REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užsienio ekspertai gyrė naująjį biudžeto karpymo scenarijų ir perspėjo ateinant dar didesnį sunkmetį.

REKLAMA
REKLAMA

Vizitą Vilniuje baigianti Tarptautinio valiutos fondo (TVF) misija teigiamai vertina Lietuvos Vyriausybės diržų veržimo politiką. Dešimt dienų Lietuvos makroekonominį ir finansinį stabilumą analizavę užsienio ekspertai vakar paskelbė, kad mūsų krašto ekonomika šiemet smuks ne mažiau kaip 16 proc., kitąmet - dar 3,7 procento. Nepaisydama gilaus nuosmukio, Lietuvos valdžia neprašo TVF finansinės paramos. Tačiau ateityje, kaip prognozavo TVF misijos vadovė Catriona Purfield, tokios paramos gali prireikti. Pasak jos, kaip ir iki šiol, valiutų valdybos modelis, užtikrinantis lito stabilumą, puikiai tinka Lietuvai.



Laukia sunkumai

REKLAMA

Pagyrusi pastarojo meto Vyriausybės politiką, TVF misijos vadovė pabrėžė, kad tolesnis kelias bus sudėtingas, prireiks "imtis nuolatinių veiksmų fiskaliniam ir finansiniam tvarumui užtikrinti". Misijos vadovės nuomone, šiuo metu Seimui svarstyti pateiktos 2009 metų biudžeto pataisos yra labai gerai subalansuotas planas, tačiau pripažino, kad kai kurios priemonės nebus populiarios.

"Ekonomikos pakilimo laikotarpiu išlaidos augo labai greitai. Atlyginimai per pastaruosius dvejus metus padidėjo beveik 20 proc., socialinės išlaidos - 40 proc., motinystės išmokos per trumpą laiką daugiau nei padvigubėjo. Todėl manome, kad pasiūlytas paketas reiškia labai svarbų pirmą žingsnį struktūrinės reformos link", - sakė C.Purfield.



Nemažas iššūkis

REKLAMA
REKLAMA

"Skaičiai, pateikti TVF darbo ataskaitoje, yra labai aiškūs. Per artimiausius porą metų laukianti biudžeto viešųjų finansų konsolidacija, siekianti daugiau nei 7 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), iš tikrųjų yra nemažas iššūkis, bet įmanomas įgyvendinti", - po susitikimo su TVF atstovais sakė premjeras Andrius Kubilius. Pasak jo, artimiausiu metu Vyriausybė privalo sukurti labai aiškų ateinančių trejų metų veiksmų planą. "Pavadinčiau jį pasirengimo euro įvedimui planu, kurio esmė - 2011 metais turėti viešųjų finansų deficitą, neviršijantį 3 proc. BVP, o tam reikia nemažų darbų", - kalbėjo premjeras.



Rėš algas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Biudžeto skylių lopymo planą Vyriausybė palaimino praėjusią savaitę. Tikimasi, kad jame numatyti taupymo būdai padės sutaupyti 1 mlrd. litų. Kalbama, kad kai kurių priemonių imtasi iš anksto, siekiant apsidrausti, kad, esant reikalui, būtų lengviau skolintis tarptautinėse rinkose, taip pat ir iš paties TVF.

Vyriausybė siūlo maždaug 10 proc. dar kartą apkarpyti biudžetininkų -pedagogų, medikų, kultūros, teisėsaugos darbuotojų, teisėjų, politikų, pareigūnų bei valdininkų - algas. Nuo 7,4 tūkst. litų iki 3,7 tūkst. litų ketinama sumažinti motinystės pašalpos viršutinę ribą.



Koalicija pykstasi

REKLAMA

Itin prieštaringai vertinamas Vyriausybės siūlymas 2 proc. - nuo 19 iki 21 proc. didinti pridėtinės vertės mokestį (PVM). Lengvatas iki kitų metų pabaigos numatyta palikti tik kompensuojamiesiems vaistams bei knygoms. Dėl PVM didinimo nesutaria ir valdančioji dauguma.

Savo planą, kuriame siūloma įvesti trijų pakopų PVM sistemą, parengė dvi koalicijos partnerės - Tautos prisikėlimo partija bei Liberalų ir centro sąjunga. Susižavėję savo vizijomis partneriai gąsdina nepritarsią Vyriausybės planui PVM didinti 2 procentais. Šį siūlymą atsargiai vertina ir išrinktoji prezidentė Dalia Grybauskaitė.

REKLAMA

Seimas biudžeto mažinimo bei kitus su tuo susijusius įstatymų projektus ketina pradėti svarstyti jau šiandien.



Prognozės nedžiugina

Pasaulio bankas (PB) prognozuoja, kad Lietuvos BVP šiemet smuks 10 proc., kitąmet - dar 2,5 procento.

Einamosios sąskaitos deficitas šiemet turėtų siekti 5 proc. BVP, 2010-aisiais - 3 procentus. PB teigimu, nuo 2008-ųjų rugsėjo iki šių metų gegužės su TVF dėl 55,8 mlrd. JAV dolerių paskolų susitarė jau devynios šalys. Lietuva ir Turkija minimos kaip turinčios panašias galimybes ir esą galinčios 2009 metais sutarti dėl stabilizavimo paketų iš TVF.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rytoj laukiama paskelbiant Europos Komisijos (EK) rekomendacijas, kuriose, manoma, gali būti nustatytas terminas, iki kurio Lietuvos biudžeto deficitas turi būti sumažintas tiek, kad nesiektų daugiau kaip 3 proc. BVP. EK prognozuoja, kad šiemet Lietuvos biudžeto deficitas sieks 5 proc. BVP, kitąmet - 8 procentus.



Raimonda Ramelienė

Apie tai – LNK žinių videoreportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų