REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Agrowill Group“ paskutinę 2009 metų I pusmečio dieną, vėluodama visą mėnesį, viešai paskelbė šių metų I ketvirčio konsoliduotą finansinę atskaitomybę, kuri tik patvirtino, kad bendrovės finansinė būklė yra labai sudėtinga, rašo investicinis bankas „Finasta“.

REKLAMA
REKLAMA

„Agrowill Group“ konsoliduotos pajamos išaugo 69,9 proc., lyginant su atitinkamu 2008 m. ketvirčiu, tačiau šiam pokyčiui didžiausią poveikį turėjo dviejų praėjusių metų viduryje įsigytų žemės ūkio bendrovių „Polva Agro“ ir „Grūduva“ rezultatų konsolidavimas. Be to, „Agrowill Group“ pajamas padidino ir nuostolingos karvių bandos bei 2008 m. derliaus likučių pardavimai.

REKLAMA

2009 m. II ketv. pardavimo pajamų rezultatas bus geresnis nei 2008 m. II ketvirtį dėl to paties konsolidavimo efekto, tačiau iš tikro pajamos gerokai smuks, nes jau nebėra likę parduodamo derliaus atsargų, o pajamos gaunamos vien iš žaliavinio pieno, kurio kaina praėjusį ketvirtį buvo dar mažesnė nei šių metų I ketvirtį.

Daug ką apie sunkią grupės situaciją pasako neigiama EBITDA, kuri rodo, kad pagrindinė veikla negeneravo teigiamų pinigų srautų. Visgi „Agrowill Group“ sugebėjo susigrąžinti nemažą dalį iš pirkėjų gautinų sumų, sumažinti turimas atsargas ir biologinį turtą, todėl veiklos grynieji pinigų srautai buvo 9,5 mln. litų. Tačiau tai nesuteikia didesnio džiaugsmo, nes atsargų ir biologinio turto kiekis yra ribotas, todėl 2009 m. II ketv. bendrovė, negeneruodama teigiamo pinigų srauto iš pagrindinės veiklos ir negaudama finansavimo iš išorės, susidūrė su finansinių įsipareigojimų vykdymo sunkumais, tai rodo neišpirktos keturios obligacijų emisijos.

REKLAMA
REKLAMA

Pažvelgus į „Agrowill Group“ balansą, labiausiai akys krypsta į mažėjančią akcininkų nuosavybę ir labai nežymiai kritusius didžiulius finansinius įsipareigojimus. Tad 2009 m. liepos 2 d. vyksiantis neeilinis akcininkų susirinkimas, kuriame akcininkams bus siūloma pritarti bendrovės restruktūrizavimui, matyt, lieka viena iš realiausių bendrovės išsigelbėjimo galimybių.



„Agrowill Group“ pranešimu, bendrovės valdyba liepos 2-ąją vyksiančiame akcininkų susirinkime siūlys „Agrowill Group“ akcininkams balsuoti už įmonės restruktūrizaciją. Valdybos manymu, restruktūrizacija šiuo metu yra priimtiniausias būdas tęsti įmonės veiklą susiklosčiusiomis ekonominėmis sąlygomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Restruktūrizaciją siūloma vykdyti bendrovių grupei patiriant trumpalaikių pinigų srautų sunkumų ir siekiant išsaugoti visą turimą gamybinę bazę bei turtą.

Pasirinkus restruktūrizacijos kelią įmonės kreditoriams, obligacijų savininkams bei įmonės akcininkams būtų sukurta galimybė atgauti investuotas lėšas bei toliau plėtoti sukurtą verslą. Tai leistų išvengti įmonės bankroto ir visų su tuo susijusių neigiamų pasekmių.

„Agrowill Group“ valdybos nario ir generalinio direktoriaus Mindaugo Juozaičio teigimu, restruktūrizavimo procesas naudingas įmonėms, kurios turi pastovų stabilų pinigų srautą, tačiau susiduria su laikinais finansiniais sunkumais. Šio proceso tikslas – išsaugoti visą įmonės turtą, pergyventi produkcijos kainų nuosmukį, toliau vystyti įmonės veiklą, o ne ją likviduoti.

REKLAMA

Pradėjus įgyvendinti restruktūrizavimo procesą, ūkinė komercinė veikla nėra nutraukiama, bet sudaromos sąlygos sureguliuoti pinigų srautus, sumokėti įsiskolinimus, atkurti įmonės mokumą ir toliau plėtoti įmonės veiklą. Kreditorių daugumai patvirtinus restruktūrizavimo planą, procesas gali trukti iki 4 metų su galimybe pratęsti jį dar vieneriems metams. Per šį laikotarpį įmonė gali ne tik atsitiesti, atsiskaityti su kreditoriais, bet ir vėl pelningai dirbti.

M.Juozaičio teigimu, restruktūrizavimo procesas leis įmonės darbuotojams neprarasti darbo vietų ir pajamų, jis naudingas įmonės kreditoriams, obligacijų turėtojams, kuriems sudaromos prielaidos atgauti įsiskolinimus. Šis procesas leis akcininkams išsaugoti įmonės, o kartu ir savo investicijų vertę, o valstybei ir toliau gauti įplaukas į biudžetą.

REKLAMA

Restruktūrizavimo pradžia ir eiga priklauso nuo bendrovės kreditorių valios – reikalingas daugumos kreditorių sutikimas tiek pradedant restruktūrizavimo procedūrą (tvirtinant restruktūrizavimo metmenis), tiek ją tęsiant (kai tvirtinamas išsamus restruktūrizavimo planas). Parengtuose restruktūrizavimo metmenyse pateikiami argumentai, kodėl verta sudaryti galimybes vystyti veiklą toliau ir kreditoriams po tam tikro laiko patenkinti  savo piniginius reikalavimus, o ne atsiimti tik dalį reikalavimų dabar.

„Agrowill Group“ restruktūrizavimas bendrovės vadovų įsitikinimu yra optimaliausia išeitis tiek kreditoriams, tiek ir akcininkams, kurie išlaikys savo nuosavybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tikimasi, kad šie argumentai padės įmonės akcininkams apsispręsti ir aktyviai dalyvauti liepos 2 d. susirinkime bei pritarti įmonės restruktūrizavimui.

„Šio meto ekonomikos ir žemės ūkio verslo nuosmukis reiškia, kad žemės ūkio veikla, kurianti pirmojo būtinumo vartojimo prekes, neilgai trukus turėtų pradėti nešti pelną. Mat rinkoje tuoj ims stigti pieno ir jo produktų, todėl produkcijos kainos, tikėtina, ims kilti. Manome, kad “Agrowill Group”, kaip viena didžiausių žemės ūkio bendrovių ES, privalo pasinaudoti masto ekonomija bei tikėtis pridėtinės vertės iš gamybos efektyvumo ir perkamosios galios dėl parduodamos produkcijos apimčių”, - teigia M.Juozaitis.

REKLAMA



Jo nuomone, tikėtina, jau 2010 m. žemės ūkio produkcijos kainos turėtų pradėti augti.

Pasak „Agrowill Group“ generalinio direktoriaus, įmonė turi vis efektyviau veikiančią gamybinę bazę ir bendrovių pagrindinei veiklai vykdyti reikalingo turto. Pradėti diegti įmonių veiklos pakeitimai jau davė rezultatų – padidėjo ir “Agrowill Group” pagaminamos produkcijos apimtys, ir teigiami pagrindinės veiklos pinigų srautai. Per šiuo metus „Agrowill Group“ veiklos efektyvumas turėtų padidėti dar apie 20 proc.

M.Juozaičio manymu, net ir nesuradus pirkėjo valdomam nuosavos žemės portfeliui, efektyvi „Agrowill Group“ pirminės žemės ūkio gamybos veikla turėtų būti pajėgi per restruktūrizavimo laikotarpį uždirbti ir sukaupti pakankamai lėšų, kad būtų padengti visi trumpalaikiai finansiniai įsipareigojimai.

Šiuo metu „Agrowill Group“ turi apie 5 tūkst. melžiamų karvių bandą, valdo 23 tūkst. ha žemės plotų. Visoje grupėje dirba apie 600 darbuotojų.

Preliminariais netikrintais duomenimis, „Agrowill Group“ turi apie 360 mln. litų turto ir apie 253 mln. litų įsipareigojimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų