REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teisingumo ministerija rinks ir viešai skelbs piliečių ir visų suinteresuotų organizacijų siūlomas idėjas dėl teisės aktų tobulinimo. Siūlymus, kaip keisti esamus ar sukurti naujus teisės aktus, vertins specialistai, o šiems pritarus idėjos virs teisės aktų projektais.

REKLAMA
REKLAMA

Teisingumo ministerija savo interneto svetainėje sukūrė teisėkūros iniciatyvų skiltį, kurioje visi norintys galės teikti siūlymus, kaip kurti ar tobulinti esamus teisės aktus. Čia pateiktas idėjas analizuos ministerijos specialistai ir nuspręs arba pritarti siūlymui ir pradėti rengti projektus, arba pateiks motyvuotą atsakymą, kodėl idėja nepalaikoma. Viešai bus skelbiamos ir pačioje ministerijoje kilusios idėjos.

REKLAMA

Teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus teigimu, šiuo metu piliečiai gali teikti pasiūlymus visoms institucijoms jiems patogia forma, tačiau šios idėjos valstybės institucijose nėra sisteminamos ir viešinamos. Dėl to jos neretai lieka nepastebėtos arba yra atmetamos deramai jų neįvertinus

"Šiuo metu visuomenė gali susipažinti tik su jau teisės aktų projektais tapusiais siūlymais, tačiau kokios idėjos yra svarstomos ar pateiktos vertinimui, piliečiai nežino. Labai svarbu, kad visuomenė teisės aktų kūrime pradėtų dalyvauti nuo pat pradžių. Idėjų kaupimas ir viešas skelbimas leistų ne tik supažindinti piliečius su jau pateiktais pasiūlymais, bet ir būtų paskatinimas jiems aktyviau teikti savo idėjas", - sako R. Šimašius.

REKLAMA
REKLAMA

Ministro teigimu, labai svarbu, kad savo nuomonę išsakytų iki priimant vieną ar kitą teisės aktą. Laiku pateiktos pastabos leistų išvengti tokių situacijų, kai nepritariantys priimtam teisės aktui asmenys yra priversti kitais būdais reikšti savo nuomonę - protestais, kitomis įvairiomis akcijomis.

Kaip užtikrinti patogią idėjų teikimo sistemą visose valstybės institucijose, šiuo metu Teisingumo ministerijoje svarsto ir peticijų darbo grupė. Remiantis jos išvadomis bus parengti tokį mechanizmą įtvirtinantys teisės aktų projektai, teigiama Teisingumo ministerijos pranešime.

Ministerijos iniciatyva piliečiams jau sudarytos galimybės susipažinti ir komentuoti visus valstybės institucijų rengiamus teisės aktų projektus. Nuo birželio tai padaryti galima Seimo teisės aktų informacinėje sistemoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų