REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Saulėlydžio komisijos apsukos gerokai lėtesnės, nei deklaruota būsiant šiai tik pradėjus veiklą. Tačiau tai pripažįstantys valstybės valdymo tobulintojai kelia sau dar ambicingesnius tikslus.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybės valdymo tobulinimo būdų ieškančios Saulėlydžio komisijos pirmininkas Valentinas Milaknis dar vasario pabaigoje buvo LŽ užsiminęs, kad iki 2009-ųjų vidurio biurokratijos "saulėlydžio" piniginė išraiška privalės siekti 200 mln. litų, tačiau šiuo metu apie komisijos sprendimų efektą jis jau nebesiryžta kalbėti skaičiais.

REKLAMA

Žiemą V.Milaknis aiškino, kad sutaupyti minėtą pinigų sumą yra neišvengiamas tikslas. "Neturime kitos išeities, nes mokesčių didinti jau nebepavyks. Iš viso tikimės sutaupyti iki milijardo litų", - tąkart teigė V.Milaknis.

Liepos 1-oji jau ant nosies, tačiau komisijos sprendimų, kurie padėtų valstybės kišenę papildyti 200 mln. litų, akivaizdžiai nematyti. Galbūt tai bent iš dalies lemia valdančiųjų siekius didinti mokesčius ir mažinti "Sodros" išmokas?

REKLAMA
REKLAMA

Aiškiau bus kitąmet.

"Tikrai nesiruošiame apgaudinėti visuomenės ir sakyti bet kokių skaičių. Jie yra tikimybiniai, niekas už juos negali būti atsakingas", - tai šią savaitę LŽ kalbėjo V.Milaknis. Tačiau, anot jo, skaičiuoti yra būtina, tad darbo grupių prašoma pateikti galimo taupymo efekto skaičiavimus.

Kad ir kaip būtų, premjero Andriaus Kubiliaus patarėjas paminėjo keletą komisijos sprendimų, kurie jau šiemet valstybei leis sutaupyti vieną kitą milijoną litų. Tad deklaruotasis penktadalis milijardo dabar atrodo išties nerealus skaičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jokio teigiamo įspūdžio nedaro ir Saulėlydžio komisijos veiklos vasario - gegužės mėnesiais apžvalga bei atnaujinama plano vykdymo suvestinė, pateikiama Vyriausybės tinklalapyje. Joje nurodoma, kiek pareigybių turi būti atsisakoma reorganizuojamose valstybinėse įstaigose: dažniausiai minimas skaičius - kelių ar keliolikos. Kad ir kaip mėgintume skaičiuoti, 200 mln. litų efekto veikiausiai neįžvelgtume.

"Taip, skaičiai sąlyginiai. Dėl kai kurių jau yra aišku, bet negaliu pasakyti 100 procentų, kuri dalis jų jau įgyvendinta", - miglotai aiškino V.Milaknis.

REKLAMA

LŽ kalbintas Saulėlydžio komisijos narys Kęstutis Masiulis ekspromtu skaičiavo, kad komisijos sprendimų naudingumo išraiška neviršys daugiau kaip 100 mln. litų per metus ir šiuo metu veikiausiai sudaro apie 15 mln. litų. "Kol kas paliestos nedidelės institucijos. Be to, būtina atleisti darbuotojus, uždaryti institucijas - tam reikia dar šešių mėnesių, reikia pakeisti įstatymus. Todėl geriausia būtų skaičiuoti kitais metais", - tikino K.Masiulis.

Lašeliai biudžeto jūroje

Kaip vieną svarbiausių Saulėlydžio komisijos nutarimų V.Milaknis paminėjo sutaupytus 228 tūkst. litų valstybės valdymo išlaidų. "Čia iš principo jau buvo pritarta pirmąkart mažinant biudžetą. Tikėjomės didesnės sumos, bet negalėjome to įgyvendinti", - sakė V.Milaknis.

REKLAMA

Jis priminė jau "nubrauktus" daugiau kaip 800 laisvų etatų valstybės tarnyboje. Tačiau jie ir nebuvo užimti, algos nemokėtos. "Laisvų pareigybių skaičiaus sumažinimą sunku įvertinti finansiškai. Skaičių nelabai ryžčiausi pasakyti", - komentavo V.Milaknis.

Aiškesnį poveikį valstybės finansams turi nutarimai naikinti ar reorganizuoti atskiras institucijas. "Pavyzdžiui, naikinama Kvalifikacijų tarnyba, kuriai asignavimai šiemet sudarė beveik 3 mln. litų. Bet Seime dar nėra galutinio sprendimo dėl likvidavimo", - sakė V.Milaknis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valstybiniai poilsio namai "Baltija" šįmet nebegaus biudžetinių 1,8 mln. litų. Statistikos departamente panaikinus 73 etatus, valstybės ižde bus sutaupyta apie 2,5 mln. litų. Per pastarąjį Vyriausybės pasitarimą pritarta Valstybinės alkoholio ir tabako kontrolės tarnybos funkcijas perduoti Ne maisto produktų inspekcijai bei Maisto ir veterinarijos tarnybai. V.Milaknio žodžiais, ši reorganizacija leistų sutaupyti apie 2,3 mln. litų. "Žinoma, skaičiai galėtų būti gerokai didesni", - pripažino Saulėlydžio komisijos vadovas.

REKLAMA

Ambicijos pranoksta pajėgas

Komisijos veiklos apžvalgoje numatytas dar ambicingesnis tikslas, nei V.Milaknio vasarį LŽ įvardytas milijardas litų: siekiama 2009 metų valstybės biudžeto išlaidas sumažinti net iki 10 proc., tai yra 3 mlrd. litų. Tačiau "saulėlydininkai" klumpa ties biurokratiniais barjerais. "Greitų sprendimų negali būti, jie vykdomi palaipsniui, nes juridinis kelias yra ilgas. Todėl ir efektas bus matomas tik kitų metų biudžete", - LŽ sakė V.Milaknis.

Minėtoje apžvalgoje taip pat pripažįstama, jog "saulėlydis" atsilieka nuo plano. "Tenka konstatuoti, kad komisijos nariai dalyvauja svarstant tik atskirus klausimus, išbūna ne visą posėdžio laiką, todėl ne visada per posėdį užtikrinama balsų dauguma, reikalinga sprendimams priimti", - rašoma joje. Pažymėtina ir tai, kad revizuojamos institucijos neskuba pateikti medžiagos komisijai. "Juntamas pasipriešinimas pokyčiams ar bent jau nepakankamas dėmesys valdymo tobulinimo klausimams", - skundžiamasi apžvalgoje.

Marijus Širvinskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų