REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trečiadienį Adažių kariniame poligone Latvijoje prasidėjo aktyvioji trišalio Baltijos bataliono vertinamųjų pratybų "Baltijos erelis 2009" fazė.

REKLAMA
REKLAMA

Šio etapo metu pagal pratybų scenarijų kariai išsiunčiami į tariamą karinio konflikto regioną, kur vykdys plataus masto operacijas.

REKLAMA

Vykdydami užduotį kariai į tariamą susitelkimo rajoną su Baltijos batalionui priklausančia Lietuvos, Latvijos ir Estijos karine technika iš iki tol naudotos stovyklos pajudėjo praėjusią naktį. Karinių transporto priemonių kolona nusidriekė bemaž dešimt kilometrų.

Keturias dienas truksiančios aktyviosios fazės metu batalionas taip pat planuos ir vykdys puolimo bei gynybos užduotis.

Aktyviosios pratybų fazės metu yra vykdomas kovinio pasirengimo budėjimui NATO greitojo reagavimo pajėgose vertinimas, kuris atliekamas pagal NATO procedūras. Bataliono pasirengimą budėti NATO greitojo reagavimo pajėgose vertina Lietuvos, Latvijos ir Estijos atstovai, prie vertintojų grupės prisideda Danijos kariuomenės patarėjų ir mokymo grupės, keletą metų aktyviai dalyvaujančios Baltijos šalių sausumos pajėgų brigadų koviniame rengime, atstovai.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat pratybose dalyvauja NATO vadaviečių atstovai, kurie prižiūri, kaip atliekamas trišalio bataliono vertinimas.

Birželio 2-ąją prasidėjusios Lietuvos kariuomenės Motorizuotosios pėstininkų brigados "Geležinis Vilkas" organizuojamos ir vykdomos pratybos vyksta trimis etapais: pajėgų integravimo, aktyviosios fazės ir kovinio šaudymo.

Tarptautinės pratybos "Baltijos erelis 2009", kurios tęsis iki birželio 17 dienos, yra didžiausios šiais metais Baltijos šalyse vykstančios tarptautinės pratybos. Šiose pratybose dalyvauja daugiau nei 1100 karių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Baltijos batalionas buvo suformuotas 2007 m. bendru Baltijos valstybių susitarimu. Estijos, Latvijos ir Lietuvos kariuomenės skyrė po pėstininkų kuopą, personalą bataliono kovinės paramos elementams, kitus pajėgumus. Kiekviena šalis atsako už savo nacionalinio kontingento aprūpinimą logistine parama. Iš viso Baltijos šalys batalionui skyrė apie 800 karių. Jame vadovaujančias pozicijas užima Lietuvos kariai.

NATO greitojo reagavimo pajėgos - aukštos parengties ir technologiškai pažangios Aljanso pajėgos, kurias sudaro sausumos, oro, jūrų ir specialiųjų pajėgų komponentai, galintys bet kada ir bet kur greitai pasirengti operacijoms.

Baltijos batalionas pusės metų trukmės budėjimą keturioliktojoje NATO greitojo reagavimo pajėgų sausumos pajėgų komponento pamainoje pradės 2010 metų pradžioje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų