REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Parlamentas apsiėmė gelbėti Čikagoje naikinamą Lituanistikos katedrą - į Ilinojaus universitetą bus siunčiamas prašymas negriauti akademinio lietuvybės centro ir ieškoma būdų valstybei tapti katedros dalininke.

REKLAMA
REKLAMA

LŽ išspausdinus publikaciją apie Amerikoje griūvantį lietuvybės bastioną - Lituanistikos katedrą, jos likimu susirūpino Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas (ŠMKK). Katedroje likęs vienintelis profesorius Giedrius Subačius pabrėžė, kad mokslinius laipsnius Čikagoje gavę jaunieji mokslininkai Lietuvoje tampa lituanistikos lyderiais. "Mes buvome tarsi langas, leidžiantis į lituanistiką žvelgti kitaip", - LŽ sakė jis.

REKLAMA

Tikisi geros valios.

ŠMKK nutarė išsiųsti į Ilinojaus universitetą prašymą nenaikinti magistro ir daktaro studijų pakopų. "Kol kas galime tik apeliuoti į gerą universiteto valią, bet vėliau ieškosime būdų, kaip išspręsti katedros finansavimą, kad jai nebekiltų pavojaus", - aiškino ŠMKK narys Mantas Adomėnas.

Jo teigimu, ilgainiui Seimas bandys rasti galimybių, kad Lietuvos valstybė kartu su Pasaulio lietuvių bendruomene taptų katedros steigėjomis. Apie padėtį Ilinojaus universiteto katedroje verta informuoti ir lietuvių kilmės JAV senatorius.

REKLAMA
REKLAMA

Anot M.Adomėno, Lituanistikos katedra yra svarbi ne tik kaip žinių apie Lietuvos kultūrą, kalbą ir literatūrą skleidimo švyturys. "Jeigu visa lituanistika bus tiriama tik Lietuvoje, neturėsime skirtingų mokyklų metodų įvairovės - lituanistai bus vieno raugo ir sukirpimo. Tai kenktų mokslui, nes jo lygis nuolat turi būti atnaujinamas", - tvirtino M.Adomėnas.

Dekanui reikia pelno

Pasak G.Subačiaus, priėmimą į lituanistikos magistrantūrą ir doktorantūrą dekanatas buvo sustabdęs laikinai, bet kol kas šio proceso atnaujinti neketina. Universiteto vadovybės teigimu, rengti lituanistus nuostolinga. "Per susitikimą su lietuvių bendruomenės atstovais dekanas aiškiai pasakė, kad studijų nebeatnaujins, jei nebus daugiau lėšų. Tačiau, mano manymu, mes universitetui pakankamai uždirbame. Tik vieną mano kursą per metus baigia 120 bakalauro pakopos studentų, o jie sumoka po 1000-2000 dolerių už mokslą", - LŽ pasakojo G.Subačius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Profesorei Violetai Kelertienei išėjus į pensiją ir likus dirbti tik G.Subačiui, Lituanistikos katedros siūlomų programų sumažėjo perpus.

Šįmet Ilinojaus universiteto Lituanistikos katedra mini 25-metį. Ji įkurta surinkus 600 tūkst. dolerių pasaulio lietuvių lėšų. Pinigai buvo investuoti ir dabar katedros fondas sudaro apie 1,3 mln. dolerių. Dalis šio fondo pelno naudojama jai išlaikyti.

Lituanistikos katedroje magistrantūrą baigė beveik 30 studentų, daktaro disertacijas apgynė arba netrukus tai padarys penki lituanistai.

Marijus Širvinskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų