REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

"Sodra" pagal surenkamas pajamas šiuo metu atsilieka 490 mln. litų, teigia socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Jonas Dagys. Vyriausybė sako radusi būdų, kaip užlopyti atsiradusią "Sodros" skylę, tačiau jų neatskleidžia.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip antradienį po susitikimo su Prezidentu Valdu Adamkumi sakė R. J. Dagys, jo duomenimis, "Sodros" atsilikimas nuo plano yra 490 mln. litų. Tačiau ministras neatskleidė, kokie galėtų būti "Sodros" problemų sprendimo būdai.

REKLAMA

"Mes sprendžiame dvigubą problemą. Tai yra ateities klausimai, kaip kas bus praėjus krizei ir kaip gyvens socialinio draudimo sistema ateityje. Kitas klausimas, kaip šitą krizinį laikotarpį turėsime išgyventi ir kokiu būdu socialinio draudimo sistemą išlaikyti stabilią, kad žmonės nepatirtų nuostolių, laiku gautų pensijas. (...) Yra trumpalaikiai ir ilgalaikiai siūlymai. Kai bus vienoks ar kitos politinis apsisprendimas, tada galėsime apie tai kalbėti. Dabar esame suskaičiavę įvairių variantų, siūlymų. Kol kas politinis sprendimas nėra priimtas, todėl aš nekomentuoju jų", - kalbėjo R. J. Dagys.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, bus išsaugotos pensijos, nebus liečiamos motinystės išmokos.

Premjero Andriaus Kubiliaus teigimu, Vyriausybei labiau rūpi pensininkų problemos šiemet, negu kaip atrodys visa pensinė situacija po penkerių ar dešimties metų.

"Šiais metais "Sodroje" yra nemažų problemų, kurias turėsime spręsti, ir įvairių pasiūlymų yra, bet kol neapsisprendėme geriau nevardinti, nes nė vieno iš jų nėra labai lengvo ir neskausmingo. Pasiūlymai visada būna tokie patys: arba didinti pajamas, arba mažinti išlaidas", - kalbėjo A. Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar trečiąkart gali būti mažinamos įmokos į privačius pensijų fondus, nei Vyriausybės vadovas, nei socialinės apsaugos ir darbo ministras neatsakė.

Tuo tarpu šalies vadovas V. Adamkus valdžią ragina sukurti "Sodros" stabilumo strategiją.

"Vienintelis šiuo metu esantis "Sodros" rezervas - privačiuose pensijų draudimo fonduose sukauptos lėšos. Vyriausybė jau du kartus sumažino į šiuos fondus pervedamų įmokų tarifus, ir tokiu būdu per milijoną pensininkų gaus mažesnes pensijas. Prieš mėnesį Prezidentas šią situaciją aptarė su Premjeru ir ministrais ir paragino Vyriausybę parengti susidariusių netekčių kompensavimo mechanizmus, kad ekonomikai augant įmokų praradimai būtų kompensuojami 100 proc. Prezidento nuomone, sunkmečio iššūkis skatina naudotis galimybe sukurti ilgalaikio "Sodros" finansinio stabilumo strategiją", - V. Adamkų citavo jo atstovė spaudai Rita Grumadaitė.

REKLAMA

ELTA primena, kad lopant "Sodros" biudžetą Lietuvoje įmokos į privačius pensijų fondus jau buvo sumažintos dukart: nuo 5,5 iki 3 proc. 2009-2010 metams pernai gruodį, o šių metų gegužę - nuo 3 iki 2 proc. (nuo šių metų liepos iki 2010-ųjų gruodžio 31-osios). Iš viso 2009-2010 metais įmokos bus sumažintos 6,5 procentinio punkto (pirmuoju mažinimu - po 2,5 proc. punkto kasmet, o antruoju - 1,5 proc. punkto).

Šiuo metu planuojamas "Sodros" deficitas iki metų pabaigos yra apie 1,5 mlrd. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų