REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į Europos Parlamentą išrinkti politikai neatsigina norinčiųjų palengvinti jiems darbų naštą.

REKLAMA
REKLAMA

Darbas Briuselyje ar europarlamentaro būstinėje Lietuvoje ne vieną vilioja ne tik dėl prestižo, galimybės įgyti naujų žinių bei patirties, bet ir nemenko atlyginimo. Tai puikiai suprasdami naujieji Lietuvos europarlamentarai tikina pirmiausia į savo komandą priimsiantys kompetentingus, išsilavinusius, europinio darbo patirties turinčius žmones.

REKLAMA

Šiltos vietelės.

Biurui steigti ir finansuoti iki šiol europarlamentarai kas mėnesį gaudavo 12,5 tūkst. litų, padėjėjų komandai Briuselyje ir Vilniuje išlaikyti - 41 tūkst. litų. Padėjėjus EP nariai gali pasirinkti patys. Europarlamentarų biuruose Briuselyje leidžiama dirbti ne daugiau kaip trims padėjėjams. Darbuotojų, plušėsiančių Vilniuje, skaičius neribojamas.

Nuo liepos įsigalios naujos EP narių padėjėjų įdarbinimo taisyklės. Visi akredituoti padėjėjai bus priskirti atskirai EP darbuotojų kategorijai. Patarėjų atlyginimų dydį lems pareigybės grupė ir suteiktas lygis. Personalui išlaikyti EP narys per mėnesį gaus 17 540 eurų (60 513 litų).

REKLAMA
REKLAMA

Kadenciją baigiančių europarlamentarų padėjėjai per mėnesį vidutiniškai uždirbdavo 2-5 tūkst. eurų. Naujųjų EP narių padėjėjų atlyginimų skalė - nuo 1620 iki 7450 eurų.

Dirbs su jaunimu

Į Briuselį netrukus iškeliausiantis socialdemokratas Zigmantas Balčytis LŽ sakė sulaukęs daugiau kaip 30 jo padėjėjais norinčių tapti žmonių gyvenimo aprašymų. "Kol kas nesu apsisprendęs, ką priimti, tačiau rinksiuosi tuos asmenis, kurie jau yra ten dirbę. Parlamente man bus daug kas nauja, todėl reikia žmonių, turinčių patirties", - kalbėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į EP vyksiantis Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis Valdemaras Tomaševskis LŽ teigė taip pat dar nenusprendęs, su kuo dirbti. Tačiau jis yra linkęs priimti jaunus žmones.

Pavardžių negarsina

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovė Radvilė Morkūnaitė LŽ užsiminė, kad apsispręs tuomet, kai apsilankys Briuselyje. "Prioritetą teiksiu tiems, kurie man pagelbėjo per rinkimų kampaniją", - aiškino ji. Į EP išrinkta jauna politikė taip pat kiekvieną dieną gauna specialistų, norinčių tapti jos padėjėjais, gyvenimo aprašymų.

REKLAMA

Nuo pageidaujančiųjų gauti darbą prašymų lūžta ir socialdemokratės Vilijos Blinkevičiūtės elektroninio pašto dėžutė. Ji LŽ teigė svarstanti, ką įdarbinti, kalbanti su potencialiais kandidatais. Politikė nori dirbti EP Užimtumo ir socialinių reikalų komitete. Jeigu tai pavyks, V.Blinkevičiūtė jau yra nusižiūrėjusi keletą žmonių, gerai išmanančių šią sritį. "Jie plušėtų biure Vilniuje. Dirbti Briuselyje kalbinu asmenis, jau dirbusius ten", - kalbėjo socialdemokratė.

Rinksis patikimus

Partijos "Tvarka ir teisingumas" lyderį Rolandą Paksą suerzino LŽ klausimai apie būsimus jo padėjėjus. "Nesijaudinkite, tikrai rasiu, kas man dirbtų", - nesileido į kalbas R.Paksas.

REKLAMA

Per rinkimus į EP mandatą iškovojęs šios partijos vicepirmininkas Juozas Imbrasas buvo šnekesnis. "Mano darbuotojas turi būti patikimas, kad nenuviltų, rimtas, patyręs", - savybes, pagal kurias rinksis padėjėjus, vardijo politikas.

"Padėjėjus rinksiuosi iš patikimųjų būrio", - LŽ tvirtino į EP išrinktas Darbo partijos (DP) lyderis Viktoras Uspaskichas. Lietuvoje politikas ketina įdarbinti net dešimt patarėjų, Briuselyje - tris. V.Uspaskichas neatmeta galimybės, kad dirbti drauge pasiūlys kai kuriems buvusių europarlamentarų "darbiečių" padėjėjams. DP vadovas planuoja savo biurus atidaryti ne tik Vilniuje, bet ir keliuose rajonų centruose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vertina patirtį

Pagal Liberalų sąjūdžio sąrašą į EP išrinktas filosofas Leonidas Donskis prisipažino jau numatęs, ką rinksis padėjėjais. "Pirmiausia - profesionalumas", - sakė politikas, paklaustas apie darbuotojų atrankos kriterijus. L.Donskis pasidžiaugė, kad su juo sutiko dirbti buvusio europarlamentaro Eugenijaus Gentvilo, dabar vadovaujančio Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijai, padėjėja Judita Choromanskytė. "Ji tikra šio darbo profesionalė", - gyrė savo komandos narę L.Donskis. Naujasis europarlamentaras Lietuvoje ketina steigti ne vieną, o du ar net tris biurus.

REKLAMA

Ką kvies į savo padėjėjų komandą, jau numatęs ir pagal TS-LKD sąrašą į EP išrinktas Algirdas Saudargas. Kol kas Briuselyje jis ketina įdarbinti tik vieną padėjėją. Kai bus aiškus EP komitetas, kuriame teks dirbti, veiklos kryptys, Lietuvoje politikas savo biure žada sutelkti gausesnį būrį padėjėjų. "Gaunu daug žmonių, kurie siūlosi dirbti, laiškų. Visiems padėkoju, kaupiu tam tikrą duomenų bazę - gal vėliau prireiks", - sakė A.Saudargas.

Lauryna VIRELIŪNAITĖ , Raimonda RAMELIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų