REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Michaelą Jacksoną domino tragiški įžymybių likimai. Namuose jis turėjo Marilyn Monroe statulėlę, domėjosi Čarlio Čaplino biografija, buvo vedęs Elvio Presley dukrą. Tačiau Jacksono nueitas kelias atrodo dar labiau kontraversiškas nei šių žvaigždžių, rašo JAV dienraštis „The Los Angeles Times“ muzikantui skirtame nekrologe.

REKLAMA
REKLAMA

Keistuolis iš pasakų pasaulio


Mažasis Jacksonas buvo toks talentingas, jog atrodė lyg švytėtų iš vidaus. Suaugęs aplinkiniams jis buvo panašus į marsietį, būtybę, kuri tarsi fėja Din Din iš pasakos apie Piterį Peną nustoja egzistuoti vos nutilus aplodismentams.

REKLAMA

1980-ųjų pradžioje, kai Michaelas Jacksonas dėl savo hitų ir video klipų tapo žinomiausiu pasaulio atlikėju, niekas net negalėjo įsivaizduoti, kokia siurrealistinė gyvenimo baigtis jo laukia.

Galima teigti, kad Michaelas buvo geriausias savo kartos šokėjas. Simbolius jis kūrė pats: spindinti balta pirštinė ant vienos rankos, „mėnulio eisena“, raudona odinė striukė, ranča „Neverland“.

Tačiau paskutiniais gyvenimo metais Jacksonas garsėjo tik bylomis ir skandalais: į gastroles jis nevažiavo nuo 1997 metų, naujų dainų nebeleido nuo 2001-ųjų. Daugelį metų darytos plastinės operacijos jo veidą pavertė keistu landšaftu, jis prasiskolino, prarado orientyrus muzikos pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA

Paskutinėmis savo gyvenimo savaitėmis Michaelas ruošėsi grįžimui į sceną - 50 koncertų serijai, turėjusiai įvykti Londono O2 arenoje, bilietai į visus pasirodymus buvo išparduoti akimirksniu. Pagrindiniu stimulu surengti šį turą buvo skolos, siekusios 300 mln. dolerių.



Neišgyventa vaikystė


Michaelo Jacksono motina Katherine yra sakiusi, kad jos sūnus, penktas iš devynių vaikų, visada buvo išskirtinis: „Paprastai naujagimių judesių koordinacija yra bloga, bet jis visuomet buvo vikrus vaikas. Kai jis šokdavo, atrodydavo kaip suaugęs“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dainininko tėvas Josephas metė kranininko darbą ir savo vaikus subūrė į muzikos grupę. Ypatinga energija pasižymėjęs Michaelas jau būdamas penkerių metų tapo grupės lyderiu. Po 1968 metais pasirašyto kontrakto su firma „Motown“, kai daina „I Want You Back“, kurioje solo partiją atlieka 11 metų Michaelas, užkopė į Amerikos top‘ų viršūnes, „Jackson 5“ tapo visos industrijos (televizijos serialai, animaciniai filmai, prekių vaikams linija) centru.

Bet už tai reikėjo mokėti - vaikai prarado savo vaikystę. Kaip pasakojo Michaelas, jis niekuomet neturėjo galimybės žaisti ir pramogauti, jų šeima nešvęsdavo netgi Kalėdų. Dėl to, jau būdamas suaugęs, jis bandė kompensuoti vaikystėje nepatirtus džiaugsmus.

REKLAMA

Sprendžiant iš daugelio liudijimų, Josepho Jacksono valdžia šeimoje buvo palaikoma kumščiais ir įsakmiu tonu. 2003 metais Michaelas Jacksonas interviu dokumentinio filmo žurnalistui pasakojo, kad repeticijų metu tėvas dažnai diržu mušdavo sūnus. Jis taip pat šaipydavosi iš Michaelo riestos nosies ir jaunatvinių spuogų.

Populiarumo viršūnę pasiekęs atlikėjas tapo savo šlovės įkaitu. Kaip pats yra prisipažinęs, jis saugiai jausdavosi tik scenoje, nes ten praėjo visas jo gyvenimas. „Kasdienybėje tarp žmonių jaučiuosi keistai. Minioje man darosi baisu. Jei būtų įmanoma, aš ir nakvočiau scenoje“, - sakė Michaelas.

REKLAMA


Skandalingoji gyvenimo pusė

Dainininką dažnai buvo galima pamatyti vaikų ir paauglių būryje. 1993 metais Michaelui buvo pareikšti kaltinimai dėl 13 metų berniuko tvirkinimo, vaikas dažnai ateidavo pas jį ir likdavo nakvoti. Galų gale vaikas atsisakė duoti parodymus, abi pusė susitaikė, kalbama, kad Jacksonas ieškovams išmokėjo 20 mln. dolerių.

2003 metų lapkritį dainininkas buvo areštuotas po to, kai jį policijai dėl tos pačios priežasties apskundė vėžiu sergantis 13 metų berniukas. 2005 metais Jacksonas buvo išteisintas. Pats atlikėjas sakė nematantis nieko blogo, kad jo miegamajame nakvoja vaikai. „Jokio intymumo čia nėra: aš užkloju juos antklodėmis, geriu su jais karštą pieną, vaišinu sausainiais“, - sakė jis, pabrėždamas, kad jo vaikai taip pat miega su svetimais žmonėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2000 metais Jacksono laukė daug teismų su garso įrašų kompanijomis. Tuo metu jo išvaizda patyrė keistas metamorfozes: oda pašviesėjo, nosis pailgėjo ir suplonėjo. Jacksonas viešai pripažindavo, kad yra daręsis tik dvi nosies plastines operacijas, nors chirurgai iš nuotraukų sprendžia, kad jų buvo kur kas daugiau.



Ypatingi nuopelnai popmuzikai


Michaelas Jacksonas sulaužė rasinius barjerus, nutiesdamas tiltus tarp juodaodžių ir baltaodžių muzikos ir tapdamas pirmuoju juodaodžiu atlikėju, patekusiu į MTV. Dainų video jis pavertė meno rūšimi, o moderniai popmuzikai suteikė kur kas daugiau erdvės skleistis.

REKLAMA

Jacksono pasirinkta muzikos ir vokalo kryptis padėjo susiformuoti daugeliui hip hopo, popmuzikos ir šiuolaikinio  R&B atlikėjų, pradedant Mariah Carey baigiant Justinu Timberlake‘u.

1982 metais pasirodžiusio albumo „Thriller“ kūriniai per MTV buvo transliuojami be sustojimo. Tai buvo meistriškas darbas, pakeitęs visą popmuziką, bei geriausiai parduodamas visų laikų albumas.

Jacksonas peržengė sienas ne tik Amerikoje, bet ir visame pasaulyje.

Kaip vienas kritikas sakė: „Valdininkai niūniavo jo dainas, varguoliai pagal jas šoko. Juodaodžiai džiaugėsi jomis, baltieji vaikai iš priemiesčių mylėjo šią muziką“.

REKLAMA

„Tai - viena didžiausių netekčių. Popmuzikos istorijoje egzistuoja genijų triumviratas: Sinatra, Elvis ir Michaelas - apibrėžęs esminius popkultūros bruožus“, - apie Jacksono mirtį kalbėjo Tommy Mottola, buvęs firmos „Sony Music“, 16 metų leidusios atlikėjo diskus, prezidentas.

Jacksonas tapo didžiausia žvaigžde pop muzikos visatoje, bendradarbiaudamas su prodiuseriu Quincy Jones atrado naujus garsus, kurių pagrindą sudarė funk, džiazo soul elementai, disko ir grupės „The Beatles“ stiliaus rokas.

Kaip sakė muzikos kritikas Ann Powers, „tai buvo tobulas mišinys, sukūręs naujas galimybes popmuzikos sankirtoms“.


AFP/REUTERS/Scanpix nuotraukos

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų