REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trečiadienį į Lietuvą atvyks JAV Pensilvanijos valstijos nacionalinės gvardijos vadė. Susitikimų su Krašto apsaugos ministerijos vadovais ir kariškiais metu bus aptartos tolesnės JAV ir Lietuvos kariuomenių partnerystės gairės.

REKLAMA
REKLAMA

JAV Pensilvanijos valstijos nacionalinės gvardijos vadė generolė majorė Džesika L. Rait (Jessica L. Wright) Lietuvoje viešės liepos 1-6 dienomis.

REKLAMA

Trečiadienį viešnia lankysis Krašto apsaugos ministerijoje ir susitiks su ministre Rasa Juknevičiene, viceministru Rimu Jonaičiu, vėliau vyks į kariuomenės Jungtinį štabą, kur susitiks su štabo viršininku brigados generolu Algiu Vaičeliūnu.

Susitikimų metu bus kalbama apie galimas bendradarbiavimo sritis su Lietuvos vadovaujamos Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupe, tolimesnes partnerystės gaires, teigiama Krašto apsaugos ministerijos pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Susitikimo metu gen. mjr. Dž. L Rait už asmeninį indėlį ir nuopelnus plėtojant Lietuvos ir JAV kariuomenių bendradarbiavimą bus įteiktas Lietuvos krašto apsaugos sistemos medalis "Už nuopelnus".

Viešnia taip pat lankysis Krašto apsaugos savanorių pajėgose, susitiks su pajėgų vadu pulkininku Antanu Plieskiu.

Ketvirtadienį Dž. L. Rait lankysis Lietuvos karinių oro pajėgų Oro erdvės kontrolės centre Kaune, Rukloje (Jonavos r.) dislokuotoje Motorizuotojoje pėstininkų brigadoje "Geležinis Vilkas", Kaune įsikūrusioje Dr. Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnyboje, aplankys Vytauto Didžiojo karo muziejų. Taip pat padės gėlių prie Nežinomo kareivio kapo muziejaus sodelyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV Pensilvanijos nacionalinės gvardijos vadė dalyvaus ir Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dienos bei Lietuvos vardo tūkstantmečio minėjimo renginiuose.

Dž. L. Rait Lietuvoje lankysis trečią kartą. Ji atvyksta Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo viršininko brg. gen. A. Vaičeliūno kvietimu.

Lietuvos kariuomenė su Pensilvanijos nacionaline gvardija pradėjo bendradarbiauti 1993 m. Pagrindinis bendradarbiavimas vyksta tarp Lietuvos krašto apsaugos savanorių pajėgų ir Pensilvanijos nacionalinės gvardijos. Lietuvos kariai dalyvauja pratybose JAV, Pensilvanijos nacionalinė gvardija atsiunčia savo instruktorių, stebėtojų į pratybas Lietuvoje.

REKLAMA

Pensilvanijos nacionalinę gvardiją sudaro sausumos kariuomenė (apie 21 tūkst. narių) ir oro pajėgos (apie 4 tūkst. narių). Tai didžiausia nacionalinė gvardija JAV.

Tarnyba Pensilvanijos nacionalinės gvardijos kariams nėra pagrindinis užsiėmimas, jie turi civilinius darbus. Tačiau tai yra aukštos parengties vienetas, kuris kovojo kiekviename kare, kuriame JAV kada nors dalyvavo, ir dažnai sudarydavo kovinių pajėgumų daugumą. 2006 m. Pensilvanijos nacionalinė gvardija atšventė 370-ąjį gimtadienį.

Nacionalinės gvardijos vienetai yra integruoti į aktyviąją JAV kariuomenę. Nacionalinė gvardija gali būti mobilizuota aktyviai tarnybai karo metu ar bet kuriuo kitu atveju, kai paskelbia Kongresas, prezidentas ar gynybos sekretorius, kad papildytų reguliariąsias pajėgas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų