REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rūta Rutkelytė padovanojo Kęstučiui Glaveckui pusę namo su žmogumi - buvusiu policininku ir jo baisiai dideliu šunimi. Sklypų saugomose teritorijose kolekcininkė ir Seimo narė R.Rutkelytė sako, kad dovanodama poną Raimondą Kazlauską... tai yra - namą su ponu Kazlausku savo vyrui tiesiog norėjo užmiršti neįgyvendintą svajonę...

REKLAMA
REKLAMA

K.Glaveckas stebisi: Rūta jam sakiusi, jog tai dovana jubiliejaus proga. "Labai ačiū!" - sako Seimo narys, tačiau dar nežino, ką su dovana daryti. "Atidaviau ir tiek... Tai buvo svajonė, kurios nepavyko įgyvendinti", - piktokai paaiškina R.Rutkelytė.

REKLAMA

Yra ir griuvusių svajonių kaltininkė - Rūta Baškytė, Saugomų teritorijų tarnybos vadovė. Tai ji su kolegomis taip saugo visuomenės interesus Lietuvos miškuose ir kloniuose, kad R.Rutkelytei jau pasidarė nebemiela Lietuva. "Tiek prisisaugojo, kad jau vykdyt ūkinės veiklos visiškai neįmanoma", - lieja apmaudą politikė, neseniai perėmusi kovos su gražiausių Lietuvos vietų saugotojais nuo privačių interesų visuomenės naudai lyderystę.

REKLAMA
REKLAMA

Ar ji supranta, jog, naudodamasi Seimo narės galiomis savo turtiniams interesams ginti, kuria viešų ir privačių interesų konfliktą? "Aš jums sakau ranką prie širdies pridėjusi": nedarau ir nieko nedarysiu. Parduosiu ir užmiršiu. Geriau važiuosiu kur nors ten pavaikščioti pievomis - į svetimą šalį", - kloja R.Rutkelytė. Specialistai įspėja: "svetimoje šalyje" ji galės laisvai vaikščioti tik ten, kur pievas visuomenės naudai išlaikė valstybė su "svetimos šalies" baškytėmis priešakyje.

"Rūta eis iki galo"

K.Glavecko nėra namie... Namuose nėra ne tik pono Kęstučio. Čia nėra nei langų, nei grindų... O elektros skaitiklis - nors rašyk skundą elektros skirstytojams. Iš tiesų čia - jokie namai... Tai ir yra R.Rutkelytės dovana vyrui. Apleistas griūvantis namas nuostabiai gražiame Vilnios slėnyje. 10 minučių kelio iki miesto centro.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Ko ten landžiojate?" - šaukia žurnalistėms kažkoks vyras su veršio didumo šunimi. Tai - R.Kazlauskas. Jis ir yra priedas prie R.Rutkelytės dovanos K.Glaveckui. "Kaip šeimos nariai esat?" - tikslinamės dviejų vyrų dabartinius santykius. "Nežinau, santuoką juk reikia oficialiai įteisinti..." - juokiasi pašnekovas. Jiedu su Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininku - bendraturčiai.

R.Kazlauskas pasakoja, kad įsigijusi pusę namo, kurio antra pusė priklauso jam, R.Rutkelytė į Belmonto žirgyną perkėlė savo žirgą ir pradėjo spausti bendraturtį parduoti savąją dalį. "Įsivaizdavau paprastą trobą šiaudiniu stogu", - atskleidžia planą R.Rutkelytė. Tačiau pirma iš tos trobos reikėjo išrūkyti R.Kazlauską.

REKLAMA

"Per antstolį tekdavo įteikti pasiūlymą, o jis vis tiek neimdavo", - dėlioja savo vargus dėl negeidžiamo kaimyno Seimo narė. R.Kazlauskas iš storo segtuvo traukia R.Rutkelytės raštus: "Prašau raštu tiksliai išdėstyti atsisakymo parduoti priežastis." "Įsivaizduokit! Kodėl aš jai turiu išdėstyti? Neparduodu, ir tiek! Ne, tu privalai parduoti jiems", - stebisi kaimynės atkaklumu buvęs policijos pareigūnas.

Vyras pasakoja, kad K.Glaveckas kalbino jį išvykti į Molėtus, būti paaukštintam mainais į sutikimą parduoti namo dalį. Pats Seimo narys tokias šnekas neigia. Gal čia jo žmona taip mėginusi įkalbėti kaimyną?

REKLAMA

"Gražiuoju ar piktuoju... Čia buvo Glavecko žodžiai. Jis sakė Rūtą (Rutkelytę) pažįstąs, ir bus taip, kaip ji nori: gražiuoju ar piktuoju", - prisimena K.Glavecko žodžius R.Kazlauskas.

Pavilnių regioninio parko vadovė teigia, jog R.Rutkelytė su K. Glavecku keliskart lankėsi pas ją, kol suprato, kad atidalyti nuosavybės su R.Kazlausku nepavyks. "Buvo prašymas rengti detalųjį planą su tikslu padidinti sklypą. Bet saugomose teritorijose valstybinė žemė neparduodama", - aiškina V.Petiukonienė. O kiek kartų buvo atvažiavę? "Gal kokius tris keturis. Dėl to paties", - sako pareigūnė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tada ir įvyko sprogimas. "Dabar, kiek suprantu iš jos, kaip Seimo narės, kalbų, ji nori saugomas teritorijas naikinti. Neišeina gražiuoju, neišėjo piktuoju, tad dabar reikia bandyti per valdžią parkus įveikti", - spėja R.Kazlauskas.

Jos kova

Šių metų kovo 26-ąją padovanojusi savo vyrui Kęstučiui neišsipildžiusią svajonę apsigyventi Vilnios slėnyje, R.Rutkelytė pasiraitojo rankoves Seimo Kaimo komitete, kuriame dabar rengiami saugomų teritorijų išvadavimo iš viešojo intereso planai. Kad privačiai nuosavybei būtų erdvu, o visokie prašalaičiai, nešini grybų krepšiais, žiūronais ir meškerėmis, jų paežerėmis, paupiais ir palei istorinius piliakalnius nesišlaistytų.

REKLAMA

"R.Rutkelytė rašo, kad saugomose teritorijose vyksta genocidas. Kad ten yra vietos žuvims ir paukščiams, o žmonės persekiojami", - bedam Seimo narės priekaištą R.Baškytei. "Skaičiau", - atsako toji. "Pavadino jus biurokratėliais, saugumiečiais", - tęsiame Seimo narės viešų kaltinimų Saugomų teritorijų tarnybai sąrašą ir klausiame R.Baškytės, ar išgyvens. "Reik stipriam žmogui būt. Gyvenimo būdas padeda. Jeigu ne joga, seniai arba būčiau nedirbusi, arba kokiame nors durnyne uždaryta", - nejuokingai juokauja pareigūnė.

REKLAMA

"Mes kalbam apie sistemą, kuri šiandien yra labai susvetimėjusi. Aš jums iš širdies linkiu: patyrinėkite tuos visus atvejus. Pažiūrėkit, ką žmonės kalba. Jie ne ašarom, jie krauju laiškus rašo, - dėsto savo kolegų - nepatenkintų saugomų teritorijų žemių savininkų - požiūrį į problemą kita Rūta. Rutkelytė. Ji neneigia, jog stojo vienon barikadų pusėn su labai keistais žmonėmis: Kuršių nerijos nelegalių statybų globėjais, buvusiu Trakų meru V.Petkevičiumi, kurį tiria STT. Dar toje kompanijoje - Gediminas Jakavonis, pernai per Nepriklausomybės dieną mitingavęs prie Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorės namų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R.Baškytė pratęsia R.Rutkelytės sąjungininkų sąrašą, pamini tuos, kurie slapta sekiodavo jos valdišką automobilį. "Čia buvo gal prieš pusantrų metų. Mane vairuotojas informavo", - sako pareigūnė.

Kadangi abi oponentės praktikuoja jogą, klausiame, ką jogai mano apie prisirišimą prie daiktų. "Jis yra kaip grandinės, kurios tave laiko. Esmė - tikras vidinis išsilaisvinimas, nepriklausymas nuo jokių materialių vertybių, nuo jokių aplinkybių, troškimų. Tada žmogus ir gali pajusti, kas yra tikroji laimė", - verčia aukštyn kojom lietuvišką laimės supratimą pašnekovė. Dar pasitiksliname, ar tokia jos apibrėžta laimė įmanoma? Taip.

REKLAMA

Neišsipildžiusių svajonių kolekcija

"Kiek turite nekilnojamojo turto saugomose teritorijose?" - klausiame R.Rutkelytės. "Turbūt 3-4 vienetus..." - lyg abejodama taria Seimo narė. LNK "Paskutinės instancijos" komandai duomenys nesutampa. Mes tų sklypų priskaičiuojame mažiausiai šešis.

Štai Pavilnio regioniniame parke, visų vilniečių pamėgtoje, bet jau agresyvių statytojų okupuojamoje poilsiavietėje - trys sklypai. Tas su R.Kazlausku ir dar du. "Ten buvo 2 sklypai kartu nupirkti. Tai yra namų valda, bet aš ten irgi nieko nedarysiu", - sako Seimo narė.

REKLAMA

R.Rutkelytės nuosavybę žymi jau seniai pūpsantis svetimšališkas užrašas "For sale" ("Parduodama") ir telefonas. Greta gyvenanti moteris paliudija: apleistame namelyje lankosi R.Rutkelytė, ir mosteli pasidairyti tolėliau. Ten - dar vienas sklypas ir dar vieni pamatai. Viskas - jos, R.Rutkelytės.

"O kur dar turite?" - klausinėjame. "Vienas yra dabar turbūt Elektrėnų savivaldybėje, prie Trakų. Ten žemės ūkio paskirties žemė. Hektaras su... nepasakysiu, kiek po kablelio", - tęsia savo turtų saugomose teritorijose sąrašą Seimo narė. Pasitikslinkime, koks ten parkas? "Regioninis, bet dabar jums nepasakysiu koks... Aš ten nieko nedarau po to, kai išsiaiškinau situaciją", - R.Rutkelytė užsimena apie regioninių parkų reglamentus, neleidžiančius žemės ūkio paskirties žemės skaidyti sklypais ir užstatyti namais. Pasitikslinkime, ar tokių ketinimų būta? "Ketinimas paprastas. Buvo noras, na, kaip čia jums pasakyt, daugiau gyventi kaimo vietovėje, bet tas ketinimas labai greitai pasibaigė", - juokiasi pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA

Dar vienas neišsipildžiusių Seimo narės svajonių sklypas drykso prie Nemuno, Dzūkijos nacionaliniame parke. Čia R.Rutkelytei priklauso

vienas Meilės kalno šlaitelis. Apylinkės nuteikia poezijai ir patriotiniam patosui. Čia pat, Merkinėje, ieškota Vytauto Didžiojo dingusių palaikų. O kokios mintys čia kyla R.Rutkelytei? "Tai vat, tą ir norėjau paminėt. Ten apskritai nieko negalima daryt. Ten yra miškų paskirties žemė", - sako ji. O kam tuomet pirkote? "Pirkau todėl, kad nelabai įsivaizdavau, ką tai reiškia. Tikslas buvo paprastas, kaip ir visų Lietuvos žmonių. Atrodė, tau vieta patinka, o gal vaikams liks, o gal pats ką sumąstysi po metų, kelerių", - aiškina Seimo narė.

Lenkiame pirštus toliau. Kur dar saugomų teritorijų reglamentai sutrukdė R.Rutkelytei statyti? Gal Neries regioniniame parke? "Nuosavybės, taip, ten yra - ta žemė, bet ji per agentūrą pardavinėjama", - neneigia R.Rutkelytė. O ką ten norėta daryti? Paaiškėja, kad irgi - nieko konkretaus, nes ir ten labai greitai "paaiškėjo". Bet juk buvo pastangos gauti ūkininkės pažymėjimą? "Bandžiau jį pasiimti todėl, kad ta mintis buvo, na, aš jums sakiau, jog ten norėčiau įsikurti. Bet labai greitai paaiškėjo, kad tai yra neįmanoma", - tęsia neišsipildžiusių svajonių sąrašą R.Rutkelytė.

Jau viskas? Dėl sklypų saugomose teritorijose - lyg ir viskas, tačiau kova dar nebaigta. Tada filosofinis klausimas "magaryčių": "Kam jums visa tai?" Atsakymas filosofija nedvelkia: "Vienai moteriai užtenka trijų porų batų. Kitai reikia keturių."

Rūta JANUTIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų