REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paskutinėmis birželio dienomis Vilniuje prasidėsiančioje Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos Parlamentinės Asamblėjos (ESBO PA) metinėje sesijoje siūloma priimti rezoliuciją "Dėl Ribentropo - Molotovo pakto įvertinimo".

REKLAMA
REKLAMA

Jos projektą teikia Lietuvos delegacijos vadovė Seimo narė Vilija Aleknaitė-Abramikienė. Pasak jos, projektu siūloma tęsti tyrimus dėl totalitarizmo palikimo ir gilinti visuomenės žinias apie jį, remti visuomenines organizacijas atliekant tyrimus ir supažindinant visuomenę su režimų nusikaltimais, reiškiamas susirūpinimas dėl režimų šlovinimo, ekstremistinių judėjimų augimo.

REKLAMA

"Neslėpsiu, šis siūlymas buvo priimtas labai nevienareikšmiškai, mes to ir tikėjomės. Dabar vyksta derybos telefonu ir elektroniniu paštu su Tarptautiniu sekretoriatu ir su šiek tiek panašios rezoliucijos autoriumi Slovėnijos delegacijos vadovu Robertu Bateliu (Roberto Battelli), kuris yra pateikęs rezoliuciją "Berlyno sienos griūties 20-mečiui", - sako V. Aleknaitė-Abramikienė.

Tačiau, pasak jos, šioje rezoliucijoje nėra net užuominos apie tai, kokią tragišką datą mini visas mūsų regionas, tai yra Baltijos valstybės ir Lenkija.

REKLAMA
REKLAMA

"Siekiame, kad rezoliucijos tekste atsispindėtų ir Molotovo-Ribentropo pakto paminėjimas bei jo tam tikras įvertinimas", - sako Seimo narė V. Aleknaitė-Abramikienė.

Seimo delegacijos pirmininkė tikisi, kad mūsų regionui aktuali rezoliucija susilauks pritarimo.

"Tikiu, kad yra labai daug valstybių, kurios mus supranta, turėdamos analogišką patirtį. Taip pat tikiu pasaulio parlamentarų sąžine ir jų noru įveikti tą skirtingą požiūrį, susiskaldymą. Lietuvos tikslas buvo ir yra susitaikymas, tačiau susitaikymas gali įvykti tik tuomet, kuomet sąžiningai įvertinama praeitis, kai ji yra noriai studijuojama. Manau, vienokių ar kitokių rezultatų mes pasieksime, tačiau debatai bus tikrai intensyvūs ir aštrūs. Juo labiau, kad atvyksta žmonės iš labai skirtingų regionų, su labai skirtingais tikslais ir perspektyva", - sako Lietuvos delegacijos vadovė ESBO.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

ESBO Parlamentinės Asamblėjos metinė sesija vyks birželio 29-liepos 3 dienomis.

Šiuo metu norą dalyvauti sesijos darbe jau pareiškė 434 parlamentarai iš 50 šalių narių (iš viso ESBO PA priklauso 56 šalys). Lietuvai atstovauja trys Seimo nariai - Vilija Aleknaitė-Abramikienė (delegacijos vadovė), Egidijus Klumbys ir Laimontas Dinius.

Didžiausias delegacijas - po dvidešimt parlamentarų - ketina atvežti Jungtinės Amerikos Valstijos, Jungtinė Karalystė, Prancūzija ir Rusija.

"Vien tai, kad ši metinė sesija, kuri politiškai yra ypač svarbi, vyksta ne kur kitur, bet Vilniuje, be abejo, yra tam tikra pasaulio bendruomenės reakcija į mūsų vardo paminėjimo tūkstantmečio datą. Kartu šis renginys mums suteikia progą pademonstruoti pasauliui, kas esame, kur esame, ką gebame", - sako Seimo delegacijos ESBO PA pirmininkė V. Aleknaitė-Abramikienė.

REKLAMA

Metinio renginio tema - "ESBO: Kaip įveikti naujus saugumui kylančius iššūkius".

V. Aleknaitė-Abramikienė džiaugiasi sudaryta puikia galimybe Lietuvos žmonėms stebėti šį išskirtinį renginį - Lietuvos televizija birželio 29 d. nuo 14.30 iki 16 val. tiesiogiai transliuos ESBO PA metinės sesijos atidarymą. Visi plenariniai bei komitetų posėdžiai bus transliuojami internete specialiai renginiui sukurtame puslapyje 4 kalbomis: originalo, anglų, rusų ir lietuvių.

"Tai bus tikra tarptautinės politikos pamoka visai Lietuvai. Manau, kad tai yra šauni Seimo dovana Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmečio proga", - teigia Seimo delegacijos vadovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų