REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per pastaruosius penkis šių metų mėnesius lyginant su 2008 m. tuo pačiu laikotarpiu, akcizo mokesčio vien už etilo alkoholį surinkta 79, 3 mln. litų mažiau, o stipriųjų alkoholinių gėrimų pardavimų apimtis krito 31,4 proc., tokius skaičius pateikė Valstybinė mokesčių inspekcija.

REKLAMA
REKLAMA

„Metų pradžioje prognozavome, kad padidinus akcizą stipriam alkoholiui, į valstybės biudžetą bus surinkta 100 mln. litų mažiau akcizo mokesčių nei 2008 m. Pirmųjų penkių mėnesių skaičiai dar iškalbingesni – valstybės biudžeto nepasiekė 79,3 mln. litų, todėl jau dabar akivaizdu, kad iki metų pabaigos bus viršytos visos akcizo nesurinkimo prognozės. Nelegalus alkoholio apyvarta  perima vis didesnę legalios rinkos dalį, vien per pirmuosius keturis šių metų  mėnesius teisėsaugos institucijos konfiskavo 4 kartus didesnį nelegalaus alkoholio kiekį. Tai akivaizdžios akcizo didinimo ir prekybos alkoholiu laiko ribojimo pasekmės“, – teigia Laurynas Vilimas, Alkoholiniais gėrimais prekiaujančių įmonių asociacijos (AGPĮA ) prezidentas.

REKLAMA

Savo ruožtu ir profsąjungos ne kartą išreiškė susirūpinimą susiklosčiusia situacija alkoholio pramonėje. „Vien per pirmąjį šių metų ketvirtį darbo neteko du tūkstančiai alkoholio pramonėje ir prekyboje dirbusių žmonių ir šis skaičius toliau didėja. Mes siūlėme Vyriausybei arba mažinti alkoholio akcizą, arba imtis kitų priemonių alkoholio pramonės konkurencinei aplinkai gerinti, – teigia Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos pirmininkė Gražina Gruzdienė. – Valstybės politika šio ekonominio sunkmečio metu turėtų būti nukreipta pirmiausiai į darbo vietų išsaugojimą,  bendro vartojimo skatinimą. Taip elgiamasi kitose Europos Sąjungos šalyse, kuriamos specialios schemos, subsidijuojami darbdaviai, kurie sunkmečiu išsaugo darbuotojus, pratęsiamas nedarbo išmokų mokėjimo laikotarpis. Tuo tarpu Lietuvoje kertama ir per vartojimą, ir per užimtumą, ir per socialines garantijas, ir svajojama apie kažkokį mistinį rezultatą“.

REKLAMA
REKLAMA

G. Gruzdienės manymu, vienas iš galimų veiksmų – buitinių prekių, kuriose yra alkoholio ir kurių kaina šiuo metu yra labai nedidelė, apmokestinimas.

Stipraus alkoholio pramonės įsitikinimu, norint sušvelninti situaciją, būtina sumažinti akcizo mokesčius alkoholiniams gėrimams bent iki 2007 m. lygio (3200 Lt/Hlpa).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų