REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gruzija baiminasi dar vienos Rusijos invazijos

Po praėjusiais metais vykusio karo su Rusija, Gruzija baiminasi, kad Maskva rengiasi dar vienai invazijai. Pirmadienį į Kaukazo regioną dalyvauti karinėse pratybose atvyksta 8,5 tūkst. Rusijos karių, 200 tankų, 450 šarvuotų automobilių ir 250 artilerijos pabūklų.

REKLAMA
REKLAMA

Gruzijai nerimą taip pat kelia ir prie administracinės sienos su Pietų Osetija nuolat rengiamos separatistų provokacijos. „Jie kiekvieną naktį šaudo prie šio patikros posto. Jie žaidžia kaip maži vaikai. Jie gartu girtauja ir, kai prisigeria, jiems niekas nerūpi, jie tiesiog šaudo“ - dėl de facto pasienį saugančių Rusijos karių ir separatistų kovotojų elgesio skundžiasi Gruzijos pareigūnas.

REKLAMA

Nerima Gruzijai kelia ir tas faktas, kad Maskva neseniai vetavo tarptautinių stebėtojų misiją Abchazijos respublikoje. Tad tarptautinė bendruomenė sunkiau gali stebėti įvykių vystymąsi regione. Tbilisis teigia, kad dalis pratybose dalyvausiančių Rusijos karių vėliau gali prisijungti prie separatistinėse respublikose dislokuotų Rusijos kariuomenės dalinių.

„Jie išspyrė tuos stebėtojus, nes, jiems esant, negalėjo daryti ko panorėję, o dabar mes baiminamės, kad kažkas įvyks. Todėl jie ir išspyrė stebėtojus. Jie rengiasi karui“ - teigia 2 vaikų tėvas Givis Cevetelis, kuris praėjusį rugpjūtį vykusio karo metu privalėjo bėgti iš savo namų Ergnečio kaime, esančiame netoli Pietų Osetijos sostinės Cchinvalio. Pietų Osetijos separatistai tuomet nuniokojo ir sudegino 120 namų.

REKLAMA
REKLAMA

20 tūkst. gruzinų po karo vis dar negali grįžti į savo namus. Pats G. Cevetelis grįžo į savo kaimą, tačiau vyras su visa šeima turi glaustis sode pastatytoje laikinoje pastogėje. Žemės dirbti neįmanoma dėl laukuose vis dar tebesančių nesprogusių minų.

Gruzijos vyriausybė taip pat nerimauja dėl Rusijos veiksmų. „Savaime suprantama, kad mes nerimaujame. Dabartinė įvykių schema yra lygiai tokia pati kaip ir praėjusiais metais. Rusai telkia savo kariuomenę, jie vykdo plataus masto karines pratybas, tiesiogiai grasinančias Gruzijai. Be to jie skelbia pareiškimus, kad būtent Gruzija telkia savo pajėgas ir siekia pradėti karą, todėl jie esą turi atsakyti“ - dienraščiui „The Times“ teigė Gruzijos parlamento pirmininkas Davidas Bakradzė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gruzijos prezidentas Mikheilas Saakašvilis paklaustas, ar regione bus taiku, atsakė paprastai: „Paklauskite manęs ko nors paprastesnio. Aš nežinau, kas vyksta Vladimiro Putino galvoje. Manau, kad visi išskyrus jį nori taikos“.

Separatistinėse respublikose nebelikus karinių stebėtojų, 200 Europos Sąjungos misijos atstovų vis dar tęsia savo darbą Gruzijos teritorijoje. Tačiau jiems draudžiama patekti į separatistines respublikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų