REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos turtuoliai sunerimo dėl savo saugumo. „Balsas.lt savaitė“ rašo, kad baimindamiesi per ekonomikos sunkmetį pagausėjusių nusikaltimų, jie samdo privačius apsaugininkus.

REKLAMA
REKLAMA

Stambūs plėšimai, žaibiškos vagystės, smurtas Lietuvoje klestėjo prieš penkiolika metų. Prasidėjus ekonomikos sunkmečiui, šie nusikaltimai vėl vis dažniau minimi kriminalų suvestinėse. Tiesa, daugeliui žmonių atsikvošėti neleidžia ne padidėjęs nusikaltėlių apetitas, o jų beribis akiplėšiškumas.

REKLAMA

Iššūkis milijonierių kvartalui

Buvęs Lietuvos policijos vadovas Vytautas Grigaravičius neseniai duodamas interviu savaitraščiui „Balsas.lt savaitė“ atvirai pareiškė, kad šalyje prasidėjo naujos banditizmo eros laikotarpis. Buvęs ilgametis operatyvininkas neatmeta, kad artimiausiu metu vėl gali išpopuliarėti ne tik turtingų žmonių grobimas ir išpirkos reikalavimas.

Nuo metų pradžios padaugėjo kaukėtų plėšikų įsibrovimo atvejų į Kauno užmiestyje gyvenančių turčių namus. Kai kada teisėsaugininkai juokauja, kad neretai ne visai skaidriai turtus įgiję nukentėjusieji panašius išpuolius linkę nutylėti siekdami išsaugoti savo turtų kilmės paslaptį.

REKLAMA
REKLAMA

Stebėtinas įžūlumas

Kauno teisėsauga ir aukštuomenė iki šiol spėlioja, dėl ko beveik prieš metus įvykdytas kraupus apiplėšimas prestižinėje Kleboniškio gyvenvietėje, ypač pamėgtoje turtingų žmonių.

Pernai liepą nuo šešių plėšikų, veidus slepiančių po kaukėmis, nukentėjo šiame kvartale įsikūręs vienas turtingiausių Kauno žmonių Valdmeras Šerkšnys ir jo sutuoktinė Roma.

Į erdvius namus įsiveržę plėšikai reikalavo, kad verslininkas pervestų didžiulę pinigų sumą į nurodytą sąskaitą. Neatmetama, jog prieš išpuolį nusikaltėliai iš spaudos sužinojo, kad V. Šerkšnys užsienio investuotojams pardavė milžinišką „Merkurijaus“ pastatą, esantį Kauno Laisvės alėjoje, ir už tai gavo keliasdešimt milijonų litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gąsdino ir kankino

Prieš savaitę iki užpuolimo verslininkas apsidraudė turtą. Tuo pat metu prie Šerkšnių namo, kai kurių operatyvininkų duomenimis, prabangiais motociklais važinėjosi šiuo metu Kauną šiurpinančios „agurkinių“ gaujos nariai.

Laikinojoje sostinėje kalbama, kad per išpuolį sutuoktinių kūnus plėšikai degino įkaitusiu lygintuvu, gąsdino nardindami jų galvas į vandenį. Žiauri egzekucija truko apie 6 valandas.

Atrodo, kad apie V. Šerkšnio užpuolimą kurį laiką nežinojo ir Kauno kriminalistai. Mat informaciją nuo teisėsaugos ir visuomenės kažkodėl kruopščiai slėpė pats nukentėjusysis. Šis įvykis vis dėlto buvo nušviestas žiniasklaidos, tačiau žinomas verslininkas iki šiol nelinkęs kalbėti su žurnalistais.

REKLAMA

Kol kas aišku viena: šaltakraujiškas įsibrovimas buvo įvykdytas žaibiškai ir profesionaliai.

Nebijo nei įžymybių, nei mafiozų

Spalį Vilniuje buvo apvogtas vienas turtingiausių šalies kolekcininkų Andrejus Balyka. Pagrobta meno kolekcija buvo įvertina 4,5 mln. litų.

Apiplėštas kolekcininkas teigė, kad banditai buvo apsirengę policininkų uniformomis. Šį įvykį narplioję pareigūnai pripažino, kad tokio įvykio nebuvo jau keletą metų. Kadaise Lietuvoje nevaržomai siautėjo policininkų uniformomis persirengti mėgdavę Panevėžio „tulpiniai“.

REKLAMA

Vilkėdami angelų sargų uniformas, jie pagrobė buvusį „Mažeikių naftos“ vadovą Gediminą Kiesų, jo sūnų ir vairuotoją, o vėliau visus tris nužudė.

Praėjusių metų pabaigoje nusikaltėliai įsibrovė į vieno turtingiausių sostinės verslininkų bendrovės „Rubicon group“ vadovo Andriaus Janukonio namus. Šeimininkas tuo metu buvo išvykęs. Įsibrovėlius sudomino tik jo namų seife laikomos vertybės.

Kad nebepaiso jokių autoritetų, suįžūlėję plėšikai įrodė, kai prieš kurį laiką apsilankė kadaise Klaipėdoje klestėjusios nusikalstamos grupuotės vadeivos Sergejaus Bėgliko name. Tąsyk grobikai išsinešė šeimininkų asmeninius daiktus, kelis buities prietaisus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Minėtas įžūlias vagystes narpliojantys kriminalistai galutinių išvadų iki šiol nepateikė.

Kainos pagal poreikius

Kaip apsisaugoti, jei šeimininkas pats įsileidžia nekviestus svečius, o apsaugos sistema tuo metu išjungta?

Objektų apsaugos signalizacijomis besirūpinančios saugos tarnybos „Eksaras Security“ vadovas Ovidijus Jūronas teigė, kad efektyviausiai apsisaugoti padeda vadinamieji pavojaus mygtukai. Spustelėjus tokį mygtuką, pavojaus signalas iškart pasiekia būstą saugančių apsaugininkų firmą.

O. Jūrono teigimu, brangią ir modernią signalizaciją paprastai įsirengia turtingi žmonės, namie laikantys prabangias vertybes, meno kolekcijas ar milžiniškas pinigų sumas. Paprasčiausia apsaugos sistema kainuoja 600–1000 litų. Ji saugo duris, langus, viduje įrengiami keli judesio jutikliai.

REKLAMA

Bendrovės „Eksaras Security“ vadovas pasakojo, kad prasidėjus sunkmečiui padaugėjo žmonių, nepasitikinčių vien šiuolaikinėmis apsaugos priemonėmis. Tad įmonė sulaukia užsakovų, prašančių, kad jų prabangiai įrengtus butus ar nuosavus namus stebėtų augaloti apsaugos darbuotojai.

Braižas priminė „Aro“ pėdsaką

Rimtai apie privačią apsaugą svarstantiems klientams O. Jūrono vadovaujami vyrai pataria viešai nedemonstruoti prabangos, kuo dažniau keisti dienotvarkę ir viešumoje nesirodyti vieniems.

Iš „Aro“ kovotojų rinktinės suformuotos apsaugos bendrovės direktorius O. Jūronas tikino, kad asmens sargybinių paslaugų kainos paprastiems šalies gyventojams neįkandamos. Todėl tokius užsakymus pateikia tik labai turtingi klientai.

REKLAMA

Keli buvę O. Jūrono kolegos iš „Aro“ rinktinės prieš kurį laiką persikėlė į Didžiąją Britaniją. Šioje šalyje jie įsteigė panašias paslaugas teikiančią agentūrą. Lietuviai Londone dažniausiai samdomi pramogų pasaulio žvaigždžių pamėgtiems naktiniams klubams bei viešajai tvarkai per futbolo komandos „Chelsea“, kurios savininkas yra Rusijos milijardierius Romanas Abramovičius, rungtynes prižiūrėti.

TIK FAKTAI

Paskutinis skandalingas verslininkų pagrobimas Kaune vyko 2003-iųjų balandį.  Tada „daškinių“ gaujai priklausantys vyrai pagrobė kauniečius sutuoktinius Zokus. Pagrobėjai savo aukas mušė, grasino iš jų atimti turtą ir reikalavo šantažuoti niekuo dėtus savo aplinkos žmones.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Birželio 18-ąją Rusijoje mįslingomis aplinkybėmis išvaduotas naftos kompanijos „Rosneft“ viceprezidento sūnus Michailas Stavskis. 19-metis rusų turtuolio sūnus buvo pagrobtas balandį. Vietos žiniasklaida pranešė, kad už jį reikalauta 50 mln. eurų išpirkos.

Londone gyvenantį vieną turtingiausių pasaulio žmonių R. Abramovičių, kurio seneliai yra kilę iš Tauragės, nuolat saugo buvę Elitinio britų specialiųjų tarnybų dalinio kariai. Kalbama, kad kiekvienas jų per dieną uždirba apie 300 svarų sterlingų.

Visi R. Abramovičiaus automobiliai padengti šarvo plokštėmis, o vairuotojai išmokyti atsikratyti persekiotojų. Prabangioje oligarcho jachtoje „Pelorus“ įrengta priešraketinė sistema.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų