REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dviejų dienų Pasaulio lietuvių ekonomikos forumas (PLEF), Vilniuje, Prezidentūroje, prasidėsiantis ketvirtadienį, siųs "Gedimino laiškus" pasauliui, kad Lietuva - palanki investicijoms šalis ir laukia su verslo idėjomis atvykstančių tautiečių, litvakų bei kitų galimų investuotojų. Taip vieną iš pagrindinių PLEF tikslų įvardija užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas.

REKLAMA
REKLAMA

Iki Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo, anot jo, pagrindinė pasaulio lietuvių misija buvo laisvė, o dabar, kai Lietuva jau yra NATO ir Europos Sąjungos (ES) narė, ja tapo pelnas ir sėkmė. Atkurti Lietuvos ekonomiką, ministro nuomone, gali padėti sutelkti viso pasaulio tautiečių talentai.

REKLAMA

"Mes visi turime didžiuotis tuo, kokį turtą turime ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje, o šis susitikimas - nauja mūsų misija, kuri padės suvienyti visus lietuvius.

O kad tą misiją galėtume realizuoti, reikia suburti mūsų talentus, nesvarbu, kur jie bebūtų. Mes turime tarpusavyje komunikuoti, bet tam reikalingos idėjos ir kontaktai", - teigė V. Ušackas spaudos konferencijoje trečiadienį.

Jis priminė, kad jau turime daugybę verslo vieversių, kurie vėliau tapo žvaigždėmis. Pirmoji užsienio lietuvių investicijų kregždė buvo į Lietuvą atvykęs daktaras Juozas Kazickas, kuris įsteigė "Omnitel" bendrovę, juo pasekė kiti.

REKLAMA
REKLAMA

Ūkio ministras Dainius Kreivys kalbėjo, kad Lietuva kviečia po pasaulį išsibarsčiusius žymius savo tautiečius susiburti ir savo žiniomis, tarptautine patirtimi, investicijomis bei lietuviško eksporto skatinimu padėti gaivinti šalies ekonomiką. Dalis tokių tautiečių, ypač jaunimo, baigusio mokslus užsienyje, pastaruoju metu sugrįžta į Lietuvą ir jau užima atsakingas pareigas įvairiose ministerijose, dirba Vyriausybėje, taip pat steigia savo verslą.

PLEF, ministro žodžiais, gražiai įsilieja į svarbius kultūrinius renginius - Lietuvos vardo tūkstantmečio paminėjimo ir Vilniaus - Europos kultūros sostinės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Forumas - labai gera galimybė inventorizuoti mūsų pajėgas ir surasti joms vietą", - sakė D. Kreivys. Turimais duomenimis, šiuo metu yra "inventorizuota" apie 400 aktyvių užsienio lietuvių, kurie gali padėti Lietuvai tvarkyti finansus, bankus, verslą, būti ekspertais, tačiau jų paieškos dar tęsiasi.

PLEF organizatorius - Tarptautiniai prekybos rūmai ICC Lietuva, jiems talkina Ūkio, Užsienio reikalų ministerijos ir kitos valstybės institucijos, o renginį globoja Prezidentas Valdas Adamkus. Iš viso į forumą atvyksta apie 300 užsienio įmonių atstovų ir ekonomikos ekspertų iš 30 pasaulio šalių, be to, jame dalyvaus apie 200 šalies įmonių atstovų.

REKLAMA

Tarptautinių prekybos rūmų ICC Lietuva vadovas Algimantas Akstinas sakė, kad forumu siekiama sukurti ir socialinį žinių tinklą. "Viena svarbiausių mūsų užduočių - banko duomenų sukaupimas", - akcentavo jis. Kol kas nėra apibendrintų duomenų, kiek užsienio lietuviai investavo į Lietuvą, o rūmai šiuo metu bando sukaupti informaciją apie lietuvių investicijas užsienyje.

Apie realią dabartinio PLEF naudą, anot jo organizatorių, bus galima kalbėti maždaug po dvejų metų, tačiau esą ne vien konkrečiomis investicijomis ji skaičiuojama, bet ir ryšiais, pasikeitimu intelektinėmis žiniomis, Lietuvos vardo garsinimu pasaulyje.

REKLAMA

Forume Vilniuje ketina dalyvauti buvęs JAV prezidentų Džimo Karterio (Jimm Carter) ir Bilo Klintono (Billo Clintono) Iždo departamento administracijos vadovas Rodžeris Altmanas (Roger Altman), "Cicero Capital" generalinis direktorius Džeimsas Geitsas (James Gates), "Strategic Staffing Solutions" steigėja ir vadovė Sintija Paski (Cynthia Pasky) ir kiti. Iš garsių lietuvių į jį atvyks "Londono Sičio" klubo nariai, tarp jų - buvęs klubo prezidentas, "Spencer House Capital Management LLP" partneris Darius Daubaras, kompanijos "Chevron" atstovas Egis Rimkus, JAV kompanijos "State Street Global Advisors" viceprezidentas Almintas Povilaitis, Šveicarijos kompanijos "Agus Capital Management SA" direktorius Gintautas Bertašius, JAV banko "Eagle Bank" viceprezidentas Rokas Berezniovas, Prancūzijoje veikiančios advokatų kontoros vadovas Mažvydas Michalauskas, "Food Depot International" prezidentė Angelė Kavak, Jungtinės Karalystės Oksfordo universiteto dėstytojas Rimvydas Juskaitis ir kiti.

Atvykstančius verslininkus domina prekių ir paslaugų eksportas bei importas, prekyba biotechnologiniais prietaisais, IT įmonių plėtra, kitos aukštosios technologijos, verslo konsultacijos, investicijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų