REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kad atvestų į protą seniūnaitijų nesteigiančias savivaldybes, Vyriausybės atstovas Panevėžio apskrityje šaukiasi Temidės pagalbos.

REKLAMA
REKLAMA

Šių metų pradžioje įsigaliojusios Vietos savivaldos įstatymo pataisos įpareigojo savivaldybes steigti seniūnaitijas. Jų vadovai - seniūnaičiai - turėtų neformaliai rūpintis vietos žmonėmis. Tačiau ši naujovė realybėje sunkiai skinasi kelią. Tad prastumti ją bandoma per teismus.

REKLAMA

Vyriausybės atstovas Panevėžio apskrityje Leonas Alesionka LŽ prisipažino prieš kelias dienas Panevėžio apygardos administraciniam teismui apskundęs minėto įstatymo nevykdančią Kupiškio rajono savivaldybės tarybą. Rytoj L.Alesionka į teismą dėl to paties motyvo žada paduoti ir Panevėžio rajono politikus.

"Visos savivaldybės savo teritorijas jau privalėjo būti suskirsčiusios į seniūnaitijas, numačiusios seniūnaičių rinkimo tvarką, seniūnaitijų gyventojai turėjo būti išsirinkę seniūnaičius. Tačiau Panevėžio apskrityje įstatymo reikalavimams pakluso tik Rokiškis ir Biržai. Pasvalio politikai paprašė atidėti seniūnaitijų sudarymo ir seniūnaičių rinkimo terminą, Kupiškio ir Panevėžio rajonų tarybos pareiškė, kad seniūnaitijų kūrimas yra nereikalingas", - teigė L.Alesionka.

REKLAMA
REKLAMA

Savivaldybių atstovai įtikinėjo L.Alesionką esą girdėję, kad įstatymas bus pakeistas, seniūnaitijų atsisakoma. Kad nebūtų vadovaujamasi gandais, šis kreipėsi į Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininką Vytautą Kurpuvesą. "Šiandien gavau atsakymą, kuriame teigiama, kad seniūnaitijų kūrimas ir seniūnaičių rinkimas yra privalomas", - vakar sakė Vyriausybės atstovas Panevėžio apskrityje.

Minėtam įstatymui Panevėžio rajono taryba, anot šios savivaldybės administracijos direktoriaus Vitalijaus Žiurlio, nepakluso, nes mano, kad jis žalingas. "Mūsų rajone gyvuoja stiprios bendruomenės, kurių pirmininkai puikiai atlieka seniūnaičių funkcijas. Tad kitokio darinio tikrai nereikia. Be to, nerimaujama, kad bendruomenių pirmininkai ir seniūnaičiai nepasidalys valdžios. Tokių pavyzdžių jau esama tose gyvenvietėse, kuriose bandė kurtis ne viena, o kelios vietos bendruomenės. Ir dar - bendruomenes savivaldybės remia finansiškai, o seniūnaitijoms jokia piniginė parama nenumatyta. Tai gali provokuoti priešiškumą", - įsitikinęs V.Žiurlys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

LŽ kalbintas Lietuvos savivaldybių seniūnų asociacijos pirmininkas Algis Strelčiūnas pabrėžė, kad seniūnaitijos ir seniūnaičiai turi daugiau užtarėjų nei priešininkų. Jis tikino pritariantis įstatymo įtvirtintai naujovei, nes tai - savivaldos žingsnis arčiau žmonių. Parlamentinio komiteto vadovas V.Kurpuvesas taip pat pritaria L.Alesionkai.

Daiva BARONIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų