darius Vilkas pasakojo, kad atleidimų jų įmonėje buvo šių metų vasario ir sausio mėnesiais. “Teko atsisveikinti su dalimi administracijos darbuotojų, dirbančių nekilnojamojo turto ir būsto rinkos srityse. Taip pat metų pabaigoje pasibaigė ir tam tikri vykdomi projektai, todėl nutraukėme 100 terminuotų sutarčių. Šiuo metu mūsų įmonėje dirba 300 darbuotojų”, - sakė D.Vilkas.

Kitų statybos bendrovių vadovai tvirtino, kad darbuotojus atleidinėjo 2008-ųjų pabaigoje ir 2009-ųjų pradžioje. Šiuo metu padėtis esą stabilizavosi. Tačiau naujų darbuotojų nė viena įmonė neketina priimti.

REKLAMA

UAB “Restauracija” direktorius Kęstutis Vaikšnoras nusiteikęs optimistiškai. “Mes vykdome nedidelius projektus. Darbas specifinis. Darbuotojai turi turėti Kultūros paveldo departamento bei statybos licencijas. Įmonėje dirba 70 darbuotojų. Iš jų sunkmečiu nebuvo atleistas nė vienas. Šiandien priėmiau dar tris naujus darbuotojus”, - pasidžiaugė K.Vaikšnoras.

Stabilizavimosi nejaučia

Klaipėdos darbo biržos direktoriaus Andriaus Adomaičio teigimu, nors pajūryje bendras besikreipiančiųjų į darbo biržą skaičius mažėja, apie kokį nors darbo rinkos stabilizavimąsi kalbėti dar anksti.

REKLAMA

“Ne taip seniai per dieną sulaukdavome 150-160 naujų pareiškimų, o pastarosiomis savaitėmis šis skaičius sumažėjo iki 100. Tradiciškai šiuo laiku daugiau kreipiasi mokslus baigusių absolventų. Kad padėtis stabilizuojasi, negalėčiau teigti. Visi puikiai suprantame, kokia šalies ekonomikos padėtis”, - “Respublikai” sakė A.Adomaitis.

Vakar dienos duomenimis, Klaipėdos darbo birža galėjo pasiūlyti apie 270 laisvų darbo vietų. Tuo tarpu bedarbių joje užregistruota apie 14 tūkstančių.

Pasak A.Adomaičio, bent kol kas negauta jokių pranešimų iš regiono įmonių apie planuojamus didesnius darbuotojų atleidimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

“Kiek metų pradžioje buvo masiškesnių atleidimų iš darbo, tiek ir yra. Kokių nors naujų įmonės neplanuoja. Bent informacija apie tai mūsų tikrai nepasiekė”, - tikino Klaipėdos darbo biržos vadovas.

Panevėžys pasiekė ribą?

Aukštaitijos sostinėje masiniai darbuotojų atleidimai bent kol kas negresia, tvirtina Panevėžio darbo biržos (PDB) direktoriaus pavaduotoja Audronė Biguzienė ir didžiųjų miesto įmonių vadovai. Šiuo metu PDB užsiregistravę 11 945 darbuotojai, šis skaičius nuo vasario svyruoja nuo 0,2 iki 0,4 proc.

REKLAMA

Pasak A.Biguzienės, paskutinis didelis atleidimas buvo pernai, kai bankrutavo “Linas “, tada į PDB atėjo net 380 žmonių. Dabar po keletą darbuotojų atleidžia tik nedidelės įmonės.

UAB “Kalnapilio - Tauro” grupės vadybininkė Neringa Vidugirienė informavo, kad įmonė darbo vietų mažinti bent artimiausiu metu neketina. Panevėžio regione dirba maždaug 300 įmonės darbuotojų. “Kaip bus rudenį, pažiūrėsime”, - sakė vadybininkė.

UAB “Warta Glass Panevėžys” generalinio direktoriaus Algio Bakonio teigimu, po pernai buvusios didelės darbininkų kaitos dabar fabrike nusistovėjo optimalus 400 darbuotojų skaičius. Pasak A.Bakonio, užsakymų įmonė suranda, tad mažinti darbuotojų neketina. Kartkartėmis, atsiradus nekvalifikuoto darbo poreikiui, gamykla laikinai dirbti priima po 20 žmonių.

REKLAMA

Pernai ir šiemet atleidęs apie 100 darbuotojų, Panevėžio “Lietkabelis” dabar išsiverčia su 220 žmonių. Generalinis direktorius Sigitas Gailiūnas mano, kad darbuotojų nebemažės, o rudeniop, jeigu pasiseks gauti skandinavų užsakymų, iki metų galo gali tekti priimti apie 30 žmonių.



Marijampolėje - be prošvaisčių

Marijampolė iš kitų Lietuvos regionų išsiskiria tuo, kad čia vyrų darbo ieško net aštuoniais procentais daugiau nei moterų. Šią ypatybę lemia krašto specifika. Marijampolėje dominuoja su transportu, statybų verslu susijusios įmonės. Tendencija, kad darbo ieškančių vyrų Marijampolėje bus daugiau nei moterų, gali išlikti dar ilgai, statybų verslo atsigavimo požymių nematyti. Priešingai, praėjusį mėnesį viena didžiausių statybos bendrovių UAB “Šilna” nutraukė darbo sutartis net su 138 darbuotojais. Ne visi darbo netekę statybininkai dar spėjo kreiptis į biržą. Manoma, kad bedarbių armiją jie papildys rudeniop.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Artimiausiu metu Marijampolės bedarbių armiją gali papildyti didelis būrys kvalifikuotų žemėtvarkininkų. Marijampolės apskrities administracija prieš kelias dienas informavo darbo biržą, kad rudenį bus atleisti 67 darbuotojai, dauguma jų buvę matininkai, inžinieriai.

Gera žinia Marijampolės darbo birža laiko tai, kad praėjusį mėnesį per šiuos metus užsiregistravo mažiausiai bedarbių. Tarp darbingo amžiaus žmonių bedarbių yra 8,1 proc. Tiek pat jų buvo ir praėjusiais metais tuo pačiu laiku. Kaip ir pernai, darbo biržoje buvo 211 laisvų darbo vietų. Pasak darbo biržos specialistų, skirtumas tik tas, kad maždaug 30 proc. darbininkų siūloma sudaryti terminuotas darbo sutartis.


Dalia BYČIENĖ, Darius Čiužauskas, Indrė LAUCIŪTĖ, Jaunius POCIUS, Jurgita RANCEVIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų