REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien Švietimo ir mokslo ministerija pristatė mokslo ir verslo projektus, kuriems iš Europos Sąjungos ir valstybės biudžeto artimiausias metais bus skirta virš 1 mlrd. Lt.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmosios lėšos projektus pasieks jau šiemet, o didžiąją dalį investicijų tikimasi sutelkti keturiuose perspektyviausiuose mokslo sektoriuose, teigiama Švietimo ir mokslo ministerijos pranešime.

REKLAMA

Pasak švietimo ir mokslo ministro Gintaro Steponavičiaus, tai unikali galimybė į Lietuvos mokslo ir ūkio sektorius pritraukti milijardų vertės investicijas bei įsisavinti europinių fondų paramą. „Tokios progos mūsų šalies mokslo sektoriui suteikti realų proveržį Lietuva neturėjo per visą nepriklausomybės laikotarpį ir galbūt daugiau niekada neturės. Lėšos bus nukreiptos į tuos sektorius, kuriuose sutelktas didžiausias mokslinis potencialas“, - ŠMM pranešime cituojamas G. Steponavičius.

REKLAMA
REKLAMA

Iš Švietimo ir mokslo ministerijos administruojamų ES struktūrinių fondų paramos ir valstybės biudžeto per artimiausius metus keturiolikai slėnių projektų bus paskirstyti 844,35 mln. Lt., o dešimčiai nacionalinių kompleksinių programų –  68,40 mln. Lt.

Planuojama, kad bendra 2007-2013 metų ES parama Lietuvos mokslui ir tyrimams iš viso sieks apie 2 milijardus litų.

Didžiąją dalį visų programų lėšų mokslui numatoma sutelkti plėtoti keturiems sektoriams: gamtos išteklių ir žemės ūkio; biomedicinos ir biotechnologijos; medžiagų mokslo, fizikinių ir cheminių technologijų; inžinerijos ir informacinių technologijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš lėšų, numatytų integruotiems mokslo, studijų ir verslo centrams, „Saulėtekio“ slėniui paskirta 230 mln., „Santaros“ slėniui – 197 mln., „Santakos“ slėniui – 195 mln., „Nemuno“ slėniui – 119 mln., slėniui Lietuvos jūriniam sektoriui plėtoti – 89 mln. litų.

Nacionalinėms kompleksinėms programoms numatoma lėšas paskirstyti tokiomis proporcijomis: Biotechnologijos ir biofarmacijos programai – 35 mln. Lt.; Jungtinei lazerių, naujųjų medžiagų, elektronikos ir nanotechnologijų bei taikomųjų fizinių mokslų ir technologijų programai – 34,5 mln. Lt.; Tvaraus gamtinės aplinkos naudojimo, Civilinės inžinerijos sektoriaus plėtros ir Transporto, Humanitarinių ir socialinių mokslų – 29,5 mln. Lt.; Darniosios chemijos; Informacinių technologijų sektoriaus bei Medicinos mokslų – po 17 mln. Lt.; Mechatronikos bei Lietuvos kūrybinių ir kultūrinių industrijų – po 9,2 mln. Lt.

REKLAMA

Po dvejų metų numatoma vertinti slėnių projektų įgyvendintojų pasiekimus ir skirti daugiau lėšų geriausiems. Taip pat po dvejų metų numatoma papildomai skirti 200 mln. Lt. lėšų nacionalinėms kompleksinėms programoms pagal pasiektus rezultatus.

Siekiant kuo geresnių mokslo, studijų ir verslo sąveikos rezultatų nustatytas naujas slėnių valdymo modelis. Slėnių plėtros priežiūrą vykdys tarptautinių ekspertų konsorciumas – Slėnių stebėsenos grupė, sakoma pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų