REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tautos prisikėlimo partija (TPP) grasina, kad jei koalicijos partneriai neatsižvelgs į jų pasiūlymus biudžetui, šiandien Seime svarstomi mokestiniai pakeitimai bus nukelti į rudenį, o pačiai koalicijai gali iškilti grėsmė.

REKLAMA
REKLAMA

„Yra tam tikros ribos, nuo kurių frakcija nusprendė visgi nesitraukti“, - TPP lyderis Arūnas Valinskas pareiškė spaudos konferencijoje. Jis atskleidė, kad frakcija svarstė, ar biudžeto pataisų klausimo nevertėtų netgi nukelti į rugsėjį, nes „dabar nėra ekonominės būtinybės“ ir „kai tos problemos, jei bus, bus aiškiau matomos“.

REKLAMA

TPP frakcijos Seime pirmininkas Laimontas Dinius pristatė „prisikėliečių“ poziciją esminiais biudžeto pataisų klausimais. Anot jo, frakcija nepritars PVM didinimui (siūloma šį mokestį didinti 2 procentais – iki 21), tačiau sutiktų su mokesčio diferencijavimu. Pavyzdžiui, paslaugos ir prekės, kurių kainas reguliuoja valstybė, kaip šildymas ir elektra, galėtų būti apmokestinama 10 proc. PVM mokesčiu, o žemės ūkio produkcijai, kultūros, sporto renginiams, knygų leidybai, vaistams galėtų būti taikomas 5 proc. tarifas.

REKLAMA
REKLAMA

„Prisikėliečiai“ taip pat žada nepritarti planams nuo 475 iki 430 lt mažinti bazinį dydį, nuo kurio priklauso politikų, teisėjų, valdininkų ir pareigūnų atlyginimai. Pasak L. Diniaus, geresnis kelias būtų apriboti mokos fondus, kad įstaigos galėtų optimizuoti savo aparatą žinodamos visą situaciją, o ne „kirsti per atlyginimus“. „Kai kurios įstaigos šito pjaustymo ir kapojimo nebepakeltų“, - kalbėjo L. Dinius, dar kartą pabrėždamas, kad konservatoriai nesugebėjo koalicijos partnerių įtikinti ekonomine tokių veiksmų būtinybe.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip teigė L. Dinius, jo frakcija siūlo apgalvoti ir moratoriumą bet kokios ginkluotės įsigijimams. „Reikia garsiai ir aiškiai kalbėtis apie tai“, - spaudos konferencijoje sakė frakcijos Seime pirmininkas.

Galiausiai, TPP siūlo naują nekilnojamojo turto mokesčio (NTM) koncepciją. NTM Lietuvoje galėtų būti įvestas 2011 ar 2012 metais. Mokesčiu esą būtų siekiama saugoti nekilnojamojo turto rinką nuo „burbulų“, jį turėtų mokėti visi krašto gyventojai. Daugiau jo tikimasi surinkti apmokestinus didelės vertės turtą, ypač naudojamą spekuliaciniais tikslais.

REKLAMA

Seimo pirmininkas žadėjo, kad jei partneriai ignoruos šiuos pasiūlymus, partija bandys „apginti savo interesus kitaip“. Paklausti, ar tai gali reikšti koalicijos griūtį, L. Dinius atsakė, kad šį klausimą būtų galima užduoti Tėvynės Sąjungai – Lietuvos krikščionims demokratams.

A. Valinskas pridūrė, kad jeigu kai kuriems TPP siūlymams nebus pritarta, Seime „nebus pritarta ir biudžetui, ir jis automatiškai nusikels į rudenį“.

Apie tai – LNK žinių videoreportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų