REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Irano riaušių policija brutaliai malšina bet kokią protesto apraišką

Protestai Irane pamažu slopsta. Trečiadienį į netoli parlamento esančią Baharestano aikštę protestuoti susirinko vos keli šimtai aktyviausių opozicijos rėmėjų, kurie netrukus brutaliai buvo išvaikyti riaušių policijos.

REKLAMA
REKLAMA

„The Times“ rašo, kad prieš kelis šimtus taikių protestuotojų buvo pasiųsta tūkstančiai policininkų, kurie nesibodėjo naudoti ašarines dujas ir mušė demonstruotojus lazdomis. Virš aikštės skraidė malūnsparniai.

REKLAMA

„Twitter“ tinkle buvo gausu pranešimų apie žuvusius ar smarkiai sužeistus protestuotojus. Tačiau nepriklausomai tokių teiginių patikrinti neįmanoma, nes Irano valdžia panaikino užsienio žurnalistų akreditacijas.

Dabartinė situacija rodo tik tiek, kad žmonės nebėra nusiteikę geruoju paklusti valdžiai, o ši turi griebtis brutalios jėgos.

Paastaruoju metu vyriausybės pareigūnai, konservatyvūs Irano politikai ir radikalūs laikraščiai reikalauja suimti pagrindinį Irano opozicijos politiką ir buvusį kandidatą į prezidentu Mir Hosseiną Mousavį, kuris teigia, kad Mahmoudo Ahmadinejado perrinkimas dar vienai kadencijai buvo suklastotas.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas iš M. Ahmadinejadą remiančių laikraščių „Vatan Emrouz“ pirmajame puslapyje išspausdino buvusio premjero M. Husseino Mousavio nuotrauką, virš kurios spindėjo straipsnio antraštė: „Kas yra atsakingas už savaitę besitęsiančius nusikaltimus Teherane?“. Visi 25 M. Husseino Mousavio laikraščio „Kalemeh Sabz“ darbuotojai buvo suimti. Žvalgybos pareigūnai teigia, kad šie darbuotojai rengė sąmokslą prieš valdžią. M. Husseino Mousavio judėjimo laisvė yra labai apribota ir, kaip praneša kai kurie šaltiniai, slaptoji policija ir saugumo agentai stebi kiekvieną jo žingsnį. Buvęs premjeras įžvalgiai atsiribojo nuo vakar demonstracijas rengusių asmenų ir pavadino juos „nepriklausomais“ protestuotojais. Kai kurie ekspertai mano, kad M. Hosseinas Mousavis bus nedelsiant suimtas, jei tik viešai paragins skelbti streiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

M. Hosseino Mousavio žmona Zahra Rahnavard teigia, kad padėtis šalyje primena karinio įstatymo įvedimą.

Kitas buvęs kandidatas į Irano prezidentus Mohsenas Rezai, kuris kadaise vadovavo Irano Revoliucinei gvardijai, jau pakluso valdžiai ir atsiėmė savo skundą dėl rinkimų klastojimo. Tačiau trečiasis opozicijos kandidatas Mehdis Karoubis lieka tvirtas: „Aš nesutinku su rezultatais ir todėl laikau naują vyriausybę neteisėta“.

Irano valdžia ir toliau siekia pademonstruoti, kad protestus šalyje kurstė priešiškų valstybių vyriausybės, o demosntracijas rengę asmenys esą tebuvo tik marionetės tų priešiškų valstybių rankose. Per televizijas jau pradėti transliuoti sulaikytų aktyvistų prisipažinimai, kuriuose jie teigia, kad į demonstracijas juos pastūmėjo tokios užssienio žiniasklaidos priemonės kaip BBC ar „Voice of America“.

REKLAMA

Be to, FIFA praėjusią naktį intensyviai siekė išsiaiškinti kalbas, kad iš nacionalinės Irano rinktinės buvo pašalinti mažiausiai 4 žaidėjai, per paskutines rungtynes ant rankų drįsę užsirišti žalius raiščius, simbolizuojančius paramą M. Hosseinui Mousaviui.

Irano vyriausybiniai laikraščiai skelbia, kad šie žaidėjai tiesiog „baigė karjerą rinktinėje“. FIFA taisyklės draudžia bet kokias politines demonstracijas žaidimo metu, tačiau taip pat yra draudžiamas ir nacionalinių vyriausybių kšimasis į futbolo reikalus. Skelbiama, kad iš komandos buvo išmesti 31 metų Ali Karimi, 32 metų Mehdis Mahdavikia, 24 metų Hosseinas Ka'abi ir 32 metų puolėjas Vahidas Hashemianas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų