REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo pirmadienio visi norintieji įsigyti ar pasikeisti pasus tai galės padaryti greičiau ir patogiau. Miestų migracijos poskyriuose įdiegta nauja įranga, o didžiausia naujovė ta, jog į pasus bus dedami žmogaus pirštų atspaudai.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Migracijos valdybos viršininko Gintaro Bagužio, pagal Europos Tarybos reglamentą, asmens dokumentus su papildomais biometriniais duomenimis nuo birželio 29 dienos pradeda išdavinėti visos Europos Sąjungos šalys. Lietuvoje papildomi biometriniai duomenys - pirštų atspaudai - taip pat į elektroninį lustą įterpiami siekiant papildomai apsaugoti asmens dokumentus nuo klastojimo ar pasinaudojimo svetimu asmens dokumentu. Be to, G. Bagužio teigimu, lietuviams pasai su pirštų atspaudais yra ne naujiena, nes tokie dar buvę Prezidento Antano Smetonos laikais.

REKLAMA

"Pati didžiausia naujovė, kad žmogus, atėjęs į Migracijos valdybą, kabinoje gauna pilną paslaugą. Jis nebeturi pildyti prašymų kaip anksčiau, nebereikia daryti nuotraukų. Tikimės, kad žmogus užtruks iki penkių minučių. (...) Įranga leidžia kaupti informaciją apie žmogų, kuri bus matoma pase", - sakė G. Bagužis.

Pareigūno teigimu, atėjusiam žmogui nereikės kaip anksčiau pildyti įvairių formų, pristatyti nuotraukos, lūkuriuoti ilgose eilėse. Specialioje kabinoje bus galima nusifotografuoti, pasirašyti bei bus nuskaitomi pirštų atspaudai. Ši informacija bus įrašoma pasuose ir asmens tapatybės kortelėse.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Migracijos valdybos viršininko, ateityje papildomais duomenimis, tokiais kaip akies tinklaine ar ragena, lietuvių pasai nebus pildomi. Anksčiau išduotų asmens dokumentų, kurių galiojimo laikas dar nepasibaigęs, keisti į naujus nereikia. G. Bagužis išreiškė viltį, kad Seimas priims ir Asmens tapatybės kortelės įstatymo pataisas, kurios leistų piliečiams patiems apsispręsti, kokį asmens dokumentą įsigyti: pasą, asmens tapatybės kortelę ar abu dokumentus.

Dėl naujovių dokumento kaina nesikeis. Paso išdavimas (keitimas) bendrąja tvarka per mėnesį kainuos 100 litų, per 5 darbo dienas - 150 litų. Norintieji įsigyti pasą per vieną darbo dieną turės pakloti 200 litų. Su naujuoju pasu bus galima keliauti po visą pasaulį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų