REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Portalo „Balsas.lt“ „vanagų“ klube svečiavosi politologas Vladimiras Laučius ir Pilietinės demokratijos partijos (PDP) lyderis Algimantas Matulevičius. Kartu su jais portalo vyr. redaktorius Arūnas Brazauskas ir autoriai Gintaras Ronkaitis bei Imantas Melianas kalbėjosi apie premjero Andriaus Kubiliaus paskelbtas posovietinės epochos pakasynas. Pokalbį moderavo portalo apžvalgininkas Tomas Čyvas.

REKLAMA
REKLAMA

Pokalbio temą padiktavo šalies ministras pirmininkas Andrius Kubilius. Daugiau nei prieš savaitę Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) suvažiavime jis pareiškė, jog po Seimo ir prezidento rinkimų šalyje baigėsi posovietinė epocha. Girdi, žmonės atsisakė gyventi cinizmo ir korupcijos sąlygomis, ir nuotaikos visuomenėje beveik tokios pat pakilios kaip Sąjūdžio laikais.

REKLAMA

Vladimiro Laučius nuomone, posovietinės epochos laidotuvės gal kiek ir per ankstyvos. Premjero pareiškimą jis įvertino kaip skubotą. „Tų ženklų, kuriuos mato politikai, paprasti žmonės savo gyvenimuose dažnai neįžvelgia. Politikai paprastai vertina pagal tam tikrus laikotarpius, kurie prasideda ir baigiasi pralaimėjus arba laimėjus jų partijoms, arba jų remiamiems kandidatams,“ – sakė jis.

V.Laučius teigė, kad pokyčiai gerąja linkme matomi ir siūlė neskubėti vertinti. Jis siūlė palaukti, kaip TS-LKD seksis įgyvendinti savo planus. Pasak V. Laučiaus, pozityvios permainos matomos daugelyje sričių. Jo nuomone, TS-LKD teisingai pasielgė inicijuodama Energetikos ministerijos įsteigimą ir atsikratydama senų kadrų, prisidėjusių prie „Leo.LT“ steigimo ir tapusių neskaidrumo bei lobizmo sinonimais.

REKLAMA
REKLAMA

PDP lyderis A. Matulevičius sakė irgi neskubąs kažko smerkti. Jis priminė V. Laučiui kad Sovietų Sąjungoje kažkada buvo įsteigta Vaisių ir daržovių ministerija, tačiau nei vaisių, nei daržovių deficitinėje sovietų rinkoje dėl to nepadaugėjo. Politikas teigė nematąs ir Sąjūdžio dvasios visuomenėje. Ji gal ir būtų atsiradusi, jei būtų buvę priimti greiti ir aiškūs sprendimai dėl „Leo.LT“ išformavimo. Tuomet tauta dabartinę koaliciją būtų labai palaikiusi. Skelbti epochų pabaigas jis siūlė palikti istorikams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apžvalgininkas Imantas Melianas taip pat teigė, kad epochos politikų pareiškimais nei prasideda, nei pasibaigia. „Turi būti rezultatai, o įvykę Seimo ir prezidento rinkimai, geriausiu atveju, tik teikia vilčių, kad taip bus. Pagyvensim – pamatysim. Maža paskelbti epochos pabaigą – reikia dar atlikti namų darbus,“ – sakė jis.

Gintaras Ronkaitis pastebėjo, kad švęsti įvairius dalykus lietuviai moka ir myli, bet kėlė klausimą – kaip išvis vertinti Lietuvos politikų kalbėjimą ir darbus. „Iš principo, visi tie lozungai yra aiškūs artėjančių rinkimų kontekste (kalbėta iki rinkimų į Europos parlamentą – „Balsas.lt“). Kalbant apie tai, kaip vertinti politikų darbus, reikia atsiminti, kad naujai išrinktoji Dalia Grybauskaitė dar tik ateina ir mes jos laukiame galbūt su viltimi. Tačiau konservatoriai valdžioje jau pusę metų ir esminių poslinkių aš nematau,“ – sakė jis.

REKLAMA

Arūnas Brazauskas priminė daugelio metų konservatorių retoriką ir sakė, kad lieka neįvertintas jų kūrybiškumas. „Kai kurie konservatorių vadai, manau, yra iškilūs „Fluxus“ srovės menininkai. Šis Andriaus Kubiliaus pasakymas, galbūt, ir netempia iki šitos srities šedevrų, bet jis – pakankamai „fluxiškas“. Ir net šiek tiek neatsargus. Kas yra Sąjūdis ir Sąjūdžio dvasia? Sąjūdis yra pasaulio pabaiga. Nomenklatūrinio pasaulio pabaiga. Kyla klausimas – kas ta nomenklatūra, kuri dabar bus nušluota,“ – kalbėjo redaktorius. Jis priminė, kad senoji Sąjūdžio dvasia reiškė tam tikrą pirmapradį chaosą, iš kurio gimė visos dabartinės partijos, išskyrus socialdemokratus (tada LDDP), bei kėlė klausimą – kas turi įvykti dabar? A. Brazauskas svarstė, ar tai turėtų reikšti, pvz., visos partinės sistemos griūtį?

Tomas Čyvas klausė, ar sovietmetis yra iki galo įveiktas, jei jau kalbama apie posovietinės epochos pabaigą. Jis priminė, kad sovietinių laikų disidentė sesuo Nijolė Sadūnaitė ir šiais laikais piketuoja nebe po sovietinio, bet po lietuviško Valstybės saugumo departamento langais. Tuo pat metu, šios institucijos valdžioje sėkmingai darbuojasi Darius Jurgelevičius, kuris 1987-ųjų metų rugpjūčio 23-iąją dieną piketavusius Lietuvos patriotus koneveikė iš komjaunuoliškų pozicijų

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų