REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Parlamento liberalų, žaliųjų ir socialistų partijos bandys bendromis jėgomis priešintis tam, kad Jose Manuelis Barroso būtų perrinktas antrai Europos Komisijos pirmininko kadencijai. Vietoj jo, šios partijos siūlo buvusio Belgijos premjero Guy Verhofstadto kandidatūrą.

REKLAMA
REKLAMA

Socialistų partija šios savaitės pradžioje pareiškė, kad neremsią J. M Barroso kandidatūros.

REKLAMA

"J. M. Barosso atstovauja politikai, kuriai mes nepritarėme per rinkimus į Europos Parlamentą. Šiuo metu negaliu pasakyti, kad mano frakcija parems jo kandidatavimą antrajai kadencijai", - sakė Socialistų frakcijos vadovas Martinas Schulzas.

Žaliųjų grupės vadovas Danielis Cohn-Benditas socialistams pasiūlė iškelti bendrą kandidatą į Europos Komisijos pirmininko postą. Jie siūlo buvusį Belgijos premjerą G. Verhofstadtą. Šaltiniai teigia, kad šiam siūlymui pritariama ir jau dabar bandoma ieškoti paramos ES valstybėse.

REKLAMA
REKLAMA

Šios žinios turi neraminti Europos liaudies partiją (krikščionys demokratus), kurie naujajame Parlamente gavo daugiausiai vietų. Šios partijos lyderis Josephas Daulas siekė suburti plačią koaliciją į kurią įeitų ir liberalai bei socialistai, kad būtų palaikyta J.M. Barroso kandidatūra.

Kad J.M. Barroso būtų perrinktas antrai kadencijai, už jį turi balsuoti didžioji dauguma iš 736 europarlamentarų.

Liberalai, žalieji ir socialistai bendrai turi 294 vietas, to nepakanka, kad būtų išrinktas jų kandidatas. Tačiau J.M. Barroso kandidatūrai nepritaria ir kai kurios kitos mažos partijos, kurios bendrai sudėjus turi apie 130 vietų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors balsavimas slaptas jau dabar spėjama, kad jis bus sunkiai nuspėjamas.

Neturi palaikymo šalininkų tarpe

G.Verhofstadto kandidatūra buvo pasirinkta neatsitiktinai. 2004 m. jis jau kandidatavo, kai buvo renkamas tuometinis Komisijos pirmininkas.

Ne taip senai G.Verhofstadtas viešai sukritikavo Europos Komisijos pirmininką teigdamas, kad Europai trūksta vieningos strategijos kovojant su ekonomine ir finansų krize.

G. Verhofstadtas mano, kad J.M. Barroso elgiasi neryžtingai ir nesistengia aktyviai veikti Europos Komisijos vardu.

REKLAMA

Jo manymu, Komisija jau senai turėto Europos Tarybai pateikti ambicingą veiksmų strategiją, kurios pagalba ES įveiktų šią krizę, tačiau to nebuvo padaryta.

Tačiau pats G. Verhofstadtas kiek atsargiai vertina savo galimybes būti išrinktam į Europos Komisiją. Juolab, kad jo šalininkai iš Liberalų ir demokratų aljanso už Europą nėra tvirtai apsisprendė dėl jo kandidatūros.

Šios partijos lyderis Grahamas Watsonas turi politinių ambicijų ir siekia užimti Europos Parlamento pirmininko vietą. Todėl abejojama, kad mažai partijai būtų suteiktos iš karto dvi svarbiausios ES pareigybės.

REKLAMA

ES šalių vadovai remia Barroso

Tuo tarpu ES valstybių vadovai viešai reiškia savo paramą dabartiniam Europos Komisijos pirmininkui.

Prancūzija ir Vokietija remia J.M.Barroso siekį užsitikrinti antrą penkerių metų kadenciją Europos Komisijoje, ketvirtadienį sakė Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy.

"Mes nedviprasmiškai paremsime pono Barroso kandidatūrą", - po derybų su Vokietijos kanclere Angela Merkel sakė N.Sarkozy.

Pirmadienį savo paramą J.M. Barroso išsakė ir Lietuvos premjeras Andrius Kubilius.

"Tikiu, kad tokie rinkimų rezultatai visos Europos mastu leis be didelių dvejonių ... artimiausioje Europos Vadovų Taryboje birželio 18-19 dienomis naujai kadencijai patvirtinti J.M.Barroso kandidatūrą, kuris taip pat atstovauja Europos centro-dešinei ideologijai", - sakė A.Kubilius.

J.M. Barroso taip pat palaiko Didžioji Britanija, Ispanija, Portugalija ir Danija bei kitos šalys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų