REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Priešindamiesi planuojamam vienašališkam biudžetinių įstaigų darbuotojų atlyginimų mažinimui ir mokesčių didinimui įvairių profesinių sąjungų atstovai rengiasi bado akcijai prie Seimo.

REKLAMA
REKLAMA

Mokytojai, bibliotekininkai, socialiniai darbuotojai, policininkai, gaisrininkai pasipiktino Vyriausybės ketinimais artimiausiu metu mažinti atlyginimus, ilginti pensinį amžių ir didinti pridėtinės vertės mokestį. Šių sričių darbuotojai skundžiasi, kad jau dabar dauguma jų vos suduria galą su galu.

REKLAMA

Profesinių sąjungų atstovai kaltina ministrų kabinetą ir nenoru tartis. Vakar jie įteikė savo reikalavimus Vyriausybei. Premjeras Andrius Kubilius tikino, kad prašymus išklausys, tačiau jų paisyti nežadėjo.

Nesvarbu, kur badauti.

Vakar į suvažiavimą susirinkusi Jungtinė profesinė sąjunga, vienijanti apie 80 tūkst. švietimo, kultūros, paslaugų sferos, vidaus reikalų sistemos darbuotojų ir valstybės tarnautojų, nusprendė artimiausiomis dienomis kreiptis į Vilniaus miesto savivaldybę leidimo surengti bado akciją prie Seimo. Profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas tikisi, kad leidimą pavyks gauti dar šį mėnesį. "Akcijoje dalyvaus visų sričių atstovai. Toks bus mūsų atsakas į Vyriausybės siūlymą mažinti biudžetininkams atlyginimus", - aiškino A.Černiauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Vidaus reikalų sistemos respublikinės profesinės sąjungos pirmininkė Loreta Soščekienė taip pat tvirtino, kad dabartiniai valdžios sprendimai kitos išeities nepalieka. "Pareigūnams nebesvarbu, kur badauti: namie ar prie Seimo", - ironizavo L.Soščekienė.

Stumia į neviltį

Griebtis drastiškų veiksmų profsąjungų atstovus skatina esą neapgalvoti ir nepasverti ketinimai didinti mokesčius ir mažinti atlyginimus biudžetinių įstaigų darbuotojams. Anot A.Černiausko, planuojama pertvarka tiesiogiai paliestų apie 260 tūkst. asmenų. "Daugeliui šių žmonių iškiltų išgyvenimo klausimas", - kalbėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybės ketinimais biudžetininkų sąskaita mažinti vis didėjančias biudžeto skyles piktinosi ir kultūros darbuotojai, kuriuos derėtų priskirti prie vienų skurdžiausiai besiverčiančių žmonių. Anot Kultūros darbuotojų profsąjungų federacijos pirmininkės Aleksandros Leparskienės, dauguma muziejininkų ir bibliotekininkų dirba už minimalų mėnesio atlyginimą - 800 litų. "Tai mažiausiai kultūros genocidas", - neslėpė apmaudo federacijos vadovė.

Nepasitiki Vyriausybe

Profsąjungų atstovai žada badauti tol, kol ministrų kabinetas atsižvelgs į jų keliamus reikalavimus ir pradės derėtis dėl planuojamų pertvarkų. A.Černiauskas sakė, kad profesinės sąjungos puikiai supranta ekonominio sunkmečio keliamas problemas ir būtinybę mažinti valstybės biudžeto deficitą. Tačiau, anot jo, Vyriausybė eina lengviausiu keliu. Juolab kai profesinių sąjungų atstovai tikina turintys nemažai pasiūlymų, kaip kitaip būtų galima sutaupyti šimtus milijonų litų.

REKLAMA

Jei Vyriausybė jų prašymams liks kurčia, o Seimas taip pat palaimins pateiktas pataisas, profsąjungų atstovai žada rinktis į didelius mitingus. "Pasisakome už socialinį dialogą ir kompromisus, turime alternatyvių pasiūlymų, kurie padėtų rasti kompromisinius sprendimus. Akcijos atsisakytume, jeigu Vyriausybė pateiktų konkrečius siūlymus. Tačiau jei ministrų kabinetas tik žadės ir nieko nesiūlys, akcijos nenutrauksime", - dėstė A.Černiauskas.

Ir patys kalti

Premjeras A.Kubilius žadėjo poryt surasti laiko profsąjungų atstovams ir juos išklausyti. "Esu pasiruošęs kalbėtis ir tartis, išklausyti profsąjungų, politinių partijų bei visuomenės grupių siūlymus. Tačiau neturi nutikti taip, kad visus išklausius nebūtų nieko galima padaryti, nes vieni prieštarauja mokesčių didinimui, kiti - atlyginimų mažinimui, treti - motinystės išmokų ar pensijų koregavimui. Turime sutarti, kad konsolidacija reikalinga, ir jos galime pasiekti mažindami išlaidas, didindami pajamas bei pertvarkydami tam tikrus valstybinius sektorius", - įsitikinęs premjeras.

REKLAMA

A.Kubiliaus nuomone, atsakomybę už dabartinę šalies situaciją turi prisiimti ir bado streiku grasinančios profsąjungos. "Kadaise jos kovojo už didesnius atlyginimus ir tai pasiekė. Dabar atsidūrėme situacijoje, kai įvairios išlaidos nebeatitinka šių dienų realybės ir galimybių", - aiškino Vyriausybės vadovas.

Roberta TRACEVIČIŪTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų