REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Tautos prisikėlimo partijos (TPP) frakcija siūlo leisti turėti dvigubą pilietybę visiems pasitraukusiems iš Lietuvos asmenims ir jų palikuonims.

REKLAMA
REKLAMA

Tokį siūlymą yra pateikę šios frakcijos nariai Mantas Varaška ir Saulius Stoma.

TPP frakcija pastebi, kad šimtai tūkstančių emigrantų, pasitraukę iš valstybės po 1990 m. kovo 11 d., tebėra Lietuvos Respublikos piliečiai, tačiau griežtas dvigubos pilietybės draudimas neleidžia jiems įgyti piliečio statuso kitoje šalyje.

REKLAMA

"Po 1990 m. kovo 11 d. iš valstybės pasitraukusių Lietuvos Respublikos piliečių, jų vaikų noras oriai ir pilnavertiškai gyventi užsienio šalyje, išsaugojant Lietuvos Respublikos pilietybę, deja nebūtų įmanomas netgi Seimui pritarus naujai Pilietybės įstatymo redakcijai. Įstatymo projekte brėžiama konkreti laiko riba vėl skaldo visuomenę (pirmiausiai išeiviją)",- teigia TPP frakcijos nariai.

Jie siūlo neskirstyti žmonių į "politinius" ir "ekonominius" emigrantus. "Kiekvieno palikusiojo savo tėvynę priežastys yra pateisinamos. Negalime žmonių skirstyti į "politinius" ar "ekonominius" emigrantus. Jei toks asmuo tebenori išsaugoti Lietuvos Respublikos pilietybę, tokį jo norą reikia tik skatinti, branginti ir puoselėti", - įsitikinęs TPP frakcijos seniūnas Laimontas Dinius.

REKLAMA
REKLAMA

Konstitucijos 12 straipsnis nurodo, jog "išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos Respublikos ir kitos valstybės pilietis". Konstitucinis Teismas 2006 lapkričio 13 d., nagrinėjęs dvigubos pilietybės problemas, pabrėžė, jog pagal Lietuvos Respublikos Konstituciją dviguba pilietybė negali būti paplitęs reiškinys.

Vadovaujantis Pilietybės įstatymo projektu, teisę į dvigubą pilietybę turės visi asmenys ir jų palikuonys (vaikai, vaikaičiai, provaikaičiai), pasitraukę iš Lietuvos iki 1990 m. kovo 11 d. Šią nuostatą kaip neprieštaraujančią Konstitucijai vertina ir universitetų bei valdžios įstaigų teisės specialistai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

TPP frakcijos apytiksliais skaičiavimais, 1900-1990 metais iš Lietuvos pasitraukė šimtai tūkstančių žmonių. "Pridėję ir jų palikuonis galime drąsiai kalbėti apie milijoną žmonių. Vargu ar tokia kiekybė pretendentų į dvigubą pilietybę, anot Konstitucinio Teismo, nebūtų "paplitęs reiškinys",- pastebi TPP frakcija.

TPP frakcijos narys Mantas Varaška kur kas labiau tiki tuo, jog dviguba Lietuvos pilietybė yra reikalinga ir prasminga asmenims ar jų palikuonims iš Lietuvos pasitraukusiems paskutiniaisiais dešimtmečiais.

"Jeigu dvigubos pilietybės dovaną teikiame prieš šimtmetį pasitraukusių tautiečių ainiams, neaplenkime mūsų laikų išeivių. Negalime skirstyti emigravusiųjų pagal istorinius laikotarpius, o jų teisę į ryšį su Lietuva apibrėžti viena kalendorine diena", - teigia TPP frakcijos narys M. Varaška.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų