REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kraštą ištikusios krizės akivaizdoje prabangių automobilių gundymams neatsispyrė ir Konstitucinio Teismo vadovai, kurie negali nei skęsti, nei degti. Šią savaitę paaiškėjo, kad valdiškų limuzinų prisipirko ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) direktorius Remigijus Baniulis. Jis, pasirodo, ne pirmą kartą „skęsta ir dega“, bet pagal pareigas išlieka sveikas.

REKLAMA
REKLAMA

PAGD vadovas R.Baniulis vien per dvejus pastaruosius metus du kartus sulaukė griežtų kirčių iš jo ir departamento veiklą tikrinusių instancijų. 2007-ųjų birželio 14 dieną Vyriausioji tarnybinės etikos komisija aiškinosi, ar nesupainioti viešieji ir privatūs interesai, jei R.Baniulio vadovaujamos įstaigos padaliniuose dirba net keturios jo artimos giminaitės - žmona, sesuo ir dvi pusseserės.

REKLAMA

Reikalas tas, kad R.Baniulis, departamente dirbantis nuo 1985 metų, vis kilo karjeros laiptais, kol 2006-aisiais tapo direktoriumi. Jo sutuoktinė Renata Baniulienė PAGD ir jo padaliniuose triūsia nuo 1993 metų, o sesuo Inga Razgaitienė - nuo 2003-iųjų.

Etikos sargai konstatavo, kad pažeidimą padarė ne departamento vadovas, bet ministerija, ir pasiūlė tuometiniam vidaus reikalų ministrui Raimondui Šukiui spręsti klausimus dėl R.Baniulio giminaičių, dirbančių PAGD. Ministras problemą išsprendė - raštu nurodė R.Baniuliui, kad šis privalo nusišalinti nuo sprendimų rengimo, svarstymo ar priėmimo sprendžiant artimų asmenų tarnybos eigos klausimus.

REKLAMA
REKLAMA

Atgnybo 222 tūkst. litų

Vadovaudamas giminaitėms R.Baniulis įgijo etikos imunitetą. 2008 metais jam leidus iš lėšų, skirtų gaisrų gesinimo automobilinėms cisternoms įsigyti, buvo atgnybti 222 tūkst. litų ir nupirkti du prabangūs visureigiai.

Valstybės kontrolė nustatė, kad pažeisdamos Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimą Ukmergės ir Širvintų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos 2008 metų IV ketvirtį įsigijo du po 111 tūkst. litų kainuojančius lengvuosius automobilius „Subaru B9 Tribeca“. Automobiliams, kurių vertė - daugiau kaip 60 tūkst. litų, pirkti reikia Vyriausybės leidimo, tačiau R.Baniulis pats priėmė sprendimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Perkant visureigius buvo gudraujama - Širvintų ir Ukmergės priešgaisrinių gelbėjimo tarnybų departamentui pateiktuose prašymuose nurodyta, kad tokių mašinų reikės važinėjimui prastais rajonų keliais. Iš tiesų niekas nė negalvojo išskirtiniais automobiliais važinėti po rajono purvynus. „Subaru B9 Tribeca“ yra prabangus naujausio modelio visureigis, pradėtas gaminti 2008 metais. O departamento direktorius R.Baniulis važinėja prieš ketverius metus Korėjoje pagaminta „Hyundai Sonata“, kuri šiuo metu kainuoja apie 10 tūkst. litų.

REKLAMA

Atiteko gelbėtojams

„Jeigu sakoma „prabangus automobilis“, iškart kyla įtarimų, kad tai asmeninis Baniulio automobilis, - atsiribojo nuo įtarinėjimų R.Baniulis. - Man dviejų mašinų nereikia, aš turiu „Hyundai Sonata“. Abu „Subaru“ perduoti Specialiosios paskirties gelbėjimo valdybai, kuri užsiima logistika ir formuoja tarptautinės pagalbos organizavimą. Šiai tarnybai reikia komfortabilių, gero pravažumo automobilių, nes ji lydi labdaros krovinius, dalyvauja tarptautinėse misijose.“

Vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis, kurį Valstybės kontrolė įpareigojo įvertinti R.Baniulio veiklą, pavedė atlikti tarnybinį patikrinimą. Jis truks mėnesį. O R.Baniulis, gavęs Valstybės kontrolės įpareigojimą nubausti pažeidimus padariusius asmenis, jau priėmė sprendimą.

REKLAMA

„Visą atsakomybę prisiėmiau sau, - pareiškė R.Baniulis. - Automobiliai nupirkti todėl, kad baigiantis metams negavome keturių automobilinių cisternų, už kurias dar anksčiau buvo sumokėtas avansas. Nepanaudotus 1,3 mln. litų paskirstėme: sumokėjome 1 mln. litų avanso už automobilines kopėčias, o už 300 tūkst. litų nupirkome du automobilius „Subaru“ ir krovininį automobiliuką techninėms reikmėms. Laukiu ministro sprendimo. Kad mane nubaus, nėra jokios abejonės.“

Ar R.Palaitis baus taip, kaip baudė R.Šukys?

Rūta SKATIKAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų