REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seime pradėta svarstyti, kaip, netaikant pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatų, kurių netoleruoja Europos Sąjungos direktyvos, mėginti gelbėti prismaugtą Lietuvos verslą.

REKLAMA
REKLAMA

Seime pasiūlyta iki 2010 metų gruodžio 31 dienos palikti galiojančią PVM mokesčio lengvatą knygoms ir neperiodiniams informaciniams leidiniams. Tautos prisikėlimo partija (TPP), pasisakanti prieš ketinimus didinti PVM, šiems siūlymams pritarė ir pateikė dar vieną siūlymą – įvesti pakopinius mokesčius.

REKLAMA

Tokiu atveju tam tikros mokesčių mokėtojų grupės mokėtų 5, 10 arba 20 proc. PVM. Naujieji tarifai įsigaliotų nuo kitų metų.

Tvirtai užimta pozicija

Siūloma, kad 20 proc. – pagrindinis tarifas, tik vienu procentu didesnis nei dabar nustatytas, – būtų taikomas daugumai prekių ir paslaugų. 10 proc. PVM būtų apmokestintos paslaugos ir prekės, kurių kainas reguliuoja valstybė arba savivaldybės (komunalinės paslaugos, šiluma, elektra ir pan.). 5 proc. PVM mokėtų darbo jėgai imlios ir užimtumą skatinančios veiklos: apgyvendinimo paslaugos, žemės ūkio produkcija, kuri mažintų importą, t. y. nešaldyta mėsa, žuvis, pienas ir šviežios daržovės, taip pat vaistai ir medicinos paslaugos, knygų leidyba ir spauda, kultūriniai ir sporto renginiai.

Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas teigė, kad nesulaukia iš Tėvynės sąjungos konkrečių pasiūlymų dėl mokesčių politikos strateginių krypčių pasikeitimų, todėl turi teikti savus. „Yra tam tikros ribos, nuo kurių frakcija nusprendė nesitraukti, ir savo pozicijos laikysis tvirtai“, − aiškino A. Valinskas.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybės sprendimų nesulaukia ir verslininkai – prieš nepamatuotai užkeltą PVM ir kitus verslą žlugdančius veiksmus jau protestuoja Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija (LVRA).

Geriau vėliau negu niekada

Norėdami atkreipti dėmesį į drastiškai augantį turizmo sektoriuje veikiančių įmonių bankrotų skaičių, masišką darbuotojų atleidimą ir smunkantį Lietuvos konkurencingumą turizmo rinkoje, šalies viešbučiai ir restoranai birželio 11-ąją surengė įspėjamąją protesto akciją, kurios metu buvo išjungtos šviesos ir uždegtos žvakės. Akcija truko dvi valandas (nuo 22 iki 24 val.).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kita protesto akcija numatyta birželio 29 dieną, o drastiškesnis viešbučių ir restoranų streikas, jeigu neužteks šių įspėjamųjų akcijų, – liepos 5 dieną.

„Pagaliau nors dalis politikų pradėjo rodyti iniciatyvą taisyti mokesčių politikos padėtį. Tačiau kol viskas tėra kalbos, atšaukti protesto akcijų neplanuojame“, − sakė LVRA prezidentė Evalda Šiškauskienė. Ji viliasi, kad pakopiniai mokesčiai bus priimti kartą ir visiems laikams.

„Padidinti mokesčius visiems atrodė labai lengva, tai padaryta per vieną naktį. Jeigu dabar bus pakoreguota mokesčių sistema, tikiuosi, tai bus padaryta ilgam laikui“, − sakė E. Šiškauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų