REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sovietmečio palikimas - ministerijoms priklausantys poilsio namai bei reabilitacijos centrai - ir šiemet svetingai atvėrė duris tiek valdininkams, pareigūnams, tiek svečiams "iš šono". Tačiau Saulėlydžio komisija tikina sieksianti, kad įvairios žinybos atsisakytų teikti poilsio paslaugas.

REKLAMA
REKLAMA

Ministerijoms priklausančios, mokymo centrais vadinamos, bet labiau į poilsines panašios įstaigos vis dar laukia naujosios krašto valdžios sprendimų. Kada tokiuose centruose specialistai tik kels kvalifikaciją, o ne turkšis baseine ar leis laiką prie biliardo stalo? Valstybės išlaidų mažinimu besirūpinanti Saulėlydžio komisija dar neturi visų duomenų apie šias žinybines įstaigas, bet jau svarsto, ką derėtų daryti su sovietmečio palikimu.

REKLAMA

Sprendimo nėra.

Saulėlydžio komisijos pirmininkas Valentinas Milaknis LŽ tvirtino, kad ji šiuo metu kaupia medžiagą, kurią teikia ministerijos. Jo teigimu, bendro sprendimo dėl mokymo centrų ateities komisija dar nepriėmė. "Tačiau poilsio bazės tikrai neturėtų būti susijusios su biudžeto išlaidomis. Pasiūlymus teiksime visoms žinyboms, nebus jokių išimčių", - pabrėžė V.Milaknis.

Saulėlydžio komisijoje dirbantis Seimo narys Vytautas Kurpuvesas LŽ aiškino, kad tiek poilsinių, tiek mokymo centrų klausimą kol kas svarsto pačiose ministerijose veikiančios atitinkamos komisijos. "Poilsio paslaugų teikimas nėra valdžios institucijų funkcija, valstybė neturėtų į tai investuoti. Kur kas sunkesnis klausimas, ką daryti su mokymo centrais. Gal kvalifikacijos kėlimo paslaugas reikėtų pirkti? Būtina diskutuoti", - tvirtino jis.

REKLAMA
REKLAMA

Kainavo milijonus

Vienas prabangiausių - Molėtų rajone prie vaizdingo Želvos ežero kranto įsikūręs Teisingumo ministerijos (TM) mokymo centras. Čia savo kvalifikaciją kelia teisėjai ir prokurorai. Jiems sudarytos puikios sąlygos ne tik tobulintis, bet ir pailsėti - yra sauna, baseinas su kaskadomis, galima žaisti biliardą, leisti laiką kavinėje. Mokesčių mokėtojams šie užpernai pastatyti rūmai kainavo apie 7 mln. litų, jiems išlaikyti kasmet iš biudžeto skiriamos solidžios sumos.

LŽ kalbintas teisingumo viceministras Tomas Vaitkevičius tvirtino, kad ministerijoje veikianti Saulėlydžio darbo grupė pripažino, jog TM nedera turėti į poilsio namus panašaus centro. "Šis klausimas keliamas visos valstybės mastu, dabar turime sulaukti bendro sprendimo. Tikimės, kad nuo kitų metų šių funkcijų jau nebevykdysime", - sakė jis. T.Vaitkevičius atkreipė dėmesį, kad daug kainavusį pastatą šiuo metu, kai nekilnojamojo turto kainos yra kritusios, parduoti būtų neišmintinga. "Reikia protingesnio sprendimo. Galbūt jo kol kas nereikėtų privatizuoti, gal tik išnuomoti", - svarstė viceministras. Šiemet teisininkų kvalifikacijos kėlimo programai skirta 1,325 mln. litų. Pasak T.Vaitkevičiaus, tik maža dalis sumos bus panaudota centrui išlaikyti. "Daugiausia pinigų bus panaudota teisininkų mokymui. Asignavimai šiai sričiai tikrai išliks, nes ministerija privalo užtikrinti teisėjų ir prokurorų tobulinimąsi", - pabrėžė jis. Ne paslaptis, kad į TM mokymo centrą ne taip jau retai išsirengia ir "pašaliniai asmenys", dažniausiai čia tobulinantys žvejybos įgūdžius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ne laikas parduoti

Vidaus reikalų ministerija (VRM) po savo sparnu priglobusi Palangoje esantį poilsio ir reabilitacijos centrą "Pušynas". Kaip LŽ paaiškino jo registratūroje, čia poilsiauti ir gydytis gali kiekvienas norintysis. Kambario nuoma parai kainuoja 145 litus, dar 30 litų tenka mokėti už maitinimą.

Dar vienas VRM priklausantis objektas - Druskininkuose įsikūręs valstybės ir savivaldybių tarnautojų mokymo centras "Dainava" net reklamuojamas internete. Už 57 litus per parą čia gali pailsėti kiekvienas. Į kainą įskaičiuota nakvynė, pusryčiai ir viena iš lankytojo pasirinktų procedūrų. Mokymo centre veikia įvairios pirtys, yra poilsio salės, masažo kabinetai. "Į ministerijos išlaidas žiūrime kompleksiškai, - paklaustas, ką VRM žada daryti su minėtais objektais, LŽ miglotai aiškino vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis. - Dabar vyksta darbas." Kiek vėliau jis pridūrė, kad "Dainavoje" tobulinasi savivaldybių ir valstybės tarnautojai, todėl centras esą turi išlikti. "Laikotarpiu, kai nevyksta kursai, centras atlieka ir kitokią funkciją (teikia sveikatingumo paslaugas - aut. past.). Tai yra tos pačios patalpos. "Pušyne" poilsiauja pareigūnai. Manau, šių objektų privatizavimo klausimą reikėtų spręsti vėliau, nes kainos labai sumažėjusios", - dėstė ministras.

REKLAMA

Tik kariškiams?

Poilsio centrus turi ir Krašto apsaugos ministerija (KAM), tačiau jų paslaugos prieinamos tik kariškiams. Druskininkuose veikia Lietuvos kariuomenės karo medicinos karių reabilitacijos centras, pernai mokesčių mokėtojams atsiėjęs daugiau kaip 300 tūkst. litų. Į ramioje Birutės gatvėje Palangoje įsikūrusią Karininkų ramovę ilsėtis esą atvyksta tik kariai. Kaip LŽ paaiškino registratūroje, čia poilsiauti gali tik jie, kiti žmonės priimami retai - kai būna laisvų vietų. Lova parai čia kainuoja kiek daugiau nei 30 litų.

REKLAMA

Palangoje esančiame Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) priklausančiame Slaugos darbuotojų tobulinimosi ir specializacijos centre vasarą poilsiauja ne tik gydytojai. Centro, kurio dėl taupymo ateityje turėtų nelikti, vadovas Juozas Ruolia LŽ pasakojo, kad slaugos darbuotojai čia šeimininkauja nuo rugsėjo iki gegužės vidurio. "Vasarą objektą naudojame kaip poilsiavietę, leidžiame čia ilsėtis dėstytojams ir medikams. Visos vietos užsakytos dar nuo gegužės pradžios", - tvirtino jis. Lova vienai parai įkainota tik 23 litais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Poilsiauti neturi sąlygų

SAM priklauso ir Trakų visuomenės sveikatos priežiūros bei specialistų tobulinimo centras. Tiek SAM Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Giedrė Maksimaitytė, tiek centro darbuotojai tvirtino, kad ten tik mokomasi, o ne poilsiaujama, nes tam nėra sąlygų.

Panašiai kalbėjo ir Finansų ministerijos mokymo centro direktoriaus pavaduotojas Algirdas Žukauskas. Pasak jo, šis centras gana naujas, todėl neturi įrengtų pirčių, baseinų ar pokylių salių. "Čia tėra tik kabinetai ir auditorijos. Ne visuose mokymo centruose sudarytos sąlygos poilsiauti ar pramogauti. Tai sovietmečio palikimas, tada daugelis privalėjo važiuoti į mokymus ir kartu pramogaudavo. Kai kas to palikimo vis dar neatsikratė", - pažymėjo A.Žukauskas.

REKLAMA

Seimo valdyba dar žiemą nusprendė privatizuoti parlamento kanceliarijos valdomus poilsio namus "Viešnagė" ir poilsiavietę prie Siaurio ežero. Vyriausybės kanceliarijai priklausę poilsio namai "Baltija", "Auska" ir "Žilvinas" jau perduoti Ūkio ministerijai. Asignavimų poilsio namai nebesulauks ir turės išsilaikyti patys. "Vėliau bus nuspręsta, ką daryti su šiais poilsio namais - privatizuoti ar išskaidyti ir tik dalį atiduoti į privačias rankas. Būtų naudinga, kad "Auska" liktų valstybės nuosavybė, bet ji turėtų išsilaikyti iš uždirbtų pinigų", - LŽ kalbėjo Vyriausybės kancleris Deividas Matulionis.

Lauryna VIRELIŪNAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų