REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Latvijos ekonomikai gresia žlugimas

Latvija turi devalvuoti savo valiutą arba priešingu atveju šalies ekonomikai gresia žlugimas, rašo „The Daily Telegraph“. Nors devalvacija ir reikštų Latvijos vilčių įsivesti eurą žlugimą, tačiau tai yra vienintelis kelias išvengti katastrofos, nes tarptautinė pagalba nesugebėjo sustabdyti šalies ekonomikos nuosmukio.

REKLAMA
REKLAMA

Karališkojo Škotijos banko analitikas Timothy Ashas teigia, kad, nedevalvavus nacionalinės valiutos, Latvijos ekonomika vis tiek žlugs, tačiau šis procesas tik bus lėtesnis. Ekspertas teigia, kad devalvacija reikštų, kad šalies centrinis bankas nebeturėtų leisti savo sparčiai tirpstančių užsienio valiutos rezervų lato kursui palaikyti, o galėtų juos skirti ekonomikos gaivinimui.

REKLAMA

Tačiau lato devalvavimas itin skaudžiai smogtų žmonėms, kurie paskolas iš bankų ėmė eurais. Skelbiama, kad daugiau nei 200 tūkst. Latvijos namų ūkių yra paėmę paskolas iš bankų ir net 90 proc. tų paskolų yra paimta eurais.

Be to, devalvacija gali priversti Latvijos kaimynes atrišti savo valiutą nuo euro. Dėl to kiltų grėsmė ir Švedijos bankams, kurie itin daug skolino šiame regione. Dėl devalvacijos kylanti panika gali destabilizuoti padėtį visoje Rytų Europoje.

REKLAMA
REKLAMA

„Čia yra neabejotina baimė, kad devalvacija vienoje šalyje gali pasklisti į kitas ir ne tik šio regiono valstybes. Galima galvoti apie taip vadinamą Pandoros skrynią“ - teigia Stokholmo ekonomikos mokyklos Rygoje profesorius Mortenas Hansenas.

Latvija šia savaitę paskelbė naują taupymo programą, kuri, kaip viliamasi, privers Tarptautinį valiutos fondą (TVF) pagaliau išmokėti likusią paskolos dalį. 6,4 mln. svarų paskola yra gyvybiškai svarbi Latvijai, tačiau jos išdavimas buvo įšaldytas, nes vyriausybė nesugebėjo sumažinti biudžeto išlaidų kaip to reikalavo TVF. Latvijos premjeras Valdis Dombrovskis teigia, kad, negavusi pinigų, Latvija gali bankrutuoti jau šį mėnesį.

Ekonomistai teigia, kad Latvijos krizė yra ydingos fiskalinės politikos, neatsakingo skolinimo ir nesugebėjimo atpažinti ekonomikos perkaitymo signalus kokteilis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų