REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Parlamento (EP) rinkimų rezultatai sukėlė didelį Turkijos politikų nerimą, kad jų šalies svajonė įstoti į Europos Sąjungą (ES) gali dar labiau atitolti.

REKLAMA
REKLAMA

Turkijos ministras pirmininkas Recepas Tayipas Erdoganas paragino ES laikytis savo įsipareigojimų Ankarai, kuri vis dar laukia kvietimo prisidėti prie 27 valstybių bloko. Turkija jau labai seniai siekia tapti ES nare, o dabar, kai EP rinkimus laimėjo konservatyvios jėgos, baiminasi, kad šios pastangos bus dar sunkiau įgyvendinamos. "Po EP rinkimų matome paveikslą, kuris nieko gera nežada Turkijos narystei", - pareiškė premjeras.

REKLAMA

Per EP rinkimus, vykusius birželio 4-7 dienomis, tiek Europos mastu, tiek atskirose šalyse akivaizdžiai triumfavo centro dešiniosios jėgos. Vokietijoje ir Prancūzijoje Angelos Merkel ir Nicolas Sarkozy partijos per visą rinkimų kampaniją nuolat pasisakė prieš visišką Turkijos narystę. Mažiausiai dešimtyje skirtingų valstybių savo pozicijas labai sustiprino kraštutiniai dešinieji. Olandijoje Geerto Wilderso Laisvės partija buvo antra, jos vadovas kalbėjo, kad Turkija neturėtų tapti ES nare "nei dabar, nei po milijono metų".

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu, kai narės ginčijasi dėl tolesnės ES plėtros, EP nuolat rengia pranešimus apie kandidates. Naujausiame jis buvo labai kritiškas Turkijos atžvilgiu, ypač dėl žmogaus teisių.

Po EP rinkimų Turkijos laikraščiai šaukė: "Mums tetrūko daugiau rasistų", "Svajonės apie Europą žlunga". Tačiau premjeras R.T.Erdoganas nusiteikęs ir toliau įgyvendinti reformas, būtinas narystei ES pasiekti, bet žada ir iš ES reikalauti laikytis įsipareigojimų. "Pažadų, principų ir nustatytų taisyklių laikymasis sudaro sąjungos dvasią. Tie, kurie elgiasi ne pagal šią dvasią, griauna pačią Bendrijos esmę", - perspėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų