REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujosios prezidentės priesaikos ceremonijoje improvizacijoms vietos nepalikta.

Išlydėjęs gausų į Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Parlamentinės Asamblėjos sesiją susirinkusių svečių būtį, Seimas pradės rengtis naujosios prezidentės Dalios Grybauskaitės inauguracijos iškilmėms.

REKLAMA
REKLAMA

Liepos 12-ąją Seime, Kovo 11-osios salėje išrinktoji valstybės vadovė prisieks savo tautai. Prezidentinę priesaiką istorinėje salėje davė ir buvę prezidentai - Algirdas Brazauskas, Valdas Adamkus (du kartus) bei Rolandas Paksas. Pasak Seimo posėdžių sekretoriato vadovės Violetos Gureckienės, priesaikos ceremoniją reglamentuoja įstatymai, todėl jokių netradicinių elementų negali būti.

REKLAMA

Salė bus pilna.

Iškilmingas Seimo posėdis Kovo 11-osios salėje prasidės 11 valandą ir truks maždaug 50 minučių. Už 3,5 mln. litų specialiai ESBO sesijai atnaujintoje salėje specialiai naujajai prezidentei bus patiestas raudonas kilimas. Patalpa bus dekoruota gėlių kompozicijomis.

Be Seimo narių, kvietimai dalyvauti renginyje išsiųsti beveik 300 svečių. Tarp jų - buvusiems krašto vadovams, diplomatinių misijų atstovams, bažnyčių hierarchams, Nepriklausomybės akto signatarams, tautinių bendrijų, politinių partijų atstovams, aukštųjų mokyklų rektoriams ir kt.

REKLAMA
REKLAMA

D.Grybauskaitės priesaiką priims Konstitucinio Teismo (KT) pirmininkas Kęstutis Lapinskas. Šiuo metu atostogaujantis KT vadovas nutrauks atostogas ir nuo pirmadienio grįš į darbą. K.Lapinskas priims ne tik išrinktosios prezidentės, bet vėliau ir naujųjų Seimo narių, pakeitusių europarlamentarus, priesaikas. D.Grybauskaitei pasirašius priesaikos aktą, salėje bus giedamas valstybės himnas.

Priesaikos aktas bus perduotas Seimo pirmininkui Arūnui Valinskui ir saugomas Seimo kanceliarijoje.

Įteiks ordiną

Iškilmingame Seimo posėdyje linkėjimus naujajai vadovei išsakys kadenciją baigiantis prezidentas V.Adamkus. Pastarajam už gerą darbą padėkos A.Valinskas. Po priesaikos D.Grybauskaitę sveikins Seimo vadovas, KT pirmininkas bei premjeras Andrius Kubilius. Atsakomąjį žodį tars naujoji prezidentė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po priesaikos Seimo pirmininkas D.Grybauskaitei įteiks aukščiausią Lietuvos valstybės apdovanojimą - Vytauto Didžiojo ordiną su aukso grandine. Pagal Valstybės apdovanojimų įstatymą Vytauto Didžiojo ordinu su aukso grandine apdovanojamas kiekvienas kadenciją pradedantis prezidentas. Šis ordinas taip pat gali būti skiriamas Lietuvai pasižymėjusiems asmenims bei kitų valstybių vadovams. Iš viso tokį apdovanojimą yra gavę 20 asmenų - 4 Lietuvoje ir 16 užsienyje. Vytauto Didžiojo ordinas su aukso grandine buvo įteiktas prezidentams A.Brazauskui, V.Adamkui ir R.Paksui, taip pat Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkui Vytautui Landsbergiui. Tarp apdovanotųjų - Japonijos imperatorius, didžiosios Britanijos ir Nyderlandų karalienės, Ispanijos ir Belgijos karaliai, Ukrainos, Lenkijos, Vokietijos, Austrijos prezidentai, kiti valstybių vadovai.

REKLAMA

Tikisi susitarti

Ne kartą buvo pabrėžta, kad D.Grybauskaitės inauguracija vyks be didelės pompastikos. Programoje nenumatyta nei iškilminga vakarienė, nei priėmimas - žadamas tik koncertas S.Daukanto aikštėje priešais prezidentūrą. Po priesaikos Seime D.Grybauskaitė turėtų padėti karališkų lelijų puokštę prie Karaliaus Mindaugo paminklo greta Nacionalinio muziejaus. Prie paminklo išsirikiuos vėliavnešiai su Lietuvos miestų ir miestelių vėliavomis.

Tuomet naujoji prezidentė dalyvaus iškilmingose šv. Mišiose Vilniaus arkikatedroje. Iš karto po to D.Grybauskaitė, kaip ginkluotųjų pajėgų vadė, priims kariuomenės paradą Katedros aikštėje. Vėliau įvyks prezidento rūmų perdavimo ceremonija.

REKLAMA

Liepos 13-ąją, pirmąją savo darbo dieną, naujoji prezidentė sulauks premjero A.Kubiliaus vizito. Jis atvyks grąžinti pusmetį dirbančios XV koalicinės Vyriausybės įgaliojimų. A.Kubilius neslepia, kad tikisi greitai ir efektyviai susitarti dėl naujo ministrų kabineto. Iš karto po rinkimų D.Grybauskaitė pareiškė kalbėsianti su finansų, socialinės apsaugos, sveikatos, ūkio ir energetikos ministrais. "Dėl atskirų ministrų, be abejo, tarsimės su prezidente", - sakė premjeras.

Raimonda Ramelienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų